18 Ιαν 2017

Η «φιλία» και τα οφέλη της στην ψυχική μας υγεία

Η τεχνολογία και τα social media, τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει κατακλυσμιαίες αλλαγές στον ορισμό της φιλίας. Οι άνθρωποι σήμερα  μπορούν να αποκτούν νέους φίλους & να
διευρύνουν το δίκτυο γνωριμιών τους με το πάτημα ενός κουμπιού. Η επιθυμία για σύνδεση και επικοινωνία, μπορεί να ικανοποιείται πιο εύκολα, με ιλιγγιώδεις ταχύτητες & φρενήρεις ρυθμούς αν και οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι διαδικτυακές φιλίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εκ τους σύνεγγυς φιλία που απαιτεί την φυσική μας παρουσία με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Η φίλοι στην πραγματική ζωή και όχι του «απομακρυσμένου διακομιστή», μας στηρίξουν όταν το έχουμε ανάγκη, μας αγκαλιάζουν, μας  συμπαρίστανται σε μια δύσκολη ή σε μια ευτυχισμένη στιγμή και μας προσφέρουν όλα τα οφέλη μιας ισχυρής & υγιούς φιλίας.

Όταν μιλάμε για υγιή φιλία, εννοούμε τη διαπροσωπική σχέση μας με ανθρώπους με τους οποίους μας συνδέει βαθιά, ειλικρινή & αληθινή εκτίμηση, σεβασμός & εμπιστοσύνη, κατάσταση που βελτιώνει την διάθεσή μας, μας δημιουργεί αίσθημα ασφαλείας,ευεξίας & αισιοδοξίας. Οι φίλοι όταν είναι αισιόδοξοι και χαρούμενοι  μπορούν να διαμορφώσουν μια «θετική» οπτική για τα πράγματα και να μας ανεβάσουν την ψυχολογία.

Μας προδιαθέτουν θετικά με κίνητρα και μας εμπνέουν να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.  Οι στόχοι αυτοί που να αφορούν είτε στην απώλεια κιλών, είτε στο να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση ή να ξεκινήσουμε ένα καινούριο επαγγελματικό project, οι φίλοι μας δίνουν τη στήριξη, την υποστήριξη και την ενθάρρυνση που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε.

Η φιλία διώχνει μακριά  το άγχος και την κατάθλιψη.  Μια υγιής κοινωνική ζωή μπορεί να τονώσει & να βελτιώσει την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας (ψυχική & σωματική) αφού μας απαλλάσσει από την απομόνωση που συχνά οδηγεί στην κατάθλιψη. Οι καλοί μας φίλοι είναι εκεί για να μας υποστηρίζουν στις δύσκολες στιγμές. Μας ακούν όταν έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε, αφουγκράζονται τις αγωνίες μας & μας δίνουν συμβουλές, μας στηρίζουν όταν περνάμε δύσκολη καμπή στην ζωή μας, όταν είμαστε αντιμέτωποι με μια ασθένεια, μια απόλυση ή ένα διαζύγιο.

Εν τέλει, οι φίλοι είναι οι πολύτιμοι συνεργάτες & συμπαραστάτες μας - συνοδοιπόροι "ζωής" - που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση & αυτοπεποίθησή μας και μας μας υπενθυμίζουν ότι βρίσκονται δίπλα μας, μας αγαπούν και μας έχουν ανάγκη όπως κι εμείς.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ