7 Ιαν 2017

13 συναρπαστικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας για το 2017

Ποιες παραγωγές sci-fi ανυπομονούμε (ή τουλάχιστον είμαστε περίεργοι) να δούμε τη νέα χρονιάΚαι τι δεν έχει η νέα χρονιά στο πεδίο της επιστημονικής φαντασίας. Από μία ακόμα (εντυπωσιακή αν μη τι άλλο, αν κρίνουμε από το τρέιλερ) ταινία για τον Κινγκ Κονγκ και μία για τα διαχρονικά τρομακτικά τερατάκια του “Alien” μέχρι το επόμενο επεισόδιο στη saga του “Star wars”, μέσα σε βαρύ κλίμα λόγω της απώλειας της πριγκίπισσας Λέια (Κάρι Φίσερ) στην πραγματική ζωή (μία ευγενική χορηγία του 2016), και τη μεταφορά του “Ghost in the shell” σε live action - χωρίς να λείπουν, φυσικά, οι ταινίες της Marvel και της DC. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά ορισμένες ταινίες sci-fi που μας κάνουν κλικ, αφήνοντας στην άκρη άλλες που δεν μας κάνουν (πχ. “Transformers”, “War for the Planet of the Apes” και “Power Rangers”).


Kong: Skull Island (9 Μαρτίου, Ελλάδα)

Πέρασε κάτι παραπάνω από μία δεκαετία από τον Κινγκ Κονγκ του Πίτερ Τζάκσον, ε, και κάποιους τους έπιασε νοσταλγία. Η νέα ταινία εστιάζει περισσότερο στην ιδιαίτερη πατρίδα του τεράστιου γορίλα, τη Νήσο του Κρανίου, την οποία επισκέπτεται μία ομάδα επιστημόνων και στρατιωτών - προφανώς χωρίς πρόσκληση. Η ταινία εκτυλίσσεται στο ίδιο σύμπαν με τον «Γκοτζίλα» του Γκάρεθ Έντουαρντς (2014) και έχει ένα πεντάστερο καστ, με τον ορθογώνιο πια Τομ Χίντλστον, την Μπρι Λάρσον που κάνει προθέρμανση στο είδος (ετοιμάζεται να υποδυθεί την Captain Marvel), τον Σάμιουελ Τζάκσον και τον Τζον Γκούντμαν.


Life (24 Μαρτίου, ΗΠΑ)

Μία διαστημική αποστολή ανακαλύπτει ίχνη ζωής από τον Άρη και αρχίζει να κάνει πειράματα, για να ανακαλύψει ότι οι καλεσμένοι δεν είναι και πολύ φιλικοί. Από το τρέιλερ καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν αναφορές στο “Alien”, το οποίο ούτως ή άλλως έχει τη δική του ταινία φέτος και δεν έχει ανάγκη από άλλες. Το θέμα είναι, όμως, το πακέτο στο οποίο σερβίρεται η ιστορία: Τζέικ Τζίλενχαλ και Ράιαν Ρέινολντς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα (κρίνοντας από το τρέιλερ) είναι τα θετικά σημεία της ταινίας. Όσο για το storytelling, θα δείξει…


Ghost in the shell (31 Μαρτίου, ΗΠΑ)

Ξεκίνησε από τίτλος manga στην Ιαπωνία και εξελίχθηκε σε ολόκληρο franchise, με σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων, αλλά και video games. Τώρα, το “Ghost in the shell” γίνεται live action ταινία με πρωταγωνίστρια τη Σκάρλετ Γιόχανσον (είχαμε πάλι γκρίνια για whitewashing - μια και δεν επιλέχθηκε κάποια Ασιάτισσα ηθοποιός στη θέση της). Υποδύεται μία cyborg-άνθρωπο μέλος μίας επίλεκτης ομάδας, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει τα σχέδια χάκερ που προσπαθούν να ελέγξουν την τεχνητή νοημοσύνη. Πρωταγωνιστούν επίσης οι Ζιλιέτ Μπινός και Πίλου Ασμπεκ (ο Έουρον του “Game of thrones”).


The Circle (28 Απριλίου, ΗΠΑ)

Η Μέι Χόλαντ καταφέρνει να προσληφθεί στη δουλειά που ονειρευόταν, στην εταιρεία The Circle, μία διαδικτυακή επιχείρηση που χρησιμοποιεί Big Data για να εξειδικεύει την κάλυψη των αναγκών των χρηστών της. Όλα όμως έχουν το κόστος τους… Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Ντέιβ Έγκερς και έχει ως πρωταγωνίστρια την Έμα Γουότσον στον κεντρικό ρόλο, ενώ παίζει και ο Τομ Χανκς.


Guardians of the Galaxy Vol. 2 (4 Μαΐου, Ελλάδα)

Είχα τις επιφυλάξεις μου προτού δω το πρώτο "Guardians of the Galaxy". Με ήρωες ένα ρακούν και ένα λακωνικό δέντρο ήταν αρκετά λογικό. Και όμως, η διαγαλαξιακή ταινία της Marvel ήταν αρκετά διασκεδαστική για ένα ευχάριστο δίωρο. Σχεδόν τρία χρόνια έρχεται και το sequel, (σχεδόν) με τους ίδιους ήρωες σε νέες περιπέτειες και τον Star-Lord να προσπαθεί να λύσει το μυστήριο με τους πραγματικούς γονείς του. Κρις Πρατ, Ζόε Σαλντάνα, Ντέιβ Μπαουτίστα, Μπράντλεϊ Κούπερ και Βιν Ντίζελ (τουλάχιστον οι φωνές των δύο τελευταίων) είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές.


Alien: Covenant (19 Μαΐου, ΗΠΑ)

Είτε για καλό είτε για κακό, αυτή είναι η χρονιά του Ρίντλεϊ Σκοτ, καθώς δύο «παιδιά» του επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη. Το πρώτο είναι το “Alien: Covenant”, στο οποίο υπογράφει και την παραγωγή και τη σκηνοθεσία. Η ταινία αποτελεί συνέχεια του «Προμηθέα», ο οποίος με τη σειρά του αποτελεί prequel των ταινιών “Alien”. Η ταινία εστιάζει σε μία ομάδα εποίκων, η οποία φτάνει με το σκάφος της, Covenant, σε έναν νέο πλανήτη που πιστεύει ότι είναι φανταστικός για να ξεκινήσει μία νέα ζωή. Αυτός ο πλανήτης, βέβαια, αποδεικνύεται ότι κατοικείται ήδη από ένα κυρίαρχο είδος. Τερατάκια Alien διαφορετικών μεγεθών, αλλά ίδιας, ακόρεστης δίψας για αίμα.


Wonder Woman (8 Ιουνίου, Ελλάδα)

Σίγουρα ήταν ο χαρακτήρας που έκλεψε την παράσταση στο «Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης», μία ταινία που έφαγε κράξιμο από τους κριτικούς (αν και στο box office πήγε μια χαρά). Αρκετοί είναι αυτοί που λένε ότι η Wonder Woman θα μπορούσε να σώσει την DC Comics και το νεοφώτιστο κινηματογραφικό της σύμπαν από εκτροχιασμό και πιθανότατα να έχουν δίκιο. Αν δεν το κάνει αυτή, τότε ποιος θα μπορούσε να το κάνει; Ο Aquaman; Χλωμό… Η ιστορία εκτυλίσσεται στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Wonder Woman, μία Αμαζόνα πριγκίπισσα, αφήνει το νησί της για να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της και να σώσει τον κόσμο. Η ταινία έχει ξεκάθαρα γυναικείο άγγιγμα, καθώς εκτός από το γεγονός ότι ο κεντρικός της χαρακτήρας είναι γυναίκα (την Wonder Woman υποδύεται η Γκαλ Γκαντότ), γυναίκα έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία (Πάτι Τζένκινς).


The Dark Tower (28 Ιουλίου, ΗΠΑ)

Τι και αν μετατέθηκε η προβολή του για πέντε μήνες αργότερα; Εμείς θα περιμένουμε… Ένα από τα πιο γνωστά έργα του Στίβεν Κινγκ που δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα ούτε στη μικρή ούτε στη μεγάλη οθόνη αποκτά επιτέλους τη δική του ταινία. Και μαζί με αυτή έχουμε και την υπόσχεση ότι αν όλα πάνε καλά με αυτή (εννοώντας τα εισιτήρια, φυσικά), τότε μπορεί ο «Μαύρος Πύργος» να εξελιχθεί σε ολόκληρο franchise. Άλλωστε η σειρά αποτελείται από οκτώ βιβλία. Οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές: με τον ίδιο τον Κινγκ και τον Ρον Χάουαρντ στην παραγωγή, αλλά και τους Ίντρις Έλμπα (στον ρόλο του Πιστολέρο) και Μάθιου ΜακΚόναχι (στον ρόλο του Μαυροντυμένου Άνδρα) στο καστ, έχουμε τους λόγους μας να αισιοδοξούμε.


Flatliners (29 Σεπτεμβρίου, ΗΠΑ)

Πρόκειται για το sequel της ομότιτλης ταινίας με τους Τζούλια Ρόμπερτς, Κίφερ Σάδερλαντ, Κέβιν Μπέικον και Ουίλιαμ Μπάλντουιν που προβλήθηκε το 1990. Σε αυτή, σπουδαστές Ιατρικής πειραματίζονται πάνω στην επιθανάτια εμπειρία - ένα πείραμα που τελικά θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Στη νέα ταινία επιστρέφει ο Σάδερλαντ από το παλιό καστ, ενώ φαίνεται ότι οι ιστορίες γύρω από την επιθανάτια εμπειρία απέκτησαν νέο ενδιαφέρον χάρη στη σειρά “The OA” του Netflix.


Blade Runner 2049 (6 Οκτωβρίου, ΗΠΑ)

Τριάντα χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας (και 35 χρόνια μετά την πρεμιέρα της), ένας νέος blade runner, ο Αξιωματικός Κ (Ράιαν Γκόσλινγκ), ανακαλύπτει ένα μυστικό που θα μπορούσε να βυθίσει την κοινωνία στο χάος. Η ανακάλυψη αυτή τον οδηγεί στα ίχνη του Ρικ Ντέκαρντ (Χάρισον Φορντ), ο οποίος αγνοείται για 30 χρόνια. Η ταινία φημολογείται πως είναι μία από τις πιο ακριβές ακατάλληλες για ανηλίκους ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ και στο καστ βλέπουμε επίσης τα ονόματα των Ρόμπιν Ράιτ και Τζάρεντ Λέτο. Και αφού υπάρχει αυτή η σύνδεση με την προηγούμενη ταινία που αποτέλεσε σταθμό στο sci-fi, ελπίζουμε να υπάρχουν αναφορές και στην εμβληματική μουσική που είχε γράψει ο δικός μας Vangelis τότε…


God Particle (27 Οκτωβρίου, ΗΠΑ) Η ανθολογία του Τζ. Τζ. Έιμπραμς συνεχίζεται και φέτος, εννέα χρόνια μετά την πρώτη ταινία και ένα χρόνο μετά την προηγούμενη. Η ιστορία εκτυλίσσεται αυτή τη φορά σε έναν διαστημικό σταθμό, όπου μία ομάδα αστροναυτών μάχεται για να επιβιώσει έπειτα από μία σοκαριστική ανακάλυψη. Επειδή η ιστορία λαμβάνει χώρα στο διάστημα, μη φαντάζεστε κάποιο αστρονομικό μπάτζετ. Υπολογίζεται ότι το κόστος της ταινίας είναι 10 εκατ. δολάρια, μικρό μέγεθος σε σύγκριση με τις σύγχρονες παραγωγές επιστημονικής φαντασίας.


Thor: Ragnarök (3 Νοεμβρίου, ΗΠΑ)

Στη σκανδιναβική μυθολογία, το Ράγκναροκ είναι κάτι αντίστοιχο με τη δική μας Αποκάλυψη. Μην ανησυχείτε, όμως, η Marvel ετοιμάζει και άλλες ταινίες μετά από αυτό… Εδώ θα δούμε τον Θορ να βρίσκεται φυλακισμένος στην άλλη άκρη του σύμπαντος. Πρέπει να φτάσει εγκαίρως στην Άσγκαρντ για να αποτρέψει την έλευση του Ράγκναροκ και το τέλος του πολιτισμού της πατρίδας του. Αντίπαλός του, η αδίστακτη Χέλα, την οποία υποδύεται η Κέιτ Μπλάνσετ. Ορίστε, βρήκαμε λόγο για να δούμε την ταινία.


Star Wars Episode VIII (15 Δεκεμβρίου, ΗΠΑ)

Το 2016 επεφύλαξε ένα γλυκόπικρο τέλος για το Star Wars. Από τη μία, το Rogue One ήταν μία ταινία που λατρέψαμε οι θαυμαστές, καθώς κινήθηκε στα υψηλά στάνταρ που απαιτούσαμε. Από την άλλη, χάσαμε την πριγκίπισσα Λέια, μία απώλεια που δεν αναπληρώνεται. Και ας βγήκαν κάποιοι να πουν ότι πρόλαβε να τελειώσει τα γυρίσματα της νέας ταινίας - ε, και; Αν και δεν έχουμε ακόμα τη σύνοψη του νέου “Star wars”, ξέρουμε ότι η ταινία θα συνεχίσει από εκεί που μας άφησε το «Η Δύναμη ξυπνά». Αυτό σημαίνει ότι η Ρέι μάλλον θα αρχίσει να εκπαιδεύεται ως Τζεντάι, τη στιγμή που ο Κάιλο Ρεν θα αρχίσει να εκπαιδεύεται από τον Ανώτατο Ηγέτη Σνόουκ, ενώ το Πρώτο Τάγμα θα προσπαθεί να δώσει το δικό του χτύπημα στην Αντίσταση. Εκτός από τους παλαιούς και νέους ηθοποιούς, θα προστεθούν στο καστ ο Μπενίσιο ντελ Τόρο και η Λόρα Ντερν.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ