26 Φεβ 2017

ΕΡΤ1 – Το Αλάτι της Γης: «Γεια σου Πειραιά αθάνατε!…»

Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης», την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 13:00 στην ΕΡΤ1, μας προσκαλούν σ’ ένα μουσικό οδοιπορικό στον Πειραιά, μέσα από κλασικά ρεμπέτικα που αναφέρονται στα τοπωνύμια του λιμανιού και στη ζωή των ρεμπετών από την εποχή του Μεσοπολέμου έως τη δεκαετία του ’50.
«Γεια σου Πειραιά αθάνατε!…Τα ρεμπέτικα του Πειραιά, ο Πειραιάς στο ρεμπέτικο»

Συγκεκριμένα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις επιρροές από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, την «Πειραιώτικη Σχολή» του ρεμπέτικου και την «Ξακουστή Τετράδα του Πειραιώς» (Μ. Βαμβακάρης, Στρ. Παγιουμτζής, Αν. Δελιάς και Γ. Μπάτης). Η κομπανία αυτή -μετά το 1932- ήρθε με τους μπουζουκομπαγλαμάδες να αντικαταστήσει τα σαντουρόβιολα της «Σμυρναίικης Σχολής», αποτυπώνοντας με τον πιο γνήσιο τρόπο το «ηχοτοπίο» του λιμανιού και των ανθρώπων του.

Τη μουσική επιμέλεια της εκπομπής έχει ο εξαιρετικός δεξιοτέχνης στο μπουζούκι Σπύρος Γκούμας, με συνοδεία από τη ρεμπέτικη κομπανία «Οι Παραπεταμένοι», που αποτελείται από τους: Γιώργο Χαρατσή (μπουζούκι), Κώστα Τρυφωνόπουλο (κιθάρα), Φωτεινή Καράμπαμπα (μπαγλαμά), Γιώργο Μακρή, Σοφία Κονταράτου & Πολυτίμη Τόλη (τραγούδι).

Παράλληλα, το «Αλάτι της Γης» έχει την τιμή και τη χαρά να υποδεχτεί τον Στέλιο Βαμβακάρη, γιο και θεματοφύλακα της μουσικής κληρονομιάς του Μάρκου, που μιλάει για τη σχέση του πατέρα του με τον Πειραιά και μοιράζεται μαζί μας κάποια από τα κλασικά ρεμπέτικα της περιόδου. Μαζί του στο τραγούδι η Εβελίνα Αγγέλου.

Χορεύουν οι: Ραφαήλ Ανδριανός, Ηλίας Αρβανίτης, Μενέλαος Κώτσος, Νικόλας Μαλεφάκης και Γιάννης Νικολάκης.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος

Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαϊτης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...