22 Δεκ 2016

Facebook: Στοιχεία για 398 χρήστες μας ζήτησε η Ελλάδα μόνο το α' εξάμηνο του 2016

Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για ποινικές περιπτώσεις, αναφέρει το κοινωνικό δίκτυο

Περισσότερα από ποτέ ήταν φέτος τα αιτήματα άρσης απορρήτου που δέχθηκε το facebook από κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, όπως δείχνει η έκθεση διαφάνειας της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Την ίδια στιγμή όμως, τα αιτήματα που αφορούσαν στην αφαίρεση αναρτήσεων ήταν λιγότερα φέτος, από κάθε άλλη χρονιά.

Συνολικά, αναφέρει το facebook, τα αιτήματα ήταν κατά 27% περισσότερα, δηλαδή 59.229 αντί 46.710 του προηγούμενου εξαμήνου (Ιούλιος - Δεκέμβριος 2015). Αντίθετα, το ποσοστό των κυβερνητικών αιτημάτων για να «κατέβει» μια ανάρτηση που θεωρείτο παράνομη, μειώθηκε κατά 83%, από τις 53.829 σε 9.633. Το ίδιο το Facebook εξηγεί την μεγάλη αυτή πτώση και εξαιτίας μιας και μόνης φωτογραφίας από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου του 2015.

Από το σύνολο των αιτημάτων άρσης απορρήτου, 3.016 περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν «επείγουσες», δηλαδή αφορούσαν ζητήματα «άμεσου κινδύνου, σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου».

«Δεν δίνουμε στις κυβερνήσεις απευθείας πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των χρηστών μας», δήλωσε Κρις Σοντερμπι, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Facebook και υπεύθυνος για την έκθεση και τόνισε πως «η εταιρεία εξετάζει κάθε αίτημα της κάθε κυβέρνησης ξεχωριστά, ανεξάρτητα από τη χώρα, και δεν διστάζει να τα αμφισβητήσει, εφόσον στερούνται νομιμότητας».

Το facebook έχει αναρτήσει την έκθεση για όλα τα κράτη ξεχωριστά. Στην Ελλάδα τα στοιχεία δείχνουν ότι ζητήθηκαν δεδομένα για 398 χρήστες, σε 326 αιτήματα, από τα οποία ικανοποιήθηκε έστω και σε ένα μέρος τους, το 72,08%. Από τα αιτήματα αυτά «επείγοντα» χαρακτηρίστηκαν τα 84 και αυτά ικανοποιήθηκαν σε ποσοστό 86,90%.







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ