25 Ιαν 2017

Στον «αέρα» οι 95.000 εκκρεμείς συντάξεις - Το αποδεκατισμένο Δημόσιο εμπόδιο στην απονομή

Εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο είναι να καταφέρει ο νεοσύστατος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ), να απονείμει μέσα στους επόμενους 10 μήνες, τις 95.000 κύριες συντάξεις που βρίσκονται στην αναμονή.



Αιτία, οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες απονομής συντάξεων, που έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν επιτυγχάνοντας το ιδεατό αποτέλεσμα, δηλαδή να χορηγούν 9.000 συντάξεις ανά μήνα.

Επίσης, η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αφού η διαδικασία του επανυπολογισμού όλων των κύριων συντάξεων, τις έχει απορροφήσει σχεδόν το σύνολο τους. Ουσιαστικά, τα στοιχεία από την έως τώρα πορεία της απονομής συντάξεων, είναι ενδεικτική για το πόσο δύσκολο είναι να καλυφθεί το σύνολο των 95.000 εκκρεμών αιτήσεων έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Το ΙΚΑ, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να χορηγήσει περισσότερες από 3.000 συντάξεις, έως τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ο ΟΑΕΕ υπολογίζεται ότι θα πετύχει να ξεμπλοκάρει περίπου 1.000 συντάξεις.
Άλλες 1.000 συντάξεις αναμένεται να αποδοθούν από όλα τα υπόλοιπα ταμεία, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά, δύσκολα θα υπερβούν τις 5.000 οι αιτήσεις απονομής σύνταξης, που θα αποδοθούν εντός Ιανουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κορυφαία υποκαταστήματα του ΙΚΑ που έχουν σχεδόν ως αποκλειστική αρμοδιότητα την απονομή των συντάξεων, υπολειτουργούν δραματικά.

Μόνο τα κεντρικά υποκαταστήματα της Αθήνας, αλλά και του Πειραιά, εμφανίζουν κατά 45% απώλειες προσωπικού, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται, περιορίζεται στο να καλυφθεί όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος, από το κονδύλι των 859 εκατ. ευρώ, που έχει εκταμιευθεί για να χορηγηθούν οι παραπάνω εκκρεμείς κύριες συντάξεις.
Συνδικαλιστικές πηγές, θεωρούν ότι το ποσό που θα περισσέψει στα τέλη Οκτωβρίου, δεν θα επιστραφεί στα δημόσια ταμεία, αλλά αντίθετα θα αξιοποιηθεί για να καλυφθούν οι τρέχουσες καταβολές συντάξεων.

www.dikaiologitika.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ