9 Φεβ 2017

Ι. ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΟ 1 ΓΕΛ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ : ΜΗ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙΤΕ

Να μη παραδοθούν στις δυσκολίες των καιρών και τις μεγάλες αποφάσεις που παίρνουν άλλοι αντί για εμάς, κάλεσε, χθες, τους νέους
ανθρώπους να πράξουν, η σπουδαία συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάννη, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποίησε το 1ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, η Ι. Καρυστιάννη συζήτησε με τους μαθητές, με αφορμή τη διδασκαλία- ανάγνωση του βιβλίου της «Μικρά Αγγλία», που έγινε το προηγούμενο τετράμηνο σε δύο τμήματα της Α’ Λυκείου του σχολείου. To site του Δήμου μας, βρέθηκε εκεί.
Με έναν λόγο που όλο και περισσότερο σπανίζει στις μέρες μας από τη πλευρά των διανοουμένων, η συγγραφέας, απολαυστική, συγκινητική, αλλά και με αρκετές δόσεις χιούμορ, αναφέρθηκε στη πολιτική και οικονομική επικαιρότητα, μίλησε για τις ανθρώπινες σχέσεις και πως αυτές δομούνται στο γενικότερο κλίμα κάθε εποχής, σημείωσε το τρόπο που γράφει βιβλία, ενώ απάντησε στο «καταιγισμό» ερωτήσεων που δέχθηκε από τους μικρούς και μεγάλους φίλους- αναγνώστες της.
«Να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας»
Στη ξεχωριστή εκδήλωση του 1ου ΓΕΛ, η Ι. Καρυστιάννη τόνισε ότι είναι «χαρούμενη που πρόκειται η δουλειά της να αξιολογηθεί από τους μαθητές και όχι από τον Σόιμπλε ή τον Νταισελμπλουμ». Επεσήμανε μάλιστα, πως «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και τους ανεμοστρόβιλους που έχουμε μπροστά μας, οφείλουμε να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας», καθώς όπως πρόσθεσε «σε μια κοινωνία που αποδιοργανώνεται, γεννιούνται νοσηρά φαινόμενα, όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία». Παιδί προσφύγων η ίδια, υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στους άλλους ανθρώπους, να μαθαίνουμε και να νιώθουμε από αυτούς». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «ζούμε σε εποχές που είναι απαραίτητη η αυτενέργεια και δεν χρειάζεται να περιμένουμε διαρκώς τις αποφάσεις των μεγάλων».
Μιλώντας για το βιβλίο της «Μικρά Αγγλία», είπε ότι σε αντίθεση με όσους περίμεναν από την ίδια να γράψει ιστορίες μεγάλων επαναστατών και προσωπικοτήτων, αυτή προτιμάει να καταπιάνεται με τους ανθρώπους της καθημερινότητας. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «όταν μια ιστορία καταπιάνεται με τις ανθρώπινες σχέσεις, μπορεί να αποκτήσει οικουμενική και διαχρονική αξία και σημασία». Στάθηκε ακόμη στον παράγοντα «καημό», ο οποίος όπως τόνισε «χωρίς αυτόν δεν μπορεί κανείς να γράψει τίποτα». Επίσης πρόσθεσε ότι «ήταν ευλογία» η γνωριμία της με τους ναυτικούς της Άνδρου.
Η Ι. Καρυστιάννη κάλεσε τους παρευρισκόμενους να προσπαθούν να ανταλλάσσουν τις σκέψεις και τις ιστορίες τους, καθώς όπως υπογράμμισε «στους μουντούς καιρούς που ζούμε, αποτελεί, κάτι τέτοιο, πράξη αλληλεγγύης». Κλείνοντας παρότρυνε τους νέους ανθρώπους να αγαπήσουν και να ερωτευτούν παράφορα και ουσιαστικά, γιατί όπως είπε «μόνο με στοργή και φροντίδα μπορείς να νιώσεις τον άλλον».
«Πλήθος ερωτήσεων»
Στην συνέχεια, η συγγραφέας δέχθηκε ερωτήσεις από όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Οι μαθητές «κέρδισαν» τις εντυπώσεις, ρωτώντας τη για μια σειρά από θέματα σχετικά με το τρόπο που γράφει τα έργα της, για τους χαρακτήρες του βιβλίου «Μικρά Αγγλία», για τη θέση της γυναίκας σήμερα, για το πώς βλέπει η ίδια τη νεολαία στις μέρες μας, πως αντιμετωπίζει την επιτυχία, αλλά και τις κριτικές που δέχεται.
Εκ μέρους των εκπαιδευτικών, η διευθύντρια του σχολείου Μάγδα Τσιώλη, καλωσόρισε την συγγραφέα και μίλησε για «ανάταση και ενθάρρυνση» που δίνει σε όλους η παρουσία της Ι. Καρυστιάννη εκεί. Επίσης ευχαρίστησε την Σχολική Επιτροπή για τη βοήθεια που έδωσε, ώστε να αγοραστούν τα βιβλία και την Δημοτική Αρχή για τη βοήθεια ώστε να διοργανωθεί η εκδήλωση. Οι μαθητές παρουσίασαν ένα βίντεο σχετικά με την ανάγνωση του βιβλίου, τονίζοντας ότι «μέχρι τώρα, οι συγγραφείς, για εμάς, ήταν απλά αποσπάσματα σε σχολικά εγχειρίδια και ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε πραγματικά με μια συγγραφέα».
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν εκτός από μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, φίλοι του βιβλίου, γονείς, μέλη της Δημοτικής Αρχής, σχολικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ.
Τέλος, καθηγητές και μαθητές έδωσαν την υπόσχεση ανάλογες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες να γίνουν και με άλλους συγγραφείς και ανανέωσαν το ραντεβού τους με το κοινό. 




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ