11 Ιαν 2017

Προσοχή:Νέο περιστατικό μηνιγγίτιδας τύπου Β σε βρέφος στην περιοχή του Πειραιά

Ένα κοριτσάκι 10 μηνών διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα τύπου Β την παραμονή των Χριστουγέννων στον Πειραιά. Παρόλο που τα αρχικά συμπτώματα ήταν ήπιας μορφής,
δηλ. μέτριος πυρετός και ερεθισμένος λαιμός και η κλινική εικόνα του βρέφους καλή χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη για μηνιγγίτιδα, ένα αιμορραγικό εξάνθημα στην κλείδωση του γονάτου και η εμφάνιση ενός δεύτερου εξανθήματος στο χέρι, εντός 2-3 ωρών από την αρχική διάγνωση της παιδιάτρου,  την έβαλε σε υποψίες παραπέμποντας άμεσα το βρέφος για περαιτέρω εξετάσεις στην Ευρωκλινική Παίδων.

Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε το βρέφος  έδειξαν ότι οι δείκτες λοίμωξης ήταν ιδιαίτερα χαμηλοί με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί άμεσα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαία Κυριακού» για περαιτέρω εξετάσεις, στις οποίες διαπιστώθηκε ότι το βρέφος είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Το βρέφος νοσηλεύτηκε στο «Αγλαία Κυριακού» λαμβάνοντας ισχυρή δόση αντιβίωσης και τελικά επέστρεψε στο σπίτι του. Αξίζει να σημειωθεί ότι  η άμεση αντίδραση της μητέρας σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων από την Παιδίατρο και την άμεση παραπομπή του βρέφους στο Νοσοκομείο έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην θετική έκβαση του συγκεκριμένου περιστατικού, το οποίο θα μπορούσε να έχει άδοξο τέλος, εάν δεν μεσολαβούσαν οι άμεσες παρεμβάσεις των γονέων και της παιδιάτρου, οδηγώντας το βρέφος στην εντατική ή ακόμα και στον θάνατο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύει την σοβαρότητα και το πόσο επικίνδυνη είναι η νόσος καθώς χαρακτηρίζεται από ύπουλα συμπτώματα που μπορεί να μην διαγνωστούν αμέσως.

Το περιστατικό αυτό έρχεται  να προστεθεί στα 7 περιστατικά μηνιγγίτιδας που είχαν παρουσιαστεί σε παιδιά στην Κρήτη τον προηγούμενο Νοέμβριο, καθώς επίσης και στο πρόσφατο περιστατικό με εμφάνιση μηνιγγίτιδας  σε 5χρονο κοριτσάκι από το Καματερό η οποία εξελίχθηκε σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία και οδήγησε σε μερικό ακρωτηριασμό κάτω άκρου.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα παρέχεται εμβολιαστική κάλυψη για τη μηνιγγίτιδα με την εξαίρεση της μηνιγγίτιδας τύπου Β που αποτελεί και μια από τις πλέον επικίνδυνες καθώς η διάγνωσή της δεν είναι εύκολη, εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει από χρόνια αναπηρία έως και θάνατο. 




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ