12 Φεβ 2017

ΓΑΒΡΙΛΗΣ σε ΒΟΡΙΔΗ: "Ο Πειραιάς δεν είναι ούτε θα γίνει ο σκουπιδότοπος των Β.Π."

Ερώτηση στη Βουλή για τη μεταφορά λυμάτων του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού
στη Ψυττάλεια κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Βορίδης «το πρόγραμμα αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού (Παλαιά Φώκαια, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Λαγονήσι και Αγία Μαρίνα Κορωπίου), ανακλήθηκε για άγνωστους λόγους ο μέχρι σήμερα εγκεκριμένος προγραμματισμός για περίπου 10.000- 15.000 παροχές και αντ’ αυτού προτάθηκε από την ΕΥΔΑΠ μια μονάδα βιολογικού καθαρισμού στα όρια του σχεδίου πόλης της Δημοτικής Κοινότητας Καλυβίων δυναμικότητας 100.000 έως 150.000 κατοίκων, ενώ οι κάτοικοι του Δήμου Σαρωνικού δεν ξεπερνούν τις 30.000 σύμφωνα με τη τελευταία απογραφή».

«Πως οι περίπου 10.000- 15.000 παροχές του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού είναι τόσο επιβαρυντικές για την Ψυττάλεια τη στιγμή που ήδη εξυπηρετεί 2.300.000 παροχές όλης της Αττικής;» είναι ένα από τα ερωτήματα, που θέτει ο βουλευτής της ΝΔ.

Σχολιάζοντας την κίνηση του  βουλευτή. ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης έκανε μια σκληρή δήλωση σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
1.    «Ο βουλευτής γνωρίζει αλλά προτιμά να αποσιωπά τα τεχνικά δεδομένα και παραμέτρους που αποδεικνύουν ότι το ΚΕΛ Ψυττάλειας  δεν χωράει άλλα απόβλητα, πως ήδη δουλεύει στα όριά του και τι θα συμβεί στις πόλεις από ένα ατύχημα στη λειτουργία του ΚΕΛ Ψυττάλειας, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, ή στα χιλιόμετρα των αγωγών, που θα μεταφέρουν τα λύματα μέσα από τις πόλεις».
2.    «Η ευρωπαϊκή πρακτική έχει απαντήσει ξεκάθαρα στο θέμα των στερεών και υγρών αποβλήτων εφαρμόζοντας την αρχή της εγγύτητας. Δεν είναι πουθενά αποδεκτό να μεταφέρονται λύματα πολλά χιλιόμετρα μακριά και να μην γίνεται η επεξεργασία τους κοντά στον τόπο, όπου παράγονται»

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Γαβρίλη έχει ως εξής:
 «Αν κάποιοι αμφιβάλλουν, ακόμη, για τα όρια της παλαιοκομματικής νοοτροπίας και πρακτικής και πως εξαχρειώνεται ο πολίτης και εκπαιδεύεται να σκέφτεται αποκλειστικά την «πάρτη του» τότε μπορεί να ανατρέξει στην Ερώτηση του βουλευτή κ. Βορίδη.
Ο διαχωρισμός των περιοχών, που επιχειρεί ο κ. Βορίδης, σε προνομιούχες και περιοχές «χαβούζες» που εκεί μπορούμε να πετάμε σκουπίδια, υγρά απόβλητα και τελικά να χωροθετούμε κάθε οχληρή δραστηριότητα, δεν μας εκπλήσσει. Οι διαχωρισμοί πολιτών και οι εμφυλιοπολεμικές δηλώσεις είναι πολύ εύκολες γι’ αυτόν, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να… χαϊδέψει αυτιά στο εκλογικό ακροατήριο,  που έχει διαμορφώσει στην πορεία του…
Σε ό,τι αφορά το θέμα των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής, για το οποίο  με «διακριτικές παρεμβάσεις», ως Υπουργός, προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες (ΕΥΔΑΠ), είχε πετύχει, το 2012, παραμονές εκλογών,  να εκπονηθεί το φαραωνικό σχέδιο μεταφοράς των αποβλήτων της Ν.Α. Αττικής στην Ψυττάλεια, θεωρώντας ότι όλοι έχουμε ξεχάσει, επικαλείται τα έγγραφα που ο ίδιος προώθησε,  αν δεν επέβαλε να εκδοθούν, για να επαναφέρει από το παράθυρο το ίδιο θέμα.
Είναι προφανές ότι ο βουλευτής γνωρίζει αλλά προτιμά να αποσιωπά τα τεχνικά δεδομένα και παραμέτρους που αποδεικνύουν ότι το ΚΕΛ Ψυττάλειας  δεν χωράει άλλα απόβλητα, πως ήδη δουλεύει στα όριά του και τι θα συμβεί στις πόλεις από ένα ατύχημα στη λειτουργία του ΚΕΛ Ψυττάλειας, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, ή στα χιλιόμετρα των αγωγών, που θα μεταφέρουν τα λύματα μέσα από τις πόλεις.
Άλλωστε, η ευρωπαϊκή πρακτική έχει απαντήσει ξεκάθαρα στο θέμα των στερεών και υγρών αποβλήτων εφαρμόζοντας την αρχή της εγγύτητας. Δεν είναι πουθενά αποδεκτό να μεταφέρονται λύματα πολλά χιλιόμετρα μακριά και να μην γίνεται η επεξεργασία τους κοντά στον τόπο, όπου παράγονται. Η λογική «μαγκιά, είναι να πετάω τα σκουπίδια μου στη πόρτα του άλλου» απορρίπτεται από τους πάντες…»

Πυρά και από Δ. Καρύδη

Στο μεταξύ, δήλωση έκανε και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος υπογράμμισε τα εξής:

"Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο κ. Βορίδης και ζητά να έρχονται τα λύματα του Δήμου Σαρωνικού στην Ψυττάλεια.
Είναι εξοργιστικό και θλιβερό ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ να συμπεριφέρεται ως ωμός πολιτικάντης και «Μαυρογιαλούρος» γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια  το δίκιο και την ευθύνη που έχει η Ανατολική Αττική να αναλάβει τα βάρη που της αναλογούν.
Αυτό άλλωστε επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ειδικοί επιστήμονες, λέγοντας ότι η περαιτέρω επιβάρυνση του δικτύου και της Ψυττάλειας ,την μετατρέπουν σε μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί με ανυπολόγιστες ζημιές για το λεκανοπέδιο.
Η ΝΔ, οι βουλευτές της στον Πειραιά και ο  κ. Μητσοτάκης  που προχθές έκανε περιοδεία στον Πειραιά, οφείλουν να καταδικάσουν ανοικτά, αυτού του είδους τις πελατειακές αντιλήψεις και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Είναι πρωτοφανές επειδή δεν μπορούν να βρουν άκρη στην Ανατολική Αττική, τι να κάνουν με τα λύματα τους και πως θα τα διαχειριστούν, βρήκαν την εύκολη λύση να τα στείλουν στην Ψυττάλεια. Και δεν είναι μόνο ο Βορίδης από την ΝΔ αλλά και ο Φιλίππου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης και πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού.
Σε ότι θέμα δημιουργεί πρόβλημα στις προνομιούχες περιοχές τους( πχ. λύματα, σκουπίδια) όχι μόνο δεν θέλουν  να βρουν λύση, αλλά το μεταφέρουν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Όμως δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη. Ο Πειραιάς δεν πρόκειται να γίνει η ΧΑΒΟΥΖΑ της Αττικής. Ειναι γελασμένοι αν πιστεύουν κατι τέτοιο. Βουλευτές, Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχης και όλοι οι φορείς είναι μια γροθιά απέναντι στην υποβάθμιση του Πειραιά.
Το ίδιο άλλωστε είχε συμβεί το Φεβρουάριο του 2012 και μετά από σκληρή αντίδραση όλων των βουλευτών του Πειραιά, οι απαράδεκτοι σχεδιασμοί για την ποιότητα ζωής στον Πειραιά, με την μεταφορά των λυμάτων του Σαρωνικού και της Παλλήνης ναυάγησαν πανηγυρικά. Το ίδιο θα γίνει και τώρα".




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ