17 Ιαν 2014

Στην Αδριανού 116 στο Κερατσίνι, το Ε΄ΚΑΠΗ ....

Φωτογραφία , Παρουσίαση ... Βαγγέλης Δούτσιος
 Το Ε΄ ΚΑΠΗ Κερατσινίου για το 2014 ξεκίνησε τις δραστηριότητες με το μεγάλο  (τσιμπούσι) χθές Πέμπτη  16-01-2014

Χτές το πρωί όλα ετοιμάστηκαν στην Ανδριανού 116 στη Χαραυγή ,στο Ε΄ΚΑΠΗ ! Τα τραπέζια στρώθηκαν  και ο κόσμος άρχισε να κάθεται και αυτός , ενώ οι μουσικοί της ορχήστρας (κούρδιζαν) τα όργανα. Οι μυρουδιές των φαγητών μαζί με το άφθονο κρασί  επικρατούσαν μαζί με τα πολλά χαμόγελα , τα δυνατά γέλια και πολλές ευχές.  Ο δικός μας κ. Αντώνης έκανε δώρο  το άφθονο κρασί   , κερνώντας για την αυριανή μέρα της γιορτής του.... Χρόνια του Πολλά !
Η Ευτυχία Μακρή με τον κ. Βασίλη έκαναν την αρχή . μοιράζοντας ευχές , ο κ. Λάζαρος και η κουμπάρα (η κ. Βούλα) μοίραζαν τους λαχνούς , ενώ όλοι κάτι είχαν να πουν και να κάνουν μην αφήνοντας αδιάφορο εμένα και τον φακό της μηχανής μου που τις περισσότερες φορές ακλούθησε πιστά τον ρυθμός όχι μόνο της μουσικής αλλά και τα βήματα από όλους εκείνους που κένταγαν στην (πίστα) !!!
Το ξεκίνημα μου όμως έγινε από την κουζίνα με τα χαμόγελα της κ. Κατερίνα; και της κ. Μάχης.που δεν άφησε ...κάποιον να μην τον σερβίρει με χαρά και κέφι  !!!









 Το Ε΄ΚΑΠΗ Κερατσινίνιου όμως θα συνεχίσει με την κοπή της Βασιλόπίττας την Τρίτη 21-01-2014 όπου θα παρουσιαστεί και το βιβλίο  «Οι δικοί μας ξένοι» του  Θωμά Σίδερη που κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά αλλά και Τουρκικά) 

Το βιβλίο αναφέραι για την εγκατάσταση των προσφύγων μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Όλα άρχισαν από μια συνθήκη που οραματιζόταν το τέλος του πολέμου. Γι' αυτό και ονομάστηκε «Συνθήκη Ειρήνης». Στην ιστορία έμελλε να ταυτιστεί με το όνομα μιας βροχερής και κρύας ελβετικής πόλης. Στις ψυχές όμως των ανταλλάξιμων προσφύγων έμεινε σαν μια βαριά σκιά που θα τους ακολουθούσε για πάντα. Οι κυνηγημένοι άνθρωποι στις αποβάθρες κοιτάζουν απορημένοι και σιωπηλοί τη δική τους άγνωστη θάλασσα. Τα λιμάνια της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Τούζλα μοιάζουν με μια οικεία και, ταυτόχρονα, ξένη αγκαλιά. Το μόνο που ακούγεται πια είναι το τραγούδι από μια πατρίδα που φεύγει και μια πατρίδα που έρχεται, μια πατρίδα που αχνοφαίνεται μπροστά στον ορίζοντα. Είναι οι άνθρωποι με δυο πατρίδες - τουρκόσποροι, τουρκομερίτες και πρόσφιγγες στην Ελλάδα, γκιαούρηδες, ξενομερίτες και ρωμιόσποροι στην Πόλη. Είναι οι δικοί μας ξένοι, σ' ένα αργό και βασανιστικό ταξίδι προς το άγνωστο με φόντο τα νερά μιας σκοτεινής θάλασσας. 


Ενενήντα χρόνια μετά, η ιστορική έρευνα ξεκινά από εκεί που σταματά η επίσημη ιστορία των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των διεθνών συνθηκών. Από το 2008, ο συγγραφέας του βιβλίου μελετά προσφυγικές περιοχές στην Ελλάδα και στην Τουρκία και ξεδιπλώνει τις συγκλονιστικές ιστορίες των πρωταγωνιστών των γεγονότων, Ελλήνων και Τούρκων ανταλλάξιμων προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς. Το βιβλίο ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό τα στερεότυπα για την Ανταλλαγή του 1923. Ο συγγραφέας επισκέπτεται παράλληλα πανεπιστήμια, ιδρύματα και φορείς στην Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία και συνομιλεί με ιστορικούς, κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες και κοινωνικούς ανθρωπολόγους που θέτουν νέες παραμέτρους στη δημόσια συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης, μια συνθήκη που άλλαξε για πάντα τις ζωές δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.   



Στο βιβλίο περιέχεται σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα.Το βιβλίο είναι παραγωγή των εκδόσεων Πασχαλίδη και της CMYK ΕΠΕ.


Φωτογραφία , Παρουσίαση ... Βαγγέλης Δούτσιος......................................................................................................................................................................

Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ

Στείλτε μας τη φωτογραφία , το video ή το μήνυμα σου για να καταγγείλεις και να δείξεις αυτό που θέλεις. Όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε το Κερατσίνι που θέλουμε!   
Επικοινωνία με το KERATSINIVOICE:
Email: keratsinivoice@gmail.com

Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter



 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ