2 Φεβ 2017

Η Διαμαντοπούλου αφήνει Φλωρίδη - Ραγκούση και πάει στη ΝΔ

Η "πρωτοβουλία των τριών" μένει με δύο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου αφήνει το Γιώργο Φλωρίδη και το Γιάννη Ραγκούση και ετοιμάζεται να ενταχθεί στη Νέα Δημοκρατία.





Πληροφορίες του NEWS247 αναφέρουν ότι η επικεφαλής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η τελική συμφωνία φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την κ.Διαμαντοπούλου να συζητά ειδικότερα το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στα γαλάζια ψηφοδέλτια και δη στη Β' Αθηνών, όπου εκλέγεται και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό βέβαια δεν ενθουσιάζει τα έτερα μέλη της πρωτοβουλίας "για τη δημιουργία ενός ενωμένου, μεγάλου προοδευτικού κινήματος", η οποία είχε πραγματοποιήσει την πρώτη της εκδήλωση, παρουσία μεταξύ άλλων του Γιάννη Μπουτάρη, στη Θεσσαλονίκη στις 15 Ιανουαρίου.

Δεν αποτελεί όμως έκπληξη, καθώς το φλερτ της ΝΔ με την κ.Διαμαντοπούλου ήταν εμφανές εδώ και καιρό. Ο πρόεδρος της ΝΔ και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχαν βρεθεί μαζί τελευταία φορά την περασμένη Δευτέρα σε εκδήλωση της Διανέωσις στη Θεσσαλονίκη. Κυριάκος Μητσοτάκης και Άννα Διαμαντοπούλου είχαν όμως συνυπάρξει στις 12 Σεπτεμβρίου στο πάνελ της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Αβραντίνη, «Εκπαίδευση: Ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει;», από όπου επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για το «ξήλωμα» της μεταρρύθμισης στα πανεπιστήμια επί των ημερών της υπουργού παιδείας του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στις 22 Σεπτεμβρίου σε συνάντηση με τους προέδρους και αναπληρωτές προέδρους των συμβουλίων των ΑΕΙ είχε δεσμευτεί πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα αποκαταστήσει το ρόλο των συμβουλίων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που είχαν θεσμοθετηθεί με το νόμο Διαμαντοπούλου. Και στη συνέχεια κατά την προ ημερησίας για την παιδεία στις 28 Σεπτεμβρίου, προανήγγειλε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα αποκαταστήσει το νόμο Διαμαντοπούλου, τον οποίο εγκωμίασε.

Μάλιστα στην προσπάθεια αυτή του προέδρου της ΝΔ να διεμβολίσει το χώρο του "μεταρρυθμιστικού κέντρου", διεκδικώντας ιδέες κυρίως του εκσυγχρονιστικού χώρου, είχε απαντήσει τότε με αιχμές η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, διεκδικώντας τον αποκαλούμενο νόμο Διαμαντοπούλου ως "έργο του ΠΑΣΟΚ".

Όπως και η κίνηση των τριών, έτσι και μία "μεταγραφή" Διαμαντοπούλου στη ΝΔ, θα απασχολήσει οπωσδήποτε και τη Χαριλάου Τρικούπη, που μετά την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου (και εντάξεις ή φλερτ βουλευτών προς ένταξη στην ΚΟ) έχει μεγάλες φιλοδοξίες για την ανάκαμψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ως έναν περίφημο τρίτο πόλο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η κ.Γεννηματά έχει πετάξει το γάντι και στους πάλαι πότε εκσυχρονιστές, καλώντας τους να στηρίξουν την προσπάθεια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όμως το κλίμα παραμένει ψυχρό.

Ενδεικτική ήταν εκτός της αντίδρασης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ που είχε πραγματοποιηθεί μετά την ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, είχε "καρφώσει" τον κ.Παπανδρέου για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, η δήλωση του Κώστα Σημίτη πως το πρώτο μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος. Σημίτης και Βενιζέλος, αλλά ούτε η κ.Διαμαντοπούλου, ο κ.Φλωρίδης και ο κ.Ραγκούσης, είχαν παραστεί στην εκδήλωση στο Κάραβελ όπου είχαν κληθεί όλοι οι διατελέσαντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Το εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο ή ορισμένα στελέχη αυτού, φαίνεται όμως πως διαπιστώνουν πως δεν υπάρχει επαρκής χώρος και για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και για μία ακόμη κίνηση του "προοδευτικού κέντρου", στην οποία ορισμένα σενάρια έφεραν αρχικά να εντάσσεται και μέρος του Ποταμιού. Καθώς δε το ρίσκο είναι υψηλό, ειδικά εάν διεξαχθούν πρόωρα και κατά βάση αιφνιδιαστικά εκλογές, αντιΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις συσπειρώνονται υπό τη ΝΔ, που διεκδικεί το ρόλο του βασικού φορέα υλοποίησης της "πολιτικής αλλαγής" που κατά τον κ.Μητσοτάκη έχει ανάγκη ο τόπος. Και το Ποτάμι άλλωστε "ρέει" προς τη ΝΔ ή μάλλον ορισμένοι... παραπόταμοι που είχαν ήδη φύγει από την κεντρική κοίτη, καθώς μετά τον Ιάσωνα Φωτήλα, σε συζητήσεις φέρονται να είναι τόσο ο Χάρης Θεοχάρης, όσο και ο Γιώργος Αμυράς. Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου κάνει διαρκώς κινήσεις διεύρυνσης της ΝΔ. Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε δείχνουν την υψηλή συσπείρωση της ΝΔ και στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν δεδομένη τη νίκη και κυνηγούν πλέον τον πήχυ της αυτοδυναμίας.
http://news247.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ