7 Ιαν 2017

Το ασύλληπτο ποσό που κόστισαν οι φυσικές καταστροφές του 2016 στον πλανήτη

Σεισμοί στην Ιαπωνία. Καταστροφικές πλημμύρες στην Κίνα. Και ένας δολοφονικός τυφώνας που σάρωσε την Αϊτή.


Το ύψος των ζημιών από φυσικές καταστροφές ανήλθε στα 175 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, σύμφωνα με τη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Munich RE.

Το παγκόσμιο κόστος ήταν το υψηλότερο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μόλις 30% των απωλειών – 50 δισεκατομμύρια δολάρια – ήταν ασφαλισμένα, σύμφωνα με τη Munich RE.

Οι καταστροφές με τις μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές συνέβησαν στην Ασία. Δύο σεισμοί στην Ιαπωνία οδήγησαν σε ζημιές 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι πλημμύρες που έπληξαν την Κίνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προκάλεσαν ζημιές 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη Βόρεια Αμερική, η φυσική καταστροφή με το μεγαλύτερο κόστος ήταν ο Τυφώνας Μάθιου, ο οποίος σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους στην Αϊτή και οδήγησε σε ζημιές 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ήπειρος επλήγη από 160, συνολικά, φυσικές καταστροφές το 2016 – περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο έτος από το 1980 μέχρι σήμερα.

Οι καιρικές καταστροφές του 2016 δείχνουν τις πιθανές επιδράσεις της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής, είπε ο Πέτερ Χέπε, επικεφαλής του Τμήματος Καιρικών Κινδύνων της Munich RE.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα – όπως καταιγίδες και χαλάζι – γίνονται πλέον πιθανότερα σε συγκεκριμένες περιοχές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής» επισημαίνει.

Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία, 8.700 άτομα σκοτώθηκαν από φυσικές καταστροφές το 2016. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2015 ήταν 25.400.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ