24 Ιαν 2017

Συγκίνησε η νέα γενιά Μωμόγερων της Ένωσης Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Συγκίνησαν τον κόσμο οι επτά μικροί Μωμόγεροι της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, οι οποίοι παρουσίασαν το ομώνυμο δρώμενο στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου στη Δραπετσώνα, αποσπώντας το θερμότερο χειροκρότημα. Η εκδήλωση έγινε το Σάββατο 22 Ιανουαρίου.





Κάλαντα, χαμόγελα, ποντιακοί χοροί, Μωμόγεροι, ποντιακό γλέντι, Παναγία Σουμελά, μνημείο Γενοκτονίας ήταν οι λέξεις-κλειδιά της εκδήλωσης.

Με τα χριστουγεννιάτικα και τα πρωτοχρονιάτικα ποντιακά κάλαντα άνοιξαν την εκδήλωση τα μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων της Ένωσης. Στη συνέχεια η πρόεδρος της Ένωσης Αναστασία Ιωαννίδη-Ποιμενίδη καλωσόρισε τον κόσμο: «Καλωσήλθατε στην πρώτη επίσημη εκδήλωση της Ένωσης για τη νέα χρονιά» είπε, ευχόμενη στους παρευρισκομένους να είναι γεροί, δυνατοί, δημιουργικοί, αλλά και κάθε επιτυχία για το 2017.

Ο μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ ευλόγησε την πίτα της Ένωσης. «Αίσιο και ευτυχές το 2017» ευχήθηκε, ενώ ανακοίνωσε και την έλευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην πόλη του Πειραιά τον Μάιο, ταυτόχρονα με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Φέτος στον Πειραιά στις 19 Μαΐου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου που είναι τόσο πολύ σημαντικό, γιατί θα είναι το μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Για να υπομιμνήσκει τη θυσία των 353.000 Ελλήνων Ποντίων αδελφών μας, τα μαρτύριά τους και το αίμα τους που έρρευσε για να ποτίσει το δέντρο της ρωμιοσύνης», είπε. Την ίδια χρονική στιγμή, στην πόλη –και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης– θα βρίσκεται και η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, «το τιμαλφέστατο θησαύρισμα του Πόντου», όπως την αποκάλεσε, μαζί με το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου και το σταυρό των αυτοκρατόρων Κομνηνών, που περιέχει κομμάτια από το Τίμιο Ξύλο.



Με έναν ιδιαίτερο τρόπο παρουσίασε ο συγγραφέας Κυριάκος Σαχανίδης τη ζωή και το έργο του Αγίου Βασιλείου. Ο συγγραφέας έκανε εξολοκλήρου στην ποντιακή διάλεκτο την παρουσίασή του, ενώ λίγο αργότερα παρουσίασε για πρώτη φορά το έργο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Το κοριτσάκι με τα σπίρτα στην ποντιακή διάλεκτο.

Ύστερα, τα χάταλα του Συλλόγου έκαναν την είσοδό τους στην πίστα, παρουσιάζοντας ποντιακούς χορούς. Έδωσαν τη σκυτάλη στα μεγαλύτερα ηλικιακά μέλη του χορευτικού τμήματος, για να συνεχίσουν το δικό τους μουσικοχορευτικό ταξίδι. Λύρα έπαιξε ο Γιάννης Φωτιάδης και νταούλι ο Κώστας Αθανασίου. Τις εντυπώσεις όμως έκλεψαν οι μικροί Μωμόγεροι της Ένωσης. Υπό τις καθοδηγήσεις του χοροδιδασκάλου Ηρακλή Παπαγιαννίδη κατάφεραν και μαγνήτισαν τα βλέμματα. Οι φωτογραφικές μηχανές, οι βιντεοκάμερες και τα κινητά των παρευρισκόμενων απαθανάτιζαν την κάθε τους κίνηση.



Την εκδήλωση συντόνιζαν ο Χρήστος Ανδρονικίδης (υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων) και η Χριστίνα Χαφουσίδου (γενική γραμματέας της Ένωσης). Μίλησαν για τα ποντιακά έθιμα που γίνονταν το Δωδεκαήμερο στον Πόντο, τα οποία διατηρούνται μέχρι και σήμερα με κάποιες παραλλαγές. Η γενική γραμματέας δεν παρέλειψε να κάνει και μια πολιτική παρέμβαση. Με μια αναφορά στον όρκο των αρχαίων Αθηναίων εφήβων κατά την ενηλικίωσή τους και την επίσημη καταγραφή τους στους καταλόγους των πολιτών, («την πατρίδα ουκ ελάσσω παραδώσω»), τόνισε την επαγρύπνηση που πρέπει να έχουμε ως λαός αυτές τις μέρες για «την Κύπρο, τη Θράκη, τη Μακεδονία, το Αιγαίο – κι έτσι δεν ξεχνάμε στην πράξη τον Πόντο».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Βουλής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων, μέλη και φίλοι της Ένωσης.

Ζεστό τσάι και παραδοσιακά εδέσματα προσφέρθηκαν στον κόσμο, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με ένα τρικούβερτο ποντιακό γλέντι.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ