27 Ιαν 2017

Τουρκία για 8: Απειλή ακύρωσης της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοίμασε νέο φάκελο για το αίτημα έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, που καταζητούνται από την Άγκυρα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτός ο δεύτερος φάκελος απεστάλη σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, που χθες είχε εκδώσει και ένταλμα σύλληψης για τους 8, έστειλε έγγραφο και προς την Ιντερπόλ, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για τη σύλληψη των 8 που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Κλιμάκωση της έντασης σημειώνεται και από την πλευρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα απάντηση, ακόμα και ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή των προσφύγων, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου - όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Αξιολογούμε την κατάσταση. Υπάρχει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό, που έχει υπογραφεί, στην οποία περιλαμβάνεται η συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα και αξιολογούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Μεταξύ των επιλογών είναι και η ακύρωση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ζητάμε την επανεκδίκαση της υπόθεσης των οχτώ στρατιωτικών. Πρόκειται για πολιτική απόφαση. Η Ελλάδα προστατεύει και φιλοξενεί πραξικοπηματίες», προσέθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.


Οι πρώτες Τουρκικές αντιδράσεις

Με τις αποφάσεις του το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε το αίτημα των τουρκικών αρχών και ουσιαστικά δέχτηκε τους ισχυρισμούς των 8, ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και πως κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Η απόφαση προκάλεσε την έμεση και οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών που αρνείται να εκδώσει η Αθήνα, καθώς και νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες, με κάθε νόμιμο μέσο, για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών και την παρουσίαση τους ενώπιων της τουρκικής δικαιοσύνης, ενώ κατηγορέι την Ελλάδα ότι "αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος". Επίσης, κάνει λόγο για "πολιτική απόφαση".

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα SABAH κάνει λόγο για «απόφαση – σκάνδαλο» και προβλέπει ότι «μια πολύ διαφορετική σχέση θα αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών».




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ