26 Απρ 2012

Στην... αφάνεια το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά!


Στηv αφάνεια έχει αφεθεί από τον Δήμο Πειραιά το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.
Η δημοτική παράταξη «Πειραιάς Πολιτών- Καθαρή Συμφωνία», με επικεφαλής τον Γιάννη Μίχα έθεσε το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ στην συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε,
την Τρίτη 24/4 ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος επισημάνθηκε το γεγονός ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά δεν έχει προγραμματιστεί να συμμετέχει σε εκδηλώσεις στις 18/5 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.
Στις εκδηλώσεις, που ανακοίνωσε ο δήμαρχος θα μετέχει το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας και προβλέπεται να γίνει ξενάγηση στα μνημεία του νεκροταφείου της Ανάστασης αλλά όπως επισημάνθηκε από δημοσιογράφους δεν έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η παράταξη «Πειραιάς Πολιτών- Καθαρή Συμφωνία» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε την ανάγκη ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για να βγει από την αφάνεια το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

Όπως αναφέρθηκε το κεντρικό σημείο αναφοράς των πειραϊκών αρχαιοτήτων, που περικλείει και το πανέμορφο ελληνιστικό αρχαίο Θέατρο της Ζέας, με διαχρονική ευθύνη της Πολιτείας και των εκάστοτε δημοτικών αρχών παραμένει «άγνωστο» όχι μόνο στους επισκέπτες της πόλης, αλλά ακόμη και στους ίδιους του κατοίκους της, αφού δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια προβολής και ανάδειξής του.

3+1 σημεία εγκατάλειψης

Συγκεκριμένα, όπως επισημάνθηκε:
•Η οδική σήμανση για το Μουσείο είναι από ανεπαρκής έως ανύπαρκτη
•Από κυκλοφοριακής απόψεως το Μουσείο υστερεί αφού δεν συνδέεται απευθείας με κάποιο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς.
•Ο Δήμος δεν έχει προσπαθήσει να το προβάλλει και να το αναδείξει ως χώρο που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει μια προσπάθεια προσέγγισης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κρουαζιέρας ή να γίνει μια προσπάθεια προβολής του στους τουρίστες που φθάνουν στην πόλη μέσω θαλάσσιου τουρισμού στη Μαρίνα Ζέας. Επίσης θα μπορούσε ο Δήμος να το προβάλλει πιο δυναμικά μέσα από την ιστοσελίδα του.
«Την όλη εικόνα συμπληρώνει η απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στο οικοδομικό τετράγωνο που στεγάζεται το Μουσείο. Η κατάσταση, όχι τόσο στην οδό Χαρ. Τρικούπη, όσο κυρίως στην πίσω πλευρά στην οδό Φιλελλήνων είναι τραγική, αφού το πεζοδρόμιο είναι στην κυριολεξία απροσπέλαστο από τη δυσωδία, τις ακαθαρσίες, τη βρωμιά, τα απεριποίητα δέντρα», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η παράταξη.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «πολύ πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά αποφάσισε το Μουσείο να παραμείνει στον συγκεκριμένο χώρο και να μην μεταφερθεί όπως είχε προταθεί στην Πολιτιστική Ακτή. Η παράταξή μας είχε ωστόσο επισημάνει την αναγκαιότητα να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα βγάζουν το Μουσείο από την αφάνεια, καθιστώντας το πιο γνωστό και προσπελάσιμο σε αυτούς που θα επιθυμούσαν να το επισκεφθούν. Δυστυχώς αρκετούς μήνες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα». Και πρόσθεσε:
«Δικαιολογίες δεν υπάρχουν γιατί οι παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν απαιτούν ελάχιστα χρήματα και πάντως πολύ λιγότερα από αυτά που η δημοτική αρχή σκορπά σε εκδηλώσεις και πανηγυράκια τοπικού χαρακτήρα ή μέσω επιχορηγήσεων σε τοπικούς συλλόγους και φορείς. Την καλούμε να αναλάβει άμεσες και έμπρακτες πρωτοβουλίες γιατί από λόγια έχουμε πια χορτάσει».

Κλείνοντας η ίδια παράταξη σημειώνει ότι:
«Αυτή τη στιγμή στον Πειραιά βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πολύ σημαντικά έργα που αφορούν στην αναβάθμιση, καλύτερη προβολή και ανάδειξη των πειραϊκών αρχαιοτήτων με προγραμματικές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί ανάμεσα στην πρώην Νομαρχία Πειραιά που είχε αναλάβει και την χρηματοδότηση και το Υπουργείο Πολιτισμού. Τα έργα, των οποίων την ευθύνη υλοποίησης έχει η ΚΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αφορούν α) στην αναβάθμιση της Ηετιώνειας Ακτής και των Αστικών Πυλών και β) στην αναβάθμιση και ανάδειξη του Κονώνειου Τείχους».   

http://www.pireas2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ