31 Αυγ 2012

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης αποκλειστικά στο Keratsinivoice μας μιλάει για το βιβλίο του.

Γεννημένος το 1981 στην Κοζάνη, απόφοιτος της Ιατρικής Αθήνας και ειδικευόμενος ψυχιατρικής εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο "Η πτώση παίζει μόνο ντραμς", από τις εκδόσεις Οσελότος τον Νοέμβριο του 2011, του οποίου η δεύτερη έκδοση πια είναι πραγματικότητα.

Συγχαρητήρια για τις πολύ καλές κριτικές που έχει δεχτεί το βιβλίο σου. Θα ήθελα να σου ζητήσω να γίνεις εσύ κριτής του βιβλίου σου.


Πρώτον, θέλω να σου πω ότι δεν έχω δεχτεί μόνο καλές κριτικές αλλά και κακές, ευτυχώς λιγότερες. Το καλύτερο που έχω ακούσει είναι ότι "αν διαβάσεις το βιβλίο του Βασίλη, θα χάσεις πάσα ιδέα".
Αν κρίνω τώρα το βιβλίο μου, θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή προσπάθεια από έναν συγγραφέα που δεν έχει ξαναεκδώσει κάτι με αρκετές αδυναμίες αλλά και πολλές προσδοκίες για το μέλλον.


Πες μας δυο λόγια για το βιβλίο σου.

Το βιβλίο μου είναι ένα ερωτικό και αντιερωτικό ταυτόχρονα θρίλερ. Ερωτικό γιατί εξυμνεί το σεξ κάθε είδους αλλά και το συναίσθημα που πηγάζει από αυτό και αντιερωτικό, επειδή καταδικάζει τις συνέπειες του τυφλού συναισθήματος. Σε κάποια σημεία ίσως θεωρηθεί υπερβολικό, αλλά επειδή οι αναγνώστες έχουν δηλώσει ότι ταυτίζονται με τον κεντρικό ήρωα, τον Αρη, καμία σκηνή δεν τους σόκαρε.

Γιατί η ¨πτώση παίζει μόνο ντραμς" κι όχι τίποτε άλλο;

Επειδή τα ντραμς έχουν το χαρακτηριστικό της επανάστασης. Συνδυάζουν την αρμονία και την αναρχία. Έτσι δε συμβαίνει όταν το συναίσθημα είναι τόσο στοχοκατευθυνόμενο, ώστε καταντά εκτροχιαστικό; Όταν μια σχέση τελειώνει, δεν παίζει μελωδικά, αλλά κάνει φασαρία.

Το βιβλίο σου θίγει το ευαίσθητο θέμα της ομοφυλοφιλίας. Αισθάνθηκες ότι αυτό σε έφερε σε δύσκολη θέση; Υπήρξε στιγμή που σκέφτηκες να το εκδώσεις με ψευδώνυμο;

Θεωρώ ότι είδες το βιβλίο λίγο μονόπλευρα (γέλια). Δεν είναι μόνο αυτό για το οποίο μιλάω, το σημαντικό είναι ότι οι σχέσεις και πώς αυτές εξελίσσονται, ασχέτως φύλου. Και επίσης , μας ενδιαφέρει πώς ένας ευάλωτος άνθρωπος μέσα από μια δύσκολη φάση, καταλήγει στην ψύχωση.
Επειδή δε μου αρέσουν τα ημίμετρα, δε θα έβγαζα βιβλίο με ψευδώνυμο.

Έχω ακούσει ότι τις παρουσιάσεις τις κάνεις τύπου performance. Προσφέρει κάτι παραπάνω αυτός ο τρόπος;

Απλώς, δε μου αρέσουν οι στημένες παρουσιάσεις που η χαλαρή διάθεση γίνεται ακαδημαϊκή. Θεωρώ ότι είναι πιο ενδιαφέρον να παρουσιάζεις το λογοτεχνικό σου έργο διανθισμένο με υποκριτική.

Έχεις αφιερώσει το βιβλίο σου στην Ελευθερία Κ. και στον Στέλιο Γ. Τι σημασία έχουν αυτά τα άτομα για σένα;

Είναι τα δύο άτομα στη ζωή μου που η σχέση μας έχει χαρακτηριστικά ασταθούς ισορροπίας. Μια κλωτσιά να δώσεις, όλα γίνονται εύκολα παρελθόν. Αλλά εκτός από το δυναμικό της κατάστασης, με βοήθησαν στην εύρεση του τίτλου.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Γράφω ένα δεύτερο μυθιστόρημα, το οποίο λόγω έλλειψης χρόνου θα αργήσει να ολοκληρωθεί, πολύ διαφορετικό από το πρώτο. Έχει να κάνει με τη ματαιότητα μας μπροστά στον θάνατο.

Είδα τη φωτογράφιση σου στη lifo και αναρωτήθηκα για ποιο λόγο το έκανες. Παρόλα αυτά, διαβάζοντας το βιβλίο σου, περίμενα κάτι πιο προκλητικό.

Πρώτον, η φωτογράφιση έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό, αλλά ας μη λέμε βλακείες, πολλά βαφτίζονται φιλανθρωπικά, όμως είναι πιο υστερόβουλα τα κίνητρα. Εγώ το΄κάνα, επειδή μου προτάθηκε στα πλαίσια προώθησης του βιβλίου. Αν με ρωτάς, δεν είχα αναστολές για κάτι πιο προκλητικό, αλλά τότε θα αλλάζαμε εφημερίδα.

Ας περάσουμε στην άλλη σου αγάπη, την ψυχιατρική. Γιατί διάλεξες αυτήν την ειδικότητα;

Ο κυριότερος λόγος που την επέλεξα ήταν, επειδή μπορώ μ αυτόν τον τρόπο να εισέλθω στις πιο μύχιες σκέψεις του ασθενή και να καταλάβω πράγματα και για μένα που προηγουμένως ούτε καν τα είχα σκεφτεί. Με γοητεύουν οι άνθρωποι με ευαισθησίες, επειδή ζουν σε μια άλλη συχνότητα που τα πάντα αποκτούν άλλα μεγέθη.

Δεν έχω καταλάβει ακόμα τη διαφορά του ψυχολόγου απ΄τον ψυχίατρο.

Ο ψυχολόγος, κατά τη γνώμη μου, είναι κάτι σαν λάιτ υποκατάστατο του ψυχιάτρου ή σαν βοηθός ψυχιάτρου. Ο ψυχίατρος είναι γιατρός, που σημαίνει ότι αντιμετωπίζει τον ασθενή ως ψυχοσωματικό σύνολο, ενώ ο ψυχολόγος ψυχιατρικοποιεί ακόμα και τα σωματικά συμπτώματα. Υπάρχουν οργανικά νοσήματα που εκφράζονται με ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος ή ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Πρέπει να είμαστε ικανοί να αναγνωρίζουμε το όριο μεταξύ σώματος και ψυχής.

Τέλος, πώς θα΄θελες να σε θυμούνται, για τα βιβλία σου ή για την ιατρική σου πράξη;

Όπως και να με θυμούνται, κέρδος είναι(γέλια). Πάντως, από το να σε θυμούνται οι παλιοί έρωτες, καλύτερα να σε θυμούνται αυτοί στους οποίους έκανες αντικειμενικά καλό.

Σ΄ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις.

Ευχαριστώ κι εγώ. Εύχομαι τα καλύτερα για το Keratsinivoice.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ