3 Μαΐ 2015

Μέτρα - εξπρές για την υποδοχή των μεταναστών

H κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα εξπρές προκειμένου να διαχειριστεί σε άμεσο χρόνο τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου για τη Δημόσια Διοίκηση προβλέπεται κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις η εφαρμογή της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού μέχρι και το τέλος του 2015 για δημόσιες συμβάσεις έργων, μελέτες, προμήθειες και υπηρεσίες που αφορούν σε στέγαση, σίτιση, υγιεινή, ίδρυση και λειτουργία υποδομών και θέματα παροχής υπηρεσιών, προμηθειών και δημοσίων έργων αναγκαίων για τις διαδικασίες πρώτης υποδοχής, υποδοχής, ασύλου και επιστροφών προσφύγων και μεταναστών.

Η ρύθμιση (αντίστοιχες έχουν γίνει και από προηγούμενες κυβερνήσεις) εκτιμάται πως θα συμβάλει στην αποφόρτιση των τοπικών κοινωνιών στο πλαίσιο και του έκτακτου σχεδίου δράσης της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδοτική κάλυψη των αναγκών που δημιουργούνται από τις ροές των νεοεισερχομένων, κυρίως στα νησιά.

Σχέδια

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποβάλει μέχρι τον Ιούνιο τα πρώτα σχέδια ώστε να εγκριθούν αμέσως χρήματα από τα έκτακτα διαθέσιμα για την Ελλάδα κονδύλια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για όλη την τρέχουσα προγραμματική περίοδο τα διαθέσιμα χρήματα για τη χώρα μας ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Στο στόχαστρο έχουν μπει και παλαιότεροι λιμνάζοντες κοινοτικοί πόροι, ενώ στα σχέδια είναι να απορροφηθούν και διαθέσιμοι δημοτικοί αστυνομικοί (λέγεται για 250 άτομα) σε υπηρεσίες ασύλου ανά την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είχε ζητήσει πριν από τη σύνοδο κορυφής οικονομική ενίσχυση για ναύλωση πλοίου που θα μεταφέρει νεοεισερχόμενους από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο, κέντρα κράτησης να μετατραπούν σε κέντρα πρώτης υποδοχής, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν ανοιχτές δομές φιλοξενίας, αφού αυτό θα σήμαινε επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων.

Την ίδια στιγμή, αναζητούνται μικροί χώροι ως ανοιχτές δομές φιλοξενίας, ώστε να αποφευχθεί η γκετοποίηση. Το θέμα απασχόλησε σοβαρά το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής την περασμένη Πέμπτη, ενώ η περιφερειακή αρχή βρίσκεται σε διαβούλευση με τις δημοτικές αρχές του λεκανοπεδίου για την εξεύρεση λύσεων.

Η πρώτη σύσκεψη που έγινε με τους δημάρχους του κεντρικού τομέα περιγράφεται ως πολύ γόνιμη και κατέληξε σε μια πρώτη καταγραφή πιθανών χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο και της αναλογικής κατανομής του νεοεισερχόμενου πληθυσμού.

Αναζητούνται άδεια κτίρια, κατασκηνώσεις που δεν χρησιμοποιούνται, ακόμη και πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, δομές - ξενώνες των δήμων κ.ά. «Το προσφυγικό είναι βαθιά πολιτικό θέμα, σύνθετο, διεθνές και ευρωπαϊκό. Δεν επιδέχεται κορώνες και μικροπολιτικές στοχεύσεις. Η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτήν τη διαδικασία χρειάζεται να είναι ουσιαστική και καθοριστική. Σε αυτό το πλαίσιο βρισκόμαστε στην περιφέρεια σε διαβούλευση με τους δημάρχους, με τα πρώτα μηνύματα να είναι θετικά», δηλώνει η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Ερμίνα Κυπριανίδου.



......................................................................................................................................................................

Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ

Στείλτε μας τη φωτογραφία , το video ή το μήνυμα σου για να καταγγείλεις και να δείξεις αυτό που θέλεις. Όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε το Κερατσίνι που θέλουμε!   
Επικοινωνία με το KERATSINIVOICE:
Email: keratsinivoice@gmail.com

Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Advertisement



 Advertisement

 Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ