28 Ιαν 2017

ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ: Ξεκινά η ενοποίηση των Αρχαιολογικών χώρων !

Το «πράσινο» φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πήρε πρόσφατα η μελέτη που έχει σκοπό να αναδείξει και να ενοποιήσει τις αρχαιότητες που βρίσκονται στην Μαρίνα Ζέας. Ο Κώστας Κακογιάννης, ένας εκ των τεσσάρων αρχιτεκτόνων του γραφείου “Anamorphosis” που ανέλαβε να εκπονήσει την εν λόγω μελέτη μίλησε στο Κανάλι 1.

«Η μελέτη αφορά την ανάδειξη αρχαιοτήτων, όπως είναι οι νεώσοικοι ή ο ανατολικός πύργος στην είσοδο του αρχαίου λιμανιού που υπήρχε στη Μαρίνα Ζέας, καθώς και τμήματα της οχύρωσης του αρχαίου λιμανιού που εμφανίζονται τμηματικά στο αναψυκτήριο Πισίνα, στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, στο κτήριο δίπλα στο Ναυτικό Μουσείο και πίσω από το Flocafe και στην περιοχή εξόδου από τη μαρίνα», αναφέρει ο κ. Κακογιάννης.
Όπως τμηματικά εμφανίζονται οι αρχαιότητες στην Μαρίνα Ζέας, τμηματικά, εμφανίζεται και η πόλη του Πειραιά στην περιοχή καθώς σύμφωνα με τον κ. Κακογιάννη ο περίπατος που υπάρχει σήμερα δεν συνεχίζεται στην στάθμη της θάλασσας. Συνεπώς, ένας από τους στόχους της μελέτης είναι να δημιουργηθεί ένα αρχιτεκτονικό περιβάλλον στο οποίο το τείχος και το αρχαίο πολεμικό λιμάνι θα προβάλλονται ως μέρη ενός μνημειακού συνόλου που θα έχει αισθητική και πολεοδομική σημασία, δηλαδή, θα είναι επισκέψιμο τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα και θα δίνει στο επισκέπτη να καταλάβει τι είναι αυτό που βιώνει.
Για τον λόγο αυτό, προτάθηκε η δημιουργία ενός αρχαιολογικού περιπάτου, ο οποίος θα αποκαθιστά τη συνέχεια του πολεοδομικού περιβάλλοντος ενώ θα αναδεικνύει και το τείχος. Ο αρχαιολογικός περίπατος θα δημιουργεί μια αδιάκοπη συνέχεια καθώς στην πορεία του θα συναντά ο επισκέπτης τα διάφορα ευρήματα. Για τον σκοπό αυτό, θα δημιουργηθούν συνδέσεις των «επάνω» σταθμών όπως η ακτή Θεμιστοκλέους και η ακτή Μουτσοπούλου με το κομμάτι της Μαρίνας όπου είναι οι προβλήτες. Οι συνδέσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια ξύλινη ράμπα, την διαμόρφωση της εισόδου του Ναυτικού Μουσείου από την πάνω πλευρά της ακτής. Γενικότερα, οι συνδέσεις θα ενοποιήσουν τα ευρήματα τόσο μεταξύ τους όσο και με τον ιστό της πόλης.
Το φυσικό τοπίο είναι ένα άλλο στοιχείο που θα αναδειχθεί. «Να υπάρχει μια αίσθηση της θάλασσας, του βράχου και της άμμου, η οποία έχει χαθεί με τις προβλήτες που έχουν δημιουργηθεί», σύμφωνα με τον κ Κακογιάννη ενώ θα σηματοδοτηθεί το τείχος εκεί που δεν είναι ορατό. «Εκεί που περπατά ο επισκέπτης μπορεί να βλέπει ευρήματα και μετά να χάνονται γιατί δεν έχουν γίνει ανασκαφές. Στο σημείο που γνωρίζουμε ότι το τείχος συνεχίζεται, έχουμε ειδική σήμανση πάνω στο δάπεδο ώστε ο επισκέπτης να έχει μια πλήρη εικόνα για το «ίχνος» της πορείας του τείχους».
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι έχει ολοκληρωθεί η φωτιστική μελέτη και η οριστική μελέτη αποκατάστασης των τμημάτων της οχύρωσης που σώζονται στην περιοχή, τόσο των υπαίθριων όσο και των στεγασμένων. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε πλήρως από την ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ Α.Ε.
Η πλήρης σύνθεση της Ομάδας Μελέτης είναι η ακόλουθη:
Αρχιτεκτονική Μελέτη :“ANAMORPHOSIS”: Αρχιτέκτονες: N.Γεωργιάδης, Κ. Κακογιάννης, Π. Μαμαλάκη, Β. Ζητωνούλης
Μελέτη Αποκατάστασης και Συντήρησης Αρχαιοτήτων : Ε. Α. Χλέπα Αρχιτέκτων Αναστηλωτής
Στατική Μελέτη :Γ. Καρύδης Πολιτικός Μηχανικός
Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων :Κ. Παγώνας και Σια Ε.Ε
Μελέτη Φωτισμού Ανάδειξης: Ν. Θεοδωρίδη
ΠΗΓΗ: kanaliena.gr
http://www.piraeuspress.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ