6 Ιαν 2017

ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Φέτος περάσαμε την ωραιότερη αλλαγή του χρόνου, με την βοήθεια του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου και τον π. Πολύκαρπο, προϊστάμενο αυτού, που με αγάπη και πίστη προσπαθεί κάθε φορά να δίνει κάτι περισσότερο στους ενορίτες του.

Γεμάτος κόσμο από νωρίς ο Ναός για να λάβουν όλοι μέρος στην αγρυπνία, την Θεία Λειτουργία και την δοξολογία για τη νέα χρονιά.


Αμέσως με 

την αλλαγή του χρόνου και αφού πήραμε την ευλογία των Ιερέων βγήκαμε έξω στο προαύλιο και πήραμε μέρος όλοι σε ένα πανηγύρι που σίγουρα δεν υπάρχει άλλο στην Ελλάδα.

Στο κέντρο του προαύλιου χώρου είχε δημιουργηθεί μια πολύ μεγάλη εστία φωτιάς σε σχήμα παραλληλόγραμμου με πλάτος 2 μέτρα και μήκος τουλάχιστο τέσσερα, μέσα στο οποίο υπήρχαν κορμοί και κλαδιά δένδρων που καιγόντουσαν.

Ακουμπισμένα σε ένα τοίχο παραδίπλα υπήρχαν πάρα πολλά λεπτά κλαδιά (βέργες) από μουριές, μήκους τουλάχιστον 3 μέτρα το καθένα.

Πήραμε από μία βέργα και καρφώσαμε στην άκρη της ένα λουκάνικο και από μακριά σταθήκαμε, σαν τους ψαράδες με το καλάμι, λές και η εστία της φωτιάς ήταν θάλασσα ή λίμνη, και ψήναμε το λουκάνικό μας.

Στη συνέχεια, αφού ψηνόταν το λουκάνικο, πηγαίναμε παραδίπλα σε τραπεζάκια που είχαν πίτες και δίναμε την βέργα μας, μας έδιναν μια πιτούλα για να τυλίξουμε το λουκάνικο και πηγαίναμε στην άλλη μεριά στα τραπεζάκια που είχαν τα αναψυκτικά, τα κρασιά, τα τηγανόψωμα, τις δίπλες, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες.

Όλα σε αφθονία και το χαμόγελο κυριαρχούσε παντού, μαζί με τις ευχές που παίρναμε και δίναμε.

Να ευχαριστήσουμε τον π. Πολύκαρπο, που έφερε αυτό το έθιμο από τον Πολωνία και ζέστανε τις καρδιές μας.

Ευχόμαστε να είμαστε καλά και του χρόνου να εορτάσουμε και πάλι την μεγάλη αυτή αλλαγή της χρονιάς με την συντροφιά των φίλων μας του Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ