6 Απρ 2013

Οι 10 καλύτεροι Πασχαλινοί προορισμοί της Ελλάδας για το 2013 !!!



Το Keratsinivoice έψαξε , άκουσε , βρήκε , και σας προτείνει τους 10 καλύτερους πασχαλινούς προορισμούς της Ελλάδας! Πάμε να τους δούμε λοιπόν ! 









10.Zάκυνθος






Θα ακούσεις το 12ο Ευαγγέλιο στα Ζακυνθινά, θα ακολουθήσεις μια ξεχωριστή λιτανεία Επιταφίου, θα δεις το σπάσιμο των πήλινων σταμνών στην Πρώτη Ανάσταση. θα ζήσεις μέσα στη μαγευτική ανοιξιάτικη φύση, το παραδοσιακό πανηγύρι στη Μπόχαλη – λιτάνευση της πανάρχαιας και θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Χρυσοπηγής υπό τους ήχους του “ταμπουρλονιάκαρου” – και θα διασκεδάσεις με άλλα τοπικά πανηγύρια.

9.Σύρος





Αρχοντική και μοντέρνα, γεμάτη νεαρόκοσμο και με τζογαδόρικες τάσεις – αν κα Μεγάλη Εβδομάδα κανονικά θα πρέπει να τιθασεύσεις το πάθος σου για Ρουλέτα, Στάντ Πόκερ και Black Jack- η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι must.


8.Ύδρα




Από τη θάλασσα περνάει ο Επιτάφιος της συνοικίας Καμίνι στην Ύδρα, δημιουργώντας κατανυκτική ατμόσφαιρα. Με το έθιμο αυτό τονίζεται η ναυτική παράδοση της Ύδρας και εκφράζεται η ελπίδα ευλογίας για τους καπετάνιους του νησιού. Μετά το πέρασμα από τη θάλασσα, οι επιτάφιοι και των τεσσάρων ενοριών του νησιού συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι, δίνοντας ιδιαίτερο χρώμα.


7.Αράχωβα




Στην Αράχωβα, ανήμερα του Πάσχα ξεκινάει η περιφορά της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου την οποία συνοδεύουν περί τα 500 άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Την επομένη πραγματοποιείται αγώνας δρόμου των γερόντων (ανηφορικός δρόμος), οι οποίοι ξεκινούν από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και φτάνουν στο λόφο. Ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα και το απόγευμα χορεύουν γυναικείοι χορευτικοί σύλλογοι. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με κλέφτικα αγωνίσματα, όπως το σήκωμα της πέτρας.

Εκδρομή που μπορείτε να συνδυάσετε με αξιοθέατα, αρχαιολογικά, θρησκευτικά, ιστορικά μνημεία, γραφικά πατροπαράδοτα χωριά και οικισμοί, μνημεία φυσικού κάλλους, χιονοδρομικό κέντρο κ.α.


6.Χίος




Ένα από τα πιο προβεβλημένα έθιμα του Πάσχα, είναι ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου, ο οποίος γίνεται κάθε χρόνο, το βράδυ της Ανάστασης, ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες ενορίες της πόλης, αυτής του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής.

Παλαιότερα, οι κάτοικοι των ενοριών, έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια, αλλά με το πέρασμα του χρόνου, αυτά εξελίχθηκαν σε ρουκέτες-βεγγαλικά που κατασκευάζουν οι ίδιοι. Τα υλικά για την κατασκευή τους είναι νίτρο, θειάφι και μπαρούτι, αλλά απαιτείται μεγάλη προσοχή και εμπειρία, η οποία περνά από γενιά σε γενιά.

Η προετοιμασία έχει αρχίσει εδώ και πολλούς μήνες, ενώ οι ποσότητες των ρουκετών που ετοιμάζονται κάθε χρόνο, φτάνουν τις μερικές χιλιάδες και το θέαμα που παρουσιάζουν στον ανοιξιάτικο ουρανό το βράδυ της Ανάστασης είναι πραγματικά φαντασμαγορικό!


5.Μεσσηνία






Με αφετηρία τους απελευθερωτικούς αγώνες και με έναυσμα τις σαΐτες με τις οποίες οι Μεσσήνιοι αντιμετώπιζαν το ιππικό των Τούρκων, πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανήμερα το Πάσχα, στην Καλαμάτα, ο λεγόμενος σαϊτοπόλεμος ή αλλιώς έθιμο των μπουλουκιών. Οι συμμετέχοντες στο έθιμο, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές και οπλισμένοι με τις σαΐτες, δηλαδή με τους χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

4.Νάξος





Την Μεγάλη Παρασκευή από νωρίς το πρωί, οι κοπέλες καθαρίζουν τις εκκλησίες και στολίζουν τον Επιτάφιο, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα για το βράδυ, που θα πραγματοποιηθεί η περιφορά, στην οποία ο κόσμος ακολουθεί την πομπή με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια. Σε όλες τις εκκλησίες της Νάξου οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα και οι πιστοί σιωπηλοί ακολουθούν τον επιτάφιο.
Εκείνη την ημέρα στη Νάξο οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες δεν ανταλλάσουν φιλιά, γιατί με το φιλί του ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό, δε σφάζουν τίποτα, γιατί το αίμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού, δεν καρφώνουν, γιατί εκείνη την ημέρα με καρφιά σταύρωσαν τον Χριστό και δεν γελάνε, γιατί η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα βαθύτατου πένθους.
Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, η νύχτα γίνεται μέρα από τα βαρελότα που φωτίζουν τον Ναξιώτικο ουρανό και οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα μεταφέροντας το Αναστάσιμο μήνυμα στα πέρατα του κόσμου. Μετά το «Χριστός Ανέστη» όλοι σπεύδουν γύρω από το εορταστικό τραπέζι και απολαμβάνουν την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα.
Η κορύφωση των πασχαλινών εκδηλώσεων είναι την Κυριακή του Πάσχα, όπου σε όλα τα σπίτια της Νάξου, το εορταστικό τραπέζι έχει την βασική Ναξιώτικη σπεσιαλιτέ, που δεν είναι άλλη από το ιδιαίτερα γευστικό «μπατούδο». Το μπατούδο είναι κατσικάκι γεμιστό με εντόσθια, λαχανικά, ρύζι, αυγά και τυρί ψημένο στο φούρνο και όλες οι νοικοκυρές το μαγειρεύουν κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής Πάσχα.




3.Τήνος




Το πιο ιδιαίτερο έθιμο, είναι στην περιοχή Καλάμια στα Κιόνια, όπου ο παπάς, τα εξαπτέρυγα και ο επιτάφιος της εκκλησάις του Αγίου Νεκταρίου, μπαίνουν μέσα μέσα στη θάλασσα κατά της ακολουθίας!
Την ίδια ώρα στην απέναντι βραχονησίδα, ανάβουν φωτιές, ενώ από τα καΐκια εκτοξεύονται κόκκινες φωτοβολίδες.
Πρόκεται για σχετικά νέο έθιμο, το οποίο καθιερώθηκε στις αρχέςτης δεκαετίας του 1980, στη μνήμη ενός νέου που πνίγηκε ανήμερα το Πάσχα. Τη Δευτέρα του Πάσχα, στο χωριό αναβιώνει το τραπέζι της Αγάπης, με πασχαλινά εδέσματα!
Ωστόσο, ο ναός της Ευαγγελίστριας είναι αυτός που σήμερα συγκεντρώνει τα φλας της δημοσιότητας, υπό την έννοια ότι οι χριστιανοί που κάθε χρόνο φτάνουν εδώ για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας συρρέουν κατά πλήθη.
Το σκηνικό είναι γνώριμο· γονυπετείς πιστοί, χιλιάδες λαμπάδες, χιλιάδες μπουκαλάκια για αγίασμα και εκατοντάδες βαπτίσεις, όλα στο όνομα της μητέρας του Θεανθρώπου. Η εκκλησία χτίστηκε στο σημείο που υπέδειξε η Παναγία ότι βρισκόταν θαμμένο το εικόνισμά της, εμφανιζόμενη σε όραμα της Αγίας Πελαγίας.
Δυστυχώς, σήμερα, ακόμα κι αν διανύσετε τη λεωφόρο Μεγαλόχαρης, ακόμα κι αν περιμένετε με τις ώρες στην ουρά για να προσκυνήσετε, δεν θα μπορέσετε ούτε στο ελάχιστο να διακρίνετε τη θεϊκή μορφή που αποτυπώθηκε στο ξύλο κατά τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους, καθώς είναι καλυμμένο από τάματα.
Πάντως, τις μέρες του Πάσχα, ο στολισμός της, είναι αξιοζήλευτος και μοναδικός!


2.Κέρκυρα





Κλασική αξία η Κέρκυρα, προσφέρει μια από τις πιο κοσμοπολίτικες εμπειρίες Πάσχα και αξίζει να το ζήσεις, έστω μια φορά – πιθανόν λόγω της πολυκοσμίας να σκεφτείς να το ξανακάνεις. Τα υπέρ: συνδυάζεις θάλασσα – και γιατί όχι μπάνιο – καλό φαγητό, κατάνυξη. Τα κατά: μόνο το στριμωξίδι στα καντούνια, κατά την περιφορά του Επιταφίου και το γεγονός ότι θα πρέπει να στηθείς στην ουρά για να πιείς έναν καφέ στο Λιστόν!

1.Σαντορίνη



No comments, για ένα νησί που έχει κατακτήσει τον κόσμο και φιγουράρει στις πρώτες επιλογές ερωτευμένων και μη, ως ένα από τα ομορφότερα μέρη στον πλανήτη . Έχει ασπρίσει τα σοκάκια της, έχει ανθίσει με μπουκαμβίλιες τα παρτέρια στις αυλές και έχει ρίξει πολύ τις τιμές της.
Οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείτε το χωριο Πύργος την Μεγάλη Παρασκευή για να δείτε αυτό το υπέροχο θέαμα από την περιφορά του επιταφίου. Όλα τα αλλά αξιοθέατα είναι γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο. Αγαπάμε Σαντορίνη!!!

Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια Κάντε κλικ εδώ

Για αεροπορικά εισιτήρια Κάντε κλικ εδώ ή Κάντε κλικ εδώ

Για προσφορές ξενοδοχείων Κάντε κλικ εδώ


Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ