11 Ιαν 2017

Δ. Πειραιά: Μνημόσυνο για τα θύματα του βομβαρδισμού (11/1/1944)

Ο Δήμος Πειραιά τέλεσε σήμερα επιμνημόσυνη δέηση, στο Δημοτικό Νεκροταφείο «Ανάσταση»,  για τα θύματα του βομβαρδισμού της πόλης, κατά την 11η Ιανουαρίου 1944. Στην τελετή, που πήραν μέρος πολλοί ιερείς, χοροστάτησε ο πατήρ Χρυσόστομος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.


Τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης, ο οποίος στην ομιλία του,  τόνισε:
«Κυρίες και Κύριοι
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ, αυτή την ημέρα τιμής και μνήμης για τους εκατοντάδες Πειραιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης, την 11η Ιανουαρίου 1944. Ο βομβαρδισμός του Πειραιά τον Ιανουάριο του 1944 αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα για την πόλη στη σύγχρονη ιστορία της, αφήνοντας πίσω του νεκρούς πολίτες κάθε ηλικίας και ανυπολόγιστες καταστροφές στο κέντρο και τις συνοικίες, σε περιουσίες και δημόσια κτίρια.

Το κέντρο δέχθηκε το σφοδρότερο κύμα του βομβαρδισμού. Η περιοχή από τον Ηλεκτρικό Σταθμό ως την πλατεία Κοραή ισοπεδώθηκε ολοκληρωτικά. Και αλλού όμως, στην Καστέλλα, το Χατζηκυριάκειο, τα Καμίνια, τον Άγιο Διονύση, την Αγία Σοφία, το Μικρολίμανο υπήρξαν θύματα και καταστροφές. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησε μια τεράστια φυγή Πειραιωτών προς την Αθήνα, οι οποίοι από φόβο εγκατέλειπαν την πόλη.

Ο Δήμος Πειραιά, όπως πάντοτε έκανε, θα συνεχίσει να τιμά και να μνημονεύει τους νεκρούς από τον βομβαρδισμό του 1944. Είναι χρέος μας, απέναντι στους δημότες μας και κυρίως στη νεότερη γενιά, να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική και συλλογική μνήμη, ειδικά για αυτό το γεγονός που σημάδεψε ανεξίτηλα την πορεία της πόλης μας.

Παρ’ όλες τις ανθρώπινες απώλειες, οι οποίες έχουν σημαδέψει τη ζωή πολλών από εσάς που βρίσκεστε εδώ σήμερα - και παρ’ όλη την καταστροφή την οποία υπέστη η πόλη μας σε υποδομές, οικονομικό και κοινωνικό κεφάλαιο, ο Πειραιάς κατόρθωσε με πολλή δουλειά και χάρη στη δύναμη των ανθρώπων του, να σταθεί  ξανά στα πόδια του.
Έτσι και σήμερα, είμαστε αισιόδοξοι ότι ενωμένοι και με πίστη στις δυνάμεις μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την μακρόχρονη κρίση και να προχωρήσουμε μπροστά, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Αιωνία τους η μνήμη.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Στο τέλος κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των θυμάτων του βομβαρδισμού, από το Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργο Δαβάκη κι από συγγενείς των θυμάτων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.  Την  τελετή πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρευρέθηκαν: Ο πρώην Υπουργός και βουλευτής κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο βουλευτής κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Γραμματέας των ΑΝ.ΕΛ. κ. Γιάννης Μοίρας, οι Αντιδήμαρχοι: κα Αθηνά Γλύκα Χαρβαλάκου και κ. Κυριάκος Σιγαλάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής του Συνδυασμού «Ελληνική Αυγή Πειραιά»  κ. Ηλίας Κατσαφάδος, ο Πρόεδρος της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Γιάννης Βοϊδονικόλας, ο Πλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος κ. Νικόλαος Πολέμης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λ.Σ. και συγγενείς των θυμάτων. 





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ