22 Ιαν 2017

Η μουσική γεφυρώνει τη Στέγη με το Πάντειο

Το κουαρτέτο Selini μας προσκαλεί σε μία ξεχωριστή βραδιά μουσικής, στο πλαίσιο της δράσης Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού, Vol. 2


Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώνουν τις δυνάμεις τους, για δεύτερη συνεχή χρονιά, διοργανώνοντας έναν κύκλο συναυλιών, που γεφυρώνει τη σύγχρονη και την παλαιά μουσική έκφραση: Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού vol. 2.

Με αφορμή τα 90ά γενέθλια του György Kurtág γίνεται ένα αφιέρωμα στο έργο του, το οποίο χαρακτηρίζεται από αναφορές σε συνθέτες προηγουμένων εποχών. Με κοινή αφετηρία τα δάνεια από το παρελθόν, τα έργα των συνθετών του κύκλου παρουσιάζουν μια ενδιαφέρουσα μείξη διαφορετικών μουσικών ειδών.

Στην πρώτη συναυλία, στις 25 Ιανουαρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το κουαρτέτο εγχόρδων Selini, που απαρτίζεται από τέσσερις νέες μουσικούς, θα παίξει έργα των Κούρταγκ, Σοστακόβιτς, Σούλχωφ, Βέμπερν και Σκαλκώτα. Όλα τα έργα της συναυλίας γράφτηκαν μέχρι το 1938, εκτός από το “Officium Breve in memoriam Andreae Szervánszky”, το οποίο έγραψε ο Κούρταγκ το 1989, εμπνευσμένο από τις συνθετικές τεχνικές του Βέμπερν και αφιερωμένο στη μνήμη του Ούγγρου συνθέτη Andreae Szervánszky.

Tα έργα που θα ερμηνεύσει το κουαρτέτο προσφέρουν μια ιδιαίτερη εμπειρία ακρόασης, αφού οι δημιουργοί τους, με εξαίρεση ίσως τον πιο «μελωδικό» Σοστακόβιτς, ξεπερνούν πολλές συμβάσεις και φόρμες της κλασικής μουσικής. Ο ήχος στα έργα τους γίνεται συχνά απρόβλεπτος και μυστηριώδης, ενώ αυτά που ο ακροατής γνωρίζει ως «αρμονία» και «μελωδία» θα δώσουν τη θέση τους σε χαρακτηριστικά όπως η ατονικότητα και η ελλειπτικότητα.

Info
Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αίθουσα Τελετών
Συγγρού 136, Αθήνα
Στις 25 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 20:30. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας μία ώρα πριν την έναρξη. Το ίδιο ισχύει για κάθε συναυλία. Η παραλαβή των δελτίων θα γίνεται από την είσοδο της αίθουσας τελετών του Πανεπιστημίου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 900 5800
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...