18 Φεβ 2017

Χρ. Βρεττάκος: Κανέναν συμπολίτη μας δεν «χαρίζουμε» στον ρατσισμό!

Δεν είναι τυχαίο ότι η «Χρυσή Αυγή» στη Δραπετσώνα απέφυγε να δώσει ανοικτά τη μάχη, για να αποτρέψει την υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Διονύση Ελευθεράτο, με αφορμή το πρόσφατο καλωσόρισμα των προσφυγόπουλων στην πόλη.


Ουσιαστικά η «χρυσαυγίτικη» αντίληψη και θεώρηση των πραγμάτων υπέστη μια ήττα στην πόλη, σημείωσε ο δήμαρχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Υπογράμμισε όμως ότι απαιτείται συνεχής προσπάθεια για την κατάρριψη των ξενοφοβικών και ρατσιστικών προκαταλήψεων, καθώς, όπως ανέφερε, «σε συνθήκες τέτοιας κρίσης και ανεργίας τα μυαλά συχνά θολώνουν και υπάρχει λίπασμα για ανάλογες αντιλήψεις».

Η δημοτική αρχή έχει επιλέξει το δρόμο της συζήτησης, του διαλόγου, εξ ου και οι ανοιχτές συνελεύσεις με γονείς, είπε ο κ. Βρεττάκος. «Είναι ανάγκη να απαντηθούν τα πάντα – ήρεμα και πειστικά- κι αυτό κάνουμε», πρόσθεσε. Παρατήρησε πως, «όταν η σκέψη θολώνει», τότε βρίσκουν απήχηση και θεωρίες, τη σαθρότητα των οποίων εύκολα θα καταδείκνυε η πραγματικότητα, υπό άλλες συνθήκες. «Παλιότερα ακούγαμε ότι φταίνε οι μετανάστες για την ανεργία, τώρα πως τα προσφυγόπουλα μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες στα άλλα παιδιά» ανέφερε, προσθέτοντας: «Ανυπόστατο ήταν το ένα, ανυπόστατο είναι και το άλλο».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ο βασικός λόγος για τον οποίον οι ρατσιστικές αντιλήψεις βρίσκουν προσφορότερο έδαφος σε εποχές κρίσης, ανασφάλειας και ανεργίας, είναι η εσωτερική ανάγκη πολλών ανθρώπων να νιώσουν ότι υπάρχουν κι άλλοι, περισσότερο αδύναμοι από τους ίδιους. Ότι δεν είναι οι ίδιοι «τελευταίοι τροχοί της άμαξας».

Ο κ. Βρεττάκος, εκπαιδευτικός ο ίδιος στο κοντινό παρελθόν, αναφέρθηκε στη διαδικασία υποδοχής των προσφυγόπουλων στην πόλη. Μεταξύ άλλων  εκμυστηρεύτηκε ότι ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπει πρώην μαθητές του να υποδέχονται, όπως ακριβώς έπρεπε, τα παιδιά των προσφύγων.  «Έχει σημασία να διαπιστώνεις ότι συνέβαλες κι εσύ στο να πλαστούν ακέραιοι χαρακτήρες», τόνισε.

«Στην πόλη των προσφυγικών παραδόσεων, στην πόλη του Παύλου Φύσσα, δεν χαρίσουμε κανέναν εργάτη ή άνεργο στα θρασίμια της ‘Χρυσής Αυγής’ – έχουμε επιχειρήματα, έχουμε την αλήθεια με το μέρος μας και θα τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε. 
http://www.stokokkino.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ