20 Αυγ 2014

Αποκαλύφθηκαν πλήρως οι Σφίγγες! Εντυπωσιακές φωτογραφίες των επιβλητικών μαρμάρινων γλυπτών

Οι ανασκαφές στον αινιγματικό αρχαίο τάφο που έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον από τότε που ήρθε στο "φως", συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς μεν, αλλά και με χειρουργική ακρίβεια δε, από σεβασμό στην αρχαιολογική δεοντολογία, αλλά και για να μην καταστραφούν πολύτιμα ευρήματα που ίσως μπορούν να δώσουν απαντήσεις.


Απαντήσεις σε τόσα πολλά και κρίσιμα ερωτήματα, όπως ποιός έχει ταφεί στο συγκεκριμένο σημείο, αν είναι μόνο μία η προσωπικότητα της αρχαιότητας που... φιλοξενείται στον τύμβο, αν ο τάφος έχει συληθεί ή όχι από τυμβωρύχους του παρελθόντος και πολλά άλλα.

Οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν, τα σενάρια που σχετίζονται με τον Μέγα Αλέξανδρο αποδυναμώνονται μέρα με τη μέρα, ενώ ο Λέων που δεσπόζει στην κορυφή τουλόφου Καστά υποδηλώνει, σύμφωνα με πολλούς αρχαιολόγους, ανδρική ταφή και μάλιστα κάποιον ο οποίος είχε πολεμήσει σε μάχες.

Τα νέα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο


Η δεξιά Σφίγγα στην είσοδο του τάφου - Φωτό Eurokinissi

Η αριστερή Σφίγγα του τάφου - Φωτό Eurokinissi

Η αππίστευτη ακρίβεια στο φτερό της Σφίγγας - Φωτό Eurokinissi

Εκπληκτική εικόνα από την τέλεια απόδοση του αρχαίου γλύπτη - Φωτό Eurokinissi

Η πλήρης αποκάλυψη των μαρμάρινων Σφιγγών που βρέθηκαν στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, η εύρεση τμήματος από τη ράχη του Λέοντος, καθώς και μικρού τμήματος της ανωδομής του μνημείου, είναι τα νέα δεδομένα από τις ανασκαφές που διεξάγει η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: "Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1,45 μ. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου".

"Στους κορμούς τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4ου π.Χ. αιώνα", συμπληρώνει η ανακοίνωση και συνεχίζει: "Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών -που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους".

Η ράχη του Λέοντα και το... ίδιο εργαστήριο

Ο Λέων που στέκει στηνκορυφή του λόφου Καστά - ΦΩΤΟ - thesstoday.gr

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται και στην ανακάλυψη τμήματος της ράχης του Λέοντα που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, αλλά και τμήματος της ανωδομής του κτιρίου: "Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο. Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα. Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με τη στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων".

Οι επισκέπτες θέλουν να πάρουν άρωμα... αρχαιότητας!

Την εξέλιξη των αρχαιολογικών ανασκαφών στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης παρακολουθεί, εν τω μεταξύ από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία έφτασε στην περιοχή γύρω στις 8 το πρωί της Τετάρτης, συνοδευόμενη από στενή συνεργάτη της. Click4more: "Οι Σφίγγες της αρχαίας Αμφίπολης είναι τυπωμένες σε πανάρχαια νομίσματα", λέει νομισματολόγος - Ο βασιλιάς Λυκούργος και η λατρεία στο θεό Διόνυσο Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαρμάρινοι λίθοι -βάρους 500 κιλών έκαστος- απομακρύνονται δεξιά και αριστερά από το νέο αρχαιολογικό εύρημα, ενώ από το απόγευμα της Τρίτης στήνεται ειδικό ξύλινο σκέπαστρο προκειμένου να προστατευτούν οι Σφίγγες από τυχόν αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Την ίδια ώρα, ένα ιδιότυπο "κυνηγητό" βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των φυλάκων του αρχαιολογικού χώρου και επισκεπτών, που στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής, ανεβαίνουν με τζιπ στους γύρω λόφους προκειμένου να αποσπάσουν έστω και μια μακρινή φωτογραφία από τα ευρήματα, που παραμένουν καλυμμένα.








Πηγή: newsit



......................................................................................................................................................................

Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ

Στείλτε μας τη φωτογραφία , το video ή το μήνυμα σου για να καταγγείλεις και να δείξεις αυτό που θέλεις. Όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε το Κερατσίνι που θέλουμε!   
Επικοινωνία με το KERATSINIVOICE:
Email: keratsinivoice@gmail.com

Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Advertisement



 Advertisement

 Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ