16 Απρ 2014

Γιατί νηστεύουμε; Τι λέει η Εκκλησία για τη Σαρακοστή...

Τι λέει η Εκκλησία για τη Σαρακοστή και πώς προσεγγίζει τη νηστεία; Η νηστεία είναι ουσιαστικά η απόφαση των πιστών να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Χριστού, που νήστευσε για σαράντα ημέρες για να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς του διαβόλου (Ματθ. δ' 11). 

Σύμφωνα με το dogma.gr, γι' αυτόν το λόγο η Σαρακοστή είναι μια πνευματική έρημος, στην οποία ο πιστός κάνει νηστεία. Η νηστεία πρώτη φορά αναφέρεται στην Α' Οικουμενική Σύνοδο (325 μ.Χ.). Οι πιστοί σε αυτό το διάστημα δεν τρώνε κρέας και ψάρι, άλλοτε και γαλακτοκομικά και αυγά, και δεν πίνουν κρασί. Εξαιρούνται οι μέρες 25 Μαρτίου και η Κυριακή των Βαΐων, κατά τις οποίες επιτρέπεται να φάει κανείς ψάρι. Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή η αποχή γίνεται και από το λάδι. 

 Όλες οι Κυριακές των Νηστειών είναι αφιερωμένες σε μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας. Έτσι, η Α' Κυριακή των νηστειών είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας, κατά την οποία εορτάζεται η αναστήλωση των εικόνων (843), η Β' Κυριακή αφιερωμένη στον Άγιο Γρηγόριο του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. Η Γ' Κυριακή των νηστειών ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

 Η Δ' Κυριακή των νηστειών είναι ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος. Η Ε' Κυριακή των νηστειών είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι του Λαζάρου, σε ανάμνηση του θαύματος της Ανάστασης του Λαζάρου από τον Χριστό. 

Η τελευταία Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής είναι η Κυριακή των Βαΐων, αφιερωμένη στην είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. -......................................................................................................................................................................

Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ

Στείλτε μας τη φωτογραφία , το video ή το μήνυμα σου για να καταγγείλεις και να δείξεις αυτό που θέλεις. Όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε το Κερατσίνι που θέλουμε!   
Επικοινωνία με το KERATSINIVOICE:
Email: keratsinivoice@gmail.com

Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Advertisement



 Advertisement

 Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ