23 Ιαν 2017

Έρευνα: Οι ψυχοπαθείς είναι έξυπνοι μόνο στις... ταινίες

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι ψυχοπαθητικές προσωπικότητες έχουν συνήθως νοημοσύνη κάτω του μετρίου, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο του…
πανέξυπνου ψυχοπαθή που έχει επικρατήσει κυρίως μέσω του κινηματογράφου.

Οι ψυχοπαθείς εκτιμάται ότι αποτελούν περίπου το 1% του πληθυσμού. Ως τέτοιοι θεωρούνται άνθρωποι που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όντας ψυχροί, άκαρδοι, ανελέητοι, ακραία παρορμητικοί, επιθετικοί, αναξιόπιστοι, μεγαλομανείς, δόλιοι «μακιαβελικοί» που χειραγωγούν συνεχώς τους άλλους χωρίς ενοχές κ.α.

Δεν είναι όλοι κατά συρροή δολοφόνοι, ούτε κάνουν όλοι κακό στους άλλους ούτε παρανομούν κατ' ανάγκη, αλλά η πιθανότητα να ξεφύγουν από τα όρια του νόμου είναι σαφώς αυξημένη. Επειδή, όπως επισημαίνεται, πολλές ψυχοπαθητικές προσωπικότητες έχουν μια δική τους γοητεία, συχνά οι άλλοι άνθρωποι τους περνούν για πολύ έξυπνους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπράιαν Μπάουτγουελ του Πανεπιστημίου Σεντ Λούις του Μισούρι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο bioRxiv, σύμφωνα με το "New Scientist", μελέτησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 187 δημοσιευμένων ερευνών σχετικά με τη νοημοσύνη των ψυχοπαθητικών ατόμων. Ορισμένοι εξ αυτών ήταν φυλακισμένοι και άλλοι με πετυχημένες καριέρες.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι οι ψυχοπαθητικές προσωπικότητες κατά μέσο όρο έχουν σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. «Τα ευρήματα αυτά μάλλον θα ξαφνιάσουν πολλούς ανθρώπους» δήλωσε ο Μπάουτγουελ.

Τα άτομα αυτά συνήθως έχουν άσχημους βαθμούς στο σχολείο, αποφεύγουν να διαβάζουν βιβλία, τείνουν σε χρήση ναρκωτικών και άλλων ουσιών κ.α. Μερικές φορές μπορεί να φτάσουν σε υψηλές θέσεις, όμως αυτό δεν είναι ο κανόνας.

Μέχρι στιγμής, αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται συνήθως μη θεραπεύσιμοι (ούτε από φάρμακα, ούτε από την ψυχοθεραπεία) και συχνά, μετά την τιμωρία του νόμου, υποπίπτουν στα ίδια εγκλήματα. Εναλλακτικά, για την ψυχοπάθεια χρησιμοποιούνται οι όροι «αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας» και «δυσλειτουργία αντικοινωνικής προσωπικότητας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...