7 Φεβ 2017

Δωρεάν κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας- Αγ Ι. Ρέντη

Κυριακάτικα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ» στο χώρο της πινακοθήκης.


Τα προγράμματα κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μια, στοχεύουν στην εξοικείωση των παιδιών με τις εικαστικές τέχνες έχοντας ως άξονα την ιστορία της τέχνης και, από την άλλη, με ερέθισμα το έργο τέχνης και άξονα τη μουσειακή αγωγή επεξεργάζονται ποικίλες όψεις του πολιτισμού. Είναι βιωματικού χαρακτήρα και βασίζονται στη συμμετοχική διαδικασία, το διάλογο και τη μετάδοση του γνωστικού περιεχομένου μέσω ομαδικών δραστηριοτήτων δημιουργικής ψυχαγωγίας και έμπνευσης.

Συνοδεύονται από εικαστικό εργαστήριο διάρκειας 30΄-45΄.
Τα προγράμματα θα διεξάγονται την πρώτη Κυριακή του μήνα καθώς και στη διάρκεια των σχολικών αργιών του Πάσχα και απευθύνονται σε παιδιά 6 έως 14 ετών.
Υπεύθυνοι προγραμμάτων:
Μαρία Πούλου, ιστορικός τέχνης
Δέσποινα Αλεξιάδου, εμψυχώτρια μουσειακής αγωγής.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, 11.00-12.30
Το θέαμα του κόσμου του Γιώργου Βακιρτζή
Όλη τη μαγεία του σινεμά μπόρεσε να χωρέσει στις γιγαντοαφίσες του ο Γιώργος Βακιρτζής. Σκηνές αξέχαστες, γεμάτες πάθη, και είδωλα της μεγάλης οθόνης, πιο μυθικά από ποτέ. Εικόνες ανεξίτηλες, που πλούτισαν τα όνειρα πολλών γενιών.
Και δίπλα σ’ αυτές, το έργο του το ζωγραφικό, ένα θέατρο εικόνων πληθωρικό, το θέατρο του κόσμου, με το αστείο και το σοβαρό αξεδιάλυτα δεμένα να δίνουν το σφυγμό της ζωής.
Το πρόγραμμα συνοδεύεται από εικαστικό εργαστήριο.

Για παιδιά 8-14 ετών

Κυριακή 2 Απριλίου 2017, 11.00-12.30
Με κλωστές και με νήματα
Προσεγγίζοντας το έργο της Εοζέν Αγκοπιάν
Με αφορμή το έργο της καλλιτέχνιδας Εοζέν Αγκοπιάν που βρίσκεται στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης, αναφερόμαστε στην πολυδιάστατη εικαστική της δημιουργία, εστιάζουμε στην κλωστή σαν εκφραστικό μέσο και επιχειρούμε τη δική μας κλώστινη παρέμβαση στη ζωγραφιά μας.

“Ανέκαθεν ένοιωθα ότι υπάρχουν μικρές κλωστίτσες που ενώνουν τα πάντα στο σύμπαν.”
Εοζέν Αγκοπιάν
Για παιδιά 6-12 ετών

Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου 2017, 11.00-12.30
Σε ποιους απλώνει το χέρι;
Τι αφηγείται η παράσταση της Ανάστασης που βλέπουμε στις εκκλησίες μας; Ποιο είναι το γερασμένο ζευγάρι που του απλώνει το χέρι ο Χριστός; Πού είναι οι Ρωμαίοι και ο όχλος;
Κι απ΄ την άλλη, γιατί οι ευρωπαϊκοί πίνακες είναι τόσο διαφορετικοί; Γιατί ο Χριστός είναι σχεδόν γυμνός, γιατί κρατά σημαία;
Πραγματικά, βιβλίο γραμμένο με εικόνες ήταν η ζωγραφική τα παλιά χρόνια. Έλα, να «διαβάσουμε» μαζί την παράσταση της Ανάστασης, όπως την ζωγράφισαν οι άνθρωποι σε Ανατολή και Δύση.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εικαστικό εργαστήριο.
Για παιδιά 9-14 ετών

Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017, 18.00-19.30
Το Πάσχα τότε και τώρα. Μια αφήγηση του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
Γνωρίζουμε τη ζωή και το έργο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου και αντλούμε πληροφορίες από τον πίνακα “Ο χορός των Μεγάρων (Τράτα)” για το πώς γιόρταζαν οι παππούδες μας το Πάσχα. Αυτά έγιναν πολλά-πολλά χρόνια πριν… ή μήπως όχι και τόσα πολλά;
Ρώτα τους μεγαλύτερους από εσένα και φέρε στην παρέα μας τη δική σου διήγηση από τις ημέρες του Πάσχα μιας παλιότερης εποχής.
Αμέσως μετά θα συνθέσουμε τις ωραιότερες εμπειρίες και θα τις αποτυπώσουμε στο χαρτί με πολλά χρώματα και την τεχνική του κολάζ.

Για παιδιά 6-12 ετών

Κυριακή 7 Μαΐου 2017, 11.00-12.30
Η πιο σίγουρη αγκαλιά
Με αφορμή τη γιορτή της που πλησιάζει, θα αναζητήσουμε την παρουσία της μητέρας στα έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης, σε ζωγραφιές με χρώμα και σε ασπρόμαυρες.
Πόσες μορφές παίρνει; Πόσες ιστορίες έχει να αφηγηθεί; Θα τη δούμε χαρούμενη αλλά και ανήσυχη, ήρεμη αλλά και σκεπτική, πάντοτε όμως με μια προστατευτική αγκαλιά που η αγάπη την κάνει παντοδύναμη.
Το πρόγραμμα συνοδεύεται από εικαστικό εργαστήριο.
Για παιδιά 7-12 ετών

Για τη συμμετοχή στα προγράμματα είναι απαραίτητη η προεγγραφή Τηλ.: 210 4913588

Ηλεκτρονική φόρμα: http://nikaiarentislib.blogspot.gr/
Διεύθυνση:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΑΓ.Ι. ΡΕΝΤΗ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ» Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη
Πόλη: Νίκαια
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...