4 Σεπ 2014

Νέοι αρχιτέκτονες έστησαν μια πόλη από σχοινιά, πανιά και σκαλωσιές στον Πειραιά

Μια εφήμερη, αιωρούμενη πόλη με δρόμους, σπίτια και έπιπλα από σκαλωσιές, σχοινιά και πανιά κατάφεραν να δημιουργήσουν μέσα σε δύο ημέρες φοιτητές και νέοι αρχιτέκτονες σε μια έκταση τριών στρεμμάτων στο λιμάνι του Πειραιά.


Ο Μασιμιλιάνο, ο Κουίντο και ο Ερίκο είναι τρεις φοιτητές αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στη δημιουργία μιας εφήμερης πόλης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «HELLAΣTOCK».

Με υλικά τους μόνο το πανί και το σχοινί, όπως και όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες, κατάφεραν να φτιάξουν επάνω σε σκαλωσιές μια κατασκευή που θυμίζει τον Δούρειο Ίππο.

Όπως κάθε πόλη έχει το χαρακτηριστικό μνημείο της, το σημείο συνάντησης και αναφοράς των κατοίκων της, έτσι και στην εφήμερη αυτή, αιωρούμενη πόλη, οι τρεις νεαροί Ιταλοί αποφάσισαν ότι το δικό τους σημείο αναφοράς θα είναι ο Δούρειος Ίππος. Ένα μνημείο, στην «κοιλιά» του οποίου φιλοξενούνται οι κάτοικοι.


«Ακόμα και η εφήμερη πόλη χρειάζεται μια ταυτότητα, κάτι να την προσδιορίζει και να δημιουργεί ένα ψυχολογικά αισιόδοξο σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της. Ο Δούρειος Ίππος είναι ένα σύμβολο που όλοι γνωρίζουν και υπενθυμίζει την ελληνική ταυτότητα αυτής της πόλης», εξηγούν οι ίδιοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η διοργάνωση «HELLAΣTOCK», η πρώτη ελληνική, που έγινε στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου φοιτητών και νέων αρχιτεκτόνων «BELLASTOCK», εκκινούσε από ένα φανταστικό σενάριο: μία πόλη πλημμυρίζει και οι αρχιτέκτονές της πρέπει σε χρόνο ρεκόρ να δημιουργήσουν με απλά υλικά μια νέα, εφήμερη πόλη που θα στεγάσει τους κατοίκους μέχρι να αποκατασταθούν τα σπίτια τους.


Περισσότεροι από 160 φοιτητές και νέοι αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και άλλες δέκα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και οι τρεις Ιταλοί φοιτητές, αφού παρακολούθησαν σχετικές διαλέξεις στο ΕΜΠ για ένα πενθήμερο, ρίχτηκαν στη δουλειά από την περασμένη Τρίτη. Και σε μόλις δύο μέρες κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αιωρούμενη πόλη τους, μπροστά από την Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, στην οποία μάλιστα κοιμούνται τις τελευταίες δύο ημέρες για να κατανοήσουν και τελικά να αποδείξουν τη βιωσιμότητά της.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες και ο Τούρκος φοιτητής του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης, Τούνα Ογκούτ. «Πρόκειται για μια πειραματική διαδικασία που μας δείχνει πώς μπορούμε να περάσουμε από τους θεωρητικούς υπολογισμούς στην πράξη και να κάνουμε αυτές τις κατασκευές να λειτουργήσουν», λέει. Όπως προσθέτει, είναι μεγάλο στοίχημα για έναν αρχιτέκτονα να εξερευνήσει νέα υλικά και να δει «ότι τα υλικά είναι φίλοι του στο σχεδιασμό μιας κατασκευής και όχι εχθροί του».

Ο ίδιος μαζί με την ομάδα του επέλεξαν να υλοποιήσουν το πιο δύσκολο κομμάτι της πόλης, που το ονόμασαν «Τραύμα». Πρόκειται για μία κατασκευή από σκαλωσιές σε σχήμα ακανόνιστου οκταγώνου, επάνω στην οποία κατάφεραν να δημιουργήσουν το σπίτι τους. «Δεν θέλαμε να μιμηθούμε τις κλασικές κατασκευές και τα γνωστά σχήματα. Θέλαμε να παλέψουμε με κάτι νέο», εξηγεί.

Οι συμμετέχοντες στο «HELLAΣTOCK» κατάφεραν επάνω στις σκαλωσιές και σε ύψος μέχρι 6,5 μέτρα, με τη χρήση μονάχα πανιών και σχοινιών να δημιουργήσουν εντυπωσιακά πράγματα: κρεβατοκάμαρες και σαλόνια σε ύψος, με όλα τα απαραίτητα έπιπλα, διαδρόμους κίνησης των πολιτών, σκάλες και σκίαστρα.

«Η ελληνική διοργάνωση έδωσε βαρύτητα στο θεωρητικό κομμάτι και στα εργαστήρια, ενώ αντίθετα διεθνώς οργανώνεται περισσότερο ως φεστιβάλ», επισημαίνει ο Γιώργος Γιαννουλάκος, ο οποίος συνεργάστηκε στο οργανωτικό κομμάτι. «Η εφήμερη πόλη μας έχει ελληνικό χαρακτήρα: γίνεται με πανιά και σχοινί, κυριαρχεί το μπλε και το άσπρο και βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα», προσθέτει ο ίδιος.

Η ελληνική διοργάνωση αποτελεί πρωτοβουλία φοιτητών Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και τελεί υπό την αιγίδα του ΕΜΠ και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Η εφήμερη πόλη του «HELLAΣTOCK» εγκαινιάστηκε σήμερα και θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου μπροστά από την Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ (πύλη Ε2).

Μετά τη λήξη της έκθεσης ο χώρος θα επανέλθει στην πρότερη μορφή του. Στόχος είναι το μοναδικό αποτύπωμα που θα αφήσει η διοργάνωση να είναι το τελικό λεύκωμα που θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα της διοργάνωσης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


......................................................................................................................................................................

Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ

Στείλτε μας τη φωτογραφία , το video ή το μήνυμα σου για να καταγγείλεις και να δείξεις αυτό που θέλεις. Όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε το Κερατσίνι που θέλουμε!   
Επικοινωνία με το KERATSINIVOICE:
Email: keratsinivoice@gmail.com

Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Advertisement



 Advertisement

 Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ