29 Ιαν 2017

Κάθειρξη 20 ετών στον ηγούμενο της παλιάς αδελφότητας Εσφιγμένου

Ποινή κάθειρξης 20 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στον ηγούμενο της παλιάς αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους,
όπως επίσης σε έναν ακόμη μοναχό της ίδιας αδελφότητας, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν τον Ιούλιο του 2013 στο αντιπροσωπείο (κονάκι) της Μονής, στις Καρυές.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε, οι δύο καταδικασθέντες ζηλωτές μοναχοί -που δεν παρέστησαν στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιο δικηγόρο- οδηγούνται στη φυλακή, καθώς το δικαστήριο δεν χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα που θα αποσταλούν στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, ώστε να συλληφθούν οι φυγόποινοι και να οδηγηθούν στη φυλακή.
Τα παραπάνω επεισόδια εντάσσονται στην πολυετή διαμάχη μεταξύ παλιάς και νέας αδελφότητας Εσφιγμένου. Η νέα αδελφότητα συγκροτήθηκε, με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους το 2005 και έκτοτε θεωρείται νόμιμη, αλλά η παλιά αρνείται να παραδώσει το μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, με συνέπεια να σημειώνονται κατά καιρούς εντάσεις και επεισόδια, αμαυρώνοντας την εικόνα της μοναστικής πολιτείας.
ΑΠΕ




1 σχόλιο :

Βασιλική είπε...

Θα μείνω στην τελευταία φράση του άρθρου "η παλιά αρνείται να παραδώσει το μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, με συνέπεια να σημειώνονται κατά καιρούς εντάσεις και επεισόδια, αμαυρώνοντας την εικόνα της μοναστικής πολιτείας"
Οι "παλιοι" της πρώτης μονής Εσφιγμένου, ήθελαν να κρατήσουν ανόθευτη την εικόνα της μοναστικής πολιτείας. Όπως πριν σχεδόν έναν αιώνα "οι κολυβάδες μοναχοί". Τότε "οι κολυβάδες" εκδιώχθηκαν και μάλιστα μερικοί έφτασαν στην Σκιάθο για να γίνουν δάσκαλοι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Σήμερα όλα αυτά έχουν ξεχαστεί. Πολύ βολικά το ιεραρχείο της κρατούσας "Εκκλησίας" δεν παίρνει θέση για το τι μαθαίνουν οι μαθητές στα σχολεία γιατί όσο πιο βαθύ είναι το σκοτάδι που βρίσκονται οι πιστοί, τόσο πιο εύκολα δεν ξέρουν για την ιστορία των κολυβάδων, για την ιστορία των Οικουμενικών Συνόδων και κατα συνέπεια για την ιστορία γενικότερα της Ορθοδοξίας που φτάνει μέχρι και το πάτριο εορτολόγιο. Είναι "βολικό" να παίρνουν κονδύλια από την Ε.Ε. οι υπόλοιπες κοινότητες του Αγίου Ορους και είναι "βολικό" να πληρώνονται ως δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί της κρατούσας "Εκκλησίας." Σύμφωνα όμως με κανόνα της 4ης Οικουμενικής Συνόδου απαγορεύεται οι κληρικοί να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Κάτι που πολύ "βολικά" έχει θαφτεί. Κάτι που μερικοί κληρικοί τιμούν, γνωρίζουν και αγωνίζονται να κρατήσουν. Και κατα σύμπτωση ακολουθούν το πάτριο εορτολόγιο επίσης ορισμένο από Οικουμενική Σύνοδο.
Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι στην Ελλάδα που αψήφισαν την άνομη απόφαση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως το 1923 και από τότε διώκονται φανερά και κρυφά από την κράτουσα "Εκκλησια" , οι φερόμενοι ως "παλαιοημερολογίτες" δεν είναι τίποτα άλλο από ανθρώπους που έχουν μελετήσει περισσότερο και προασπίζονται το δίκαιο.
Προσωπικά πιστεύω οτι ο Θεός θα μας βλέπει από εκεί πάνω και θα λυπάται. Είναι καιρός να διαβάσουμε λίγο και να δώσουμε φως. Δεν συμφωνείτε;

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ