21 Φεβ 2017

Κατασχέθηκε το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό σκάφος στον κόσμο λόγω χρεών

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό σκάφος στον κόσμο με αξία που φτάνει τα 400 εκ. ευρώ. Μόνο που πριν καν φτάσει στον αγοραστή του, το «Sailing Yacht A» κατασχέθηκε από το Λιμεναρχείο του Γιβραλτάρ.

Το «Sailing Yacht A» ταξίδευε προκειμένου να παραδοθεί στον βιομήχανο Αντρέι Μελνιτσένκο, και η κατάσχεση έγινε μετά από αγωγή που έκανε η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία, Nobiskrug.

Το μήκους 143 μ. «Sailing Yacht A», καταχωρημένο στις Βερμούδες, έχει τρία κατάρτια που ξεπερνούν σε ύψος το Μπιγκ Μπεν, το μήκος του ξεπερνά 13 λεωφορεία, έχει ελικοδρόμιο, πισίνα και σημείο υποβρύχιας παρατήρησης. Για να λειτουργήσει απαιτείται πλήρωμα 54 ατόμων και έχει οχτώ καταστρώματα. Το σχεδίασε ο διάσημος στον τομέα Φίλιπ Σταρκ.
Το σκάφος σάλπαρε από το ναυπηγείο του Κίελου πριν από δύο εβδομάδες, για να γίνουν οι τελευταίες δοκιμές στη θάλασσα, πριν παραδοθεί στον Μελνιτσένκο. Όμως, δύο αξιωματούχου από το Γιβραλτάρ πήραν τον έλεγχό του και πλέον είναι αγκυροβολημένο εκεί.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, γράφει ο Guardian, η Nobiskrug διεκδικεί 9,8 εκατ. ευρώ, που εκκρεμούν ως πληρωμή, αλλά και 5,5 εκατ. ευρώ για υπεργολάβους και τόκους. Η μήνυση έχει γίνει σε βάρος της Valla Yachts Ltd, την εταιρεία στις Βερμούδες, στην οποία έχει καταχωρηθεί το σκάφος.

Ο εκπρόσωπος του Μελνιτσένκο, ο οποίος διαχειρίζεται περιουσία 13,2 δισ. δολαρίων, δήλωσε ότι η απόφαση της ναυπηγικής εταιρείας να προσφύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να κατασχεθεί το σκάφος, «προκαλεί έκπληξη για μία εταιρεία τους μεγέθους της Nobiskrug».

«Σε ένα πρότζεκτ τέτοιου μεγέθους, υπάρχουν μερικές φορές εξέχοντα ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου κροίσου, μιλώντας στο YachtHarbour.com. «Υποθέσαμε ότι το ζήτημα προχωρούσε σε επίλυση, καθώς η Nobiskrug παρέδωσε στην ομάδα του ιδιοκτήτη το γιοτ στις 5 Φεβρουαρίου, προκειμένου να γίνουν περαιτέρω εργασίες στην Ισπανία. Τα χρήματα καταβλήθηκαν από τον ιδιοκτήτη την επόμενη ημέρα, μέσω δεσμευμένου λογαριασμού εν αναμονή των συζητήσεων για την επίλυση του θέματος. Όλα τα χρήματα που διεκδικούνται είναι σε διαδικασία διαιτησίας και καταλαβαίνουμε ότι τέτοιες διαφορές υπάγονται σε διαιτησία στα βρετανικά δικαστήρια», πρόσθεσε. Αργότερα ο ίδιος δήλωσε ότι ένα «τεχνικό πρόβλημα», επιλύεται, ότι το σκάφος θα αποδεσμευθεί σε λίγες ημέρες και πως το «δυσάρεστο επεισόδιο» θα λήξει.
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...