18 Ιαν 2017

Homeland: Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του 6ου κύκλου


Άρθρο της Στέλλας Ταφλαμπά

Η αγαπημένη σειρά εκατομμυρίων τηλεθεατών με πολλούς και στην Ελλάδα, “Homeland”, πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στην Αμερική στις 15 Ιανουαρίου 2017, βρίσκοντας τους πρωταγωνιστές της σειράς, την Carrie Mathison, τον Peter Quinn, τον Saul Berenson και τον Dar Adal στη Νέα Υόρκη.


Ο 5ος κύκλος της σειράς έκλεισε με το μεγάλο ερωτηματικό εάν ο Peter Quinn τελικά ζει ή όχι μετά την έκθεσή του σε θανατηφόρο χημικό αέριο, την απάντηση όμως είχαν ήδη διαρρεύσει πριν από την πρεμιέρα οι δημιουργοί της σειράς απαντώντας μετά και τις επίμονες ερωτήσεις του κοινού ότι ο Quinn είναι ζωντανός, αλλά επιστρέφει διαφορετικός.

Στο πρώτο επεισόδιο βρίσκουμε την πρωταγωνίστρια Carrie Mathison να βρίσκεται με την κόρη της στη Νέα Υόρκη και να εργάζεται σε ένα ίδρυμα που υποστηρίζει μουσουλμάνους που υφίστανται κατηγορίες και ποινικές διώξεις άδικα, έχοντας αποκόψει τις σχέσεις της με την CIA και όντας απομακρυσμένη από το μέντορά της, το Saul. Η Carrie είναι η μοναδική που στηρίζει τον Peter Quinn – πιθανώς και από τύψεις, γιατί δεν πέρασε και λίγα εξαιτίας της σε όλο τον 5ο κύκλο της σειράς και όχι μόνο -, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης, έχοντας υποστεί σωματική και εγκεφαλική βλάβη. Η καταπόνηση αυτή της υγείας του έχει και ως αποτέλεσμα την κακή ψυχολογική του κατάσταση και την άρνησή του να καταβάλει προσπάθειες για την ανάρρωσή του παρά τη στήριξη της Carrie. Με την περίπτωση του Quinn ταυτίζονται πολλοί βετεράνοι στρατιώτες, που επιστρέφουν στην πατρίδα έχοντας υποστεί σημαντικές βλάβες στην υγεία τους, για αυτό και η προσπάθεια ανάρρωσης και επανένταξής του έχει ενδιαφέρον και από αυτή την άποψη, δεδομένου ότι αναμένουμε και πιστεύω ότι εκφράζω την πλειοψηφία των τηλεθεατών να σταθεί ξανά στα πόδια του ο Quinn, γιατί επρόκειτο για ένα πολύ καλά δομημένο και ισχυρό χαρακτήρα της σειράς σε πλήρη αντίθεση με την τωρινή, θλιβερή εικόνα του.

Σε πολιτικό επίπεδο οι Η.Π.Α. βρίσκονται στο μεταβατικό διάστημα από την εκλογή της νέας Πρόεδρου – σε αντίθεση με την πραγματικότητα η σειρά παρουσιάζει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Αμερικής - μέχρι και την ορκωμοσία της, η οποία στο πρώτο επεισόδιο κάνει τις πρώτες επαφές της με την CIA, δηλαδή με τον Saul Berenson και τον Dar Adal. Ήδη από την αρχή φαίνεται η διάσταση απόψεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των δύο ισχυρών αντρών της CIA και της νέας Προέδρου.

Σε γενικές γραμμές αυτά είναι τα σημαντικά στοιχεία του πρώτου επεισοδίου του 6ου κύκλου της σειράς. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μετά από έναν εξαιρετικό 4ο κύκλο που κατάφερε από την αρχή μέχρι το τέλος να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον με άρτια δομή και εξέλιξη, έναν καλό αλλά υποδεέστερο 5ο κύκλο με αρκετά καλά στοιχεία – στα θετικά ήταν η διαδικασία αποκάλυψης και το κυνήγι της διπλής πράκτορος της CIA, Allison Carr και στα αρνητικά ότι ο συμπρωταγωνιστής της σειράς Peter Quinn καθηλώθηκε στο κρεβάτι του πόνου τουλάχιστον στα μισά επεισόδια του κύκλου μετά από απανωτά χτυπήματα (πυροβολήθηκε, μαχαιρώθηκε, προσπάθησε να αυτοκτονήσει και τέλος εκτέθηκε σε θανατηφόρο αέριο – τι άλλο πια;), το πρώτο επεισόδιο του 6ου κύκλου κινήθηκε με αργούς ρυθμούς (δικαιολογείται όμως ότι επρόκειτο για το 1ο επεισόδιο) εστιάζοντας στη συναισθηματική κατάσταση των πρωταγωνιστών Carrie Mathison και Peter Quinn, που ούτως ή άλλως έχει κεντρίσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, αλλά και στο πολιτικό παρασκήνιο που εκτυλίσσεται στις Η.Π.Α. κατά το μεταβατικό διάστημα μέχρι την ορκωμοσία της νέας Προέδρου.

Αναμένουμε λοιπόν τη συνέχεια του 6ου κύκλου προσδοκώντας η σειρά να μας προσφέρει αγωνία, ένταση, συναισθηματική φόρτιση και μυστήριο, για τα οποία μας έχει κερδίσει εξ αρχής.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ