31 Δεκ 2016

Το θρυλικό πράσινο λεωφορείο του Πειραιά ξανά στους δρόμους [photos]

Το θρυλικό «Πράσινο» λεωφορείο βγήκε ξανά στους δρόμους του Πειραιά σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, όχι για να εξυπηρετήσει πολίτες αλλά για να τους θυμίσει τις παλιές καλές εποχές.



Το συγκεκριμένο όχημα ανακατασκευάστηκε χάρη στη φροντίδα των αδερφών Λαζαρόπουλου και παραπέμπει έτσι πίσω σε όχι και τόσο πολύ παλιές εποχές. Πριν 15 χρόνια, το 2001, είχε κάνει το τελευταίο του δρομολόγιο Πειραιάς – Αθήνα, αφού πάντως τα τελεταία χρόνια της λειτουργίας του είχε χάσει το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα του και είχε υιοθετήσει το μπλε όλων των άλλων λεωφορείων.



Για δεκαετίες πάντως νωρίτερα το Πράσινο αποτελούσε σταθερό σημείο αναφοράς (μαζί με τον Ηλεκτρικό επίσης των ΗΣΑΠ) στη σύνδεση του Πειραιά με την Αθήνα. Μάλιστα ήταν το μοναδικό Μέσο που λειτουργούσε, όπως θα έλεγαν οι σημερινοί τεχνοκράτες 24/7/365.



Επτά μέρες την εβομάδα, όλο το 24ωρο (ανά μισή ώρα από τις 6 το πρωί ως τις 12 το βράδυ και ανά μια ώρα από τις 12 ως τις 6 το πρωί), όλες τις μέρες του χρόνου. Ένα ιδιαίτερο «πορθμείο» που συνέδεε το «νησί» με την πρωτεύουσα.

Με αφετηρία στου Βρυώνη, Σαχτούρη και Χατζηκυριακού (αργότερα η αφετηρία μεταφέρθηκε στην περιοχή του Καμπά, σήμερα Γυμναστήριο Π.Σαλπέα), διέτρεχε όλο τον κεντρικό Πειραιά και από την Ευαγγελίστρια μέσω Τζαβέλλα, κατέβαινε στην παλιά παραλιακή, ανέβαινε τη Θησέως, έστριβε δεξιά στη Χαροκόπου, στη συνέχεια έμπαινε στην Αθήνα και είχε τερματισμό στη Φιλελλήνων, στο Σύνταγμα. Μια αξιόπιστη για την εποχή του σύνδεση Αθήνας – Πειραιά, γι’ αυτό και ιδιαίτερα αγαπημένη.







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ