3 Σεπ 2012

Εορτασμός Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας

Κάθε χρόνο η Εκκλησία της Ελλάδος στις 27 Αυγούστου εορτάζει τον Άγιο Φανούριο τον Μεγαλομάρτυρα.

Η εικόνα του Αγίου Φανουρίου βρέθηκε τον 14ο αιώνα στη Ρόδο κατά τη διάρκεια ανασκαφών.

Ο Άγιος εικονίζεται σαν νεαρός στρατιώτης με σταυρό στο δεξί χέρι και πάνω στο σταυρό μια αναμμένη λαμπάδα. Γύρω από την εικόνα υπάρχουν 12 σκηνές μαρτυρίου.

Έτσι και εμείς βρεθήκαμε στις 26 και 27 Αυγούστου στον Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας, με τον τεράστιο ελεύθερο χώρο που υπάρχει γύρω από τον Ναό, να στήνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Αττικής, που δίνουν ένα ξεχωριστό νόημα και μια εξαιρετική χαρμόσυνη ατμόσφαιρα.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και αντιπροσωπείας ιερέων της Πολωνικής αυτοκέφαλης εκκλησίας που παρευρέθηκαν ως φιλοξενούμενοι, οι μοναχές της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Γοροδόκ Πολωνίας με την ηγουμένη Μιχαηλάκη και τη συνοδεία αυτής, καθώς και αντιπροσωπεία Πολωνών, που παρακολούθησαν τη θεία Λειτουργία.

Την εσπέρα της 27ης Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Φανουρίου στους δρόμους της πόλης της Δραπετσώνας με την Φιλαρμονική μπάντα του Λιμενικού Σώματος να δίνει πανηγυρική νότα στην όλη θρησκευτική εκδήλωση.
Την παραμονή, στον αίθριο χώρο του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Σεραφείμ πλαισιωμένου από αρκετούς ιερείς και διακόνους.

Στο διήμερο των εκδηλώσεων μπορέσαμε και διακρίναμε μεταξύ άλλων: τους Βουλευτές κ.κ Τάσο Νεράντζη, Τάκη Μελά, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και πρώην Αρχηγό Λιμενικού κ. Αθανάσιο Μπούσιο, τον Δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Λουκά Τζανή, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πειραιά κ. Τάκη Κουβάτσο, τους Αντιδημάρχους κ.κ Νίκο Οικονομάκη, Ειρήνη Μόσχου, Μαρία Μαΐλη, την Πολιτευτή κ. Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, τους πρώην Δημάρχους κ.κ Κώστα Χρονόπουλο, Αλέκο Χρυσό, τον Διοικητή της Τροχαίας Αττικής Ταξίαρχο Δημήτρη Παπαναγιώτου, τον Επιταλάρχη Λιμενικού Ναύαρχο Δημήτρη Τσιαδή, τον Διοικητή της Τροχαία Πειραιά κ. Σπύρο Λάσκο, τον Επιχειρηματία κ. Λευτέρη Ζαχαρίου, τον πρώην Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ευάγγελο Χρόνη, την πρώην Αντιδήμαρχο κ. Ξένια Φωτίου, την κ. Καίτη Βαρελά, τον πρώην Γενικό της ΔΗΡΑΠ κ. Δημήτρη Κρητικό, τον Πρόεδρο των Ελλήνων Καταναλωτών κ. Μιχάλη Τσιφάκη, τον πρώην Πρόεδρο του Ε΄ Διαμερίσματος Πειραιά κ. Λεωνίδα Μελά, τους ιερείς της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Πολωνίας π. Ευγένιο και π. Πέτρο, τις κοινοτικές συμβούλους κ.κ.Δέσποινα Γιατράκου και Ευαγγελία Αθανασίου, τον κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά αρχιπλοίαρχο κ. Γιάννη Μπατσολάκη, τον αντιπλοίαρχο κ. Γασπαράτο, τον διευθυντή του Γραφείου της Μητροπόλεως κ. Δημήτρη Αλφιέρη, τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας μας κ. Γιάννη Κανατσέλη, τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Ζαχαρία Ζούπη και Ελευθερία Γιακουμάτου, Δημήτρη Πάνου, τους κυρίους Τάκη Μάλαγα, Νικόλαο Παπαδόπουλο, Γρηγόρη Μπούτση, καθώς και τις κυρίες Αικατερίνη Βαρελά και Μαρίνα Κριτσωτάκη,

Ιδιαίτερη αναφορά κα΄νουμε για τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Ζαχαρόπουλο για την οργάνωση των εκδηλώσεων με άψογο τρόπο, καθώς και για τη φιλοξενία της Πολωνικής αντιπροσωπείας όπου άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων



http://fonipeiraioton.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ