16 Φεβ 2017

Μειώσεις σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ το «αμπαλάζ» των υποχωρήσεων για να κλείσει η διαπραγμάτευση

O Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι υπάρχουν περιθώρια για μια θετική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής μέχρι τη Δευτέρα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει το επόμενο βήμα για να κλείσει η αξιολόγησηΤο «αμπαλάζ» για υποχωρήσεις στις αξιώσεις των δανειστών, συζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Τσακαλώτος και Μοσκοβισί, στη συνάντηση που είχαν χθες, Τετάρτη, ο υπουργός με τον Ευρωπαίο Επίτροπο. Τα μέτρα-αντίβαρο που προτείνει η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει οριακές μειώσεις σε συντελεστές ΦΠΑ (από 13% σε 12% για τα τρόφιμα), φόρων εισοδήματος (με εισαγωγικό κλιμάκιο 10%-11% μεταξύ 6.000-8.636 ευρώ για όσους φοροαπαλλάσσονταν μέχρι φέτος) και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και σενάρια για μέτρα στήριξης των κατοίκων των νησιών.

Η τύχη αυτών ή άλλων προτάσεων θα κριθεί στις επόμενες πέντε μέρες, μετά την παράταση που έδωσε στη διαπραγμάτευση ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί που, πάντως, πριν αναχωρήσει χθες από την Αθήνα, προειδοποίησε όλους (από τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) πως η «μπάλα» είναι στην ελληνική πλευρά και στον ελάχιστο χρόνο που απομένει, πρέπει να προλάβουν να κάνουν τη δική τους «κατεβασιά», αλλιώς μπορεί το παιχνίδι να τελειώσει (κατά το «game over» όπως είχε πει πριν λίγα χρόνια στην Αθήνα και ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουκερ).


Μέσα σε έξι ώρες συναντήσεων στη χώρα μας, ο κύριος Μοσκοβισί:
-κατάφερε «να κολλήσει το γυαλί» που ράγισε η δήλωση Ντάισελμπλουμ πως είναι χαμένη υπόθεση το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, παίρνοντας στο τηλέφωνο τον Ολλανδό πρόεδρο της Ευρωομάδας. Έτσι, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Μοσκοβισί έδωσε παράταση ζωής στη διαπραγμάτευση λέγοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για μια θετική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, μέχρι τη Δευτέρα.

-κάλεσε τον κύριο Αλέξη Τσίπρα να κάνει το επόμενο βήμα για να κλείσει η αξιολόγηση. «Ναι, αλλά αυτό το είπα στον κύριο Τσίπρα! Και τώρα εξαρτάται από εκείνον. Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ.

Ο Πρωθυπουργός από πλευράς του υποστήριξε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής, μια συμμαχία των λογικών, όπως ανέφερε και δήλωσε πως η Επιτροπή θα είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος στη δημιουργία αυτού του μετώπου.

-θύμισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αν δεν εισακουστούν οι εκκλήσεις του, αυτό θα είναι «βούτυρο στο ψωμί» των ακραίων κύκλων των δανειστών.

«Συνεχίστε εσείς με θάρρος και εγώ θα συνεχίσω να ρίχνω γέφυρες. Θα είμαι ένας απαιτητικός φίλος», είπε με νόημα στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ο Πιερ Μοσκοβισί, υπαινισσόμενος ότι δεν μετράει πλέον πολλούς φίλους η Αθήνα και πως και αυτοί ακόμα βρίσκονται σε δύσκολη θέση και έχουν εκτεθεί, λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης.

Το μόνο που απομένει να ελπίζει η κυβέρνηση είναι μια πολιτική συμφωνία, ώστε να δρομολογηθεί η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Το κουαρτέτο των πιστωτών επιμένει σε πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το 2019, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν όμως από τώρα και θα προέλθουν κατά το ήμισυ από το δραστικό «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 6.000 ευρώ, έναντι 8.636 ευρώ σήμερα, και κατά το ήμισυ από τη μείωση των κύριων συντάξεων μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ