24 Ιαν 2017

Πρώτο ΕΠΑ.Λ. Δραπετσώνας: Ένα πρότυπο και σύγχρονο σχολείο στην γειτονιά μας

Ένα από τα πλέον ιστορικά και ταυτόχρονα σύγχρονα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στην Μάρκου Μπότσαρη 124 στη Δραπετσώνα.
Πρόκειται για το 1ο ΕΠΑ.Λ. Δραπετσώνας το οποίο διαθέτει σχεδιαστήριο, αίθουσες, θέατρο, αμφιθέατρο και βιβλιοθήκη.
Στο ίδιο συγκρότημα, έκτασης 9 στρεμμάτων, υπάρχει το 3ο Εργαστηριακό Κέντρο το οποίο διαθέτει 20 διαφορετικά εργαστήρια. Σε αυτό εκπαιδεύονται οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. στις εργαστηριακές τους ασκήσεις. Η εκπαίδευση γίνεται σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, από ειδικευμένους εκπαιδευτικούς με συνέπεια, υπευθυνότητα, αλλά  και σεβασμό στην ιστορία και το πολιτιστικό πλαίσιο του τόπου μας.
Το site του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του σχολείου και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με καθηγητές και μαθητές για τη λειτουργία του, τις δυνατότητες που δίνει, τις επαγγελματικές προοπτικές, αλλά και για τα πολιτιστικά κι άλλα δρώμενα που διοργανώνονται από τους ίδιους.


Δυνατότητες και Προοπτικές

Κοινή συνισταμένη στην συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς ήταν η παρατήρηση ότι στις νέες εκπαιδευτικές ανάγκες και προκλήσεις του 21ου αιώνα, το Επαγγελματικό Λύκειο προσπαθεί να θέσει το μαθητή στο επίκεντρο των αλλαγών με σκοπό τη συνολική βελτίωση του επιπέδου σπουδών, καθώς και της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να αποτελέσει ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, στις ιδέες και στη γνώση του μέλλοντος. Ακόμη, σημείωσαν την υποστήριξη του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, την οποία χαρακτηρίζουν «πολύτιμη και χρήσιμη».
 «Η Τεχνική - Επαγγελματική Εκπαίδευση προσφέρει στους μαθητές μια εναλλακτική μορφή εκπαίδευσης για την ανάπτυξη των προσωπικών κλίσεων και δεξιοτήτων τους, χάρη στις διαφορετικές ειδικότητες που παρέχει και τις πολλές ώρες πρακτικών ασκήσεων που περιλαμβάνουν τα προγράμματα σπουδών της», υπογράμμισε στο site του Δήμου μας ο διευθυντής του 3ου Ε.Κ. Πειραιά κ. Πολύδωρος Σταυρόπουλος. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, στο ΕΠΑ.Λ., «αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος της Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία, πέρα από τους γενικούς εκπαιδευτικούς στόχους, έχει ως μέλημα τη δημιουργία εξειδικευμένου Τεχνικού προσωπικού, για τη στελέχωση των επιχειρήσεων και των παραγωγικών μονάδων».
Συζητώντας για το τι ακριβώς δυνατότητες προσφέρει το σχολείο, η εκπαιδευτικός κ. Ν. Βρυσούλη, τόνισε ότι «παρέχεται απολυτήριο Λυκείου ισότιμο με του Γενικού Λυκείου. Παράλληλα ο απόφοιτος αποκτά πτυχίο ειδικότητας (επιπέδου 4)». Επίσης πρόσθεσε, «από φέτος δίδεται η δυνατότητα στους μαθητές να φοιτήσουν σε ένα 4ο προαιρετικό μεταλυκειακό έτος - Μαθητεία - και να λάβουν πτυχίο επιπέδου 5, εργαζόμενοι 4 ημέρες την εβδομάδα σε εταιρείες και 1 ημέρα παρακολουθούν εργαστηριακά μαθήματα στο σχολείο. (28 ώρες εργασίας σε κάποιον εργοδότη + 7 ώρες μαθήματος στο σχολείο για 1 διδακτικό έτος). Στο τέλος της μαθητείας ακολουθούν μαθήματα 70ωρών για την πιστοποίηση των μαθητών στην ειδικότητα που έχουν παρακολουθήσει. Ακόμη, ένας απόφοιτος μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε ΙΕΚ (δίπλωμα επιπέδου 5), με ένα έτος σπουδών (αντί για δύο που παρακολουθεί ένας ανειδίκευτος απόφοιτος Λυκείου) Ο μαθητής της τρίτης λυκείου μέσω πανελληνίων εξετάσεων μπορεί να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ – ΤΕΙ). Οι μαθητές δίνουν Πανελλήνιες Εξετάσεις με τέσσερα μαθήματα ( Γλώσσα, Μαθηματικά και δύο μαθήματα ειδικότητας)».
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δραπετσώνας κ. Χαρακλιάς, απαραίτητο για να κάνει κάποιος απόφοιτος μαθητεία, είναι ότι «πρέπει να έχει απολυτήριο και πτυχίο ΕΠΑ.Λ.»
Μάλιστα όπως σημείωσαν οι εκπαιδευτικοί, η «μαθητεία» είναι αυτή τη στιγμή σε πιλοτικό στάδιο και το 1ο ΕΠΑ.Λ. Δραπετσώνας πρόκειται να ενταχθεί σε αυτό και σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας θα υπάρξουν- σε πρώτη φάση- 40 αντίστοιχες θέσεις μαθητείας.


Ειδικότητες και υποδομές

Στις σύγχρονες υποδομές των εργαστήριων που διαθέτει το συγκρότημα, οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τον τομέα της αρεσκείας τους.
Συγκεκριμένα, στον τομέα της πληροφορικής μπορεί, κάποιος μαθητής, να επιλέξει την ειδικότητα του τεχνικού εφαρμογών πληροφορικής, του τεχνικού Η/Υ και Δικτύων και του τεχνικού εφαρμογών λογισμικού.
Στον τομέα της μηχανολογίας, μπορεί να επιλέξει την ειδικότητα του τεχνικού μηχανολογικών εγκαταστάσεων, του τεχνικού θερμικών εγκαταστάσεων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, του τεχνικού εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού και του τεχνικού οχημάτων.
Στον τομέα της ηλεκτρολογίας - ηλεκτρονικής, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στις ειδικότητες του τεχνικού ηλεκτρονικών/ υπολογιστικών συστημάτων, του τεχνικού δικτύων και τηλεπικοινωνιών και του τεχνικού ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, συστημάτων και δικτύων.
Στον τομέα των δομικών έργων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν την ειδικότητα του σχεδιαστή δομικών έργων και πληροφορικής.
Στον τομέα της Διοίκησης και της Οικονομίας, την ειδικότητα του υπαλλήλου διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών, ενώ στον τομέα της Υγείας, τις ειδικότητες του βοηθού νοσηλευτή, του βοηθού ιατρικών- βιολογικών εργαστηρίων και του βοηθού βρεφονηπιοκόμου.
Επίσης, στον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών μπορεί κάποιος να επιλέγει την ειδικότητα των γραφικών τεχνών.
Για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος μπορεί κανείς να αναζητήσει στον διαδικτυακό τόπο του 1ου ΕΠΑ.Λ.   http://1epal-drapets.att.sch.gr

Πολιτισμός και ενημέρωση


Πέρα όμως από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Δραπετσώνας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σειρά από πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, ημερίδες και συζητήσεις.
Μιλώντας με τον εκπαιδευτικό κ. Δ. Γλύπτη, ενημερωθήκαμε ότι λειτουργούν  πολιτιστικές ομάδες του σχολείου. Συγκεκριμένα, η θεατρική ομάδα ανεβάζει, κάθε χρόνο, θεατρικές παραστάσεις (μέχρις στιγμής έχει ανεβάσει τον «Εαυτούλη» του Ψαθά, την «Εβραία» του Μπρεχτ, θεατρικά παιχνίδια κ.λπ.), ενώ η μουσική ομάδα συμμετέχει  στα προγράμματα του σχολείου.
Στο μεταξύ, «τρέχουν» ήδη 4 περιβαλλοντικά προγράμματα, στα οποία οι μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών καταγράφουν θέματα της περιοχής, κάνουν ιστορική έρευνα και με ερωτήματα που θέτουν, παρουσιάζουν έπειτα τις εργασίες τους.  
Παράλληλα, στο χώρο του σχολείου γίνονται κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα μπαζάρ για την οικονομική ενίσχυση μαθητών που το έχουν ανάγκη, αλλά και για συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.
Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το Τζάνειο νοσοκομείο, πραγματοποιείται δυο φορές το χρόνο, αιμοδοσία, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται ημερίδες και ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά (ναρκωτικά, aids κ.λπ.).


Διαγωνισμοί και επισκέψεις

Εκτός από όλες αυτές τις δράσεις και την εκπαιδευτική διαδικασία στο 1ο ΕΠΑ.Λ. οι μαθητές του συμμετέχουν σε διαγωνισμούς. Όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί πρόκειται για το μοναδικό ΕΠΑ.Λ. από όλη την Ελλάδα, που λαμβάνει μέρος σε μαθητικό διαγωνισμό εργαστηριακών ασκήσεων Φυσικής Χημείας, και Βιολογίας με προοπτική την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην “Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO”.
Τέλος, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να  επισκέπτονται αντίστοιχα σχολεία αλλά και να επιμορφώνονται στο αντικείμενο τους σε επαγγελματικούς χώρους (έχουν ήδη ταξιδέψει σε Ιταλία, Πορτογαλία κ.λπ.) σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, συλλέγοντας εμπειρίες, εικόνες και γνώσεις.
 
Τα τηλέφωνα του ΕΠΑ.Λ. είναι 2104320799 και 2104327546.








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ