14 Φεβ 2017

Εκδήλωση στο Ρώσικο νεκροταφείο του Πειραιά

Τελετή μνήμης πραγματοποίησε, τη Παρασκευή, στο Ρώσικο νεκροταφείο, που βρίσκεται στο νεκροταφείο της Ανάστασης, η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.


Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης παραβρέθηκε στη τελετή και υποδέχθηκε τον πρεσβευτή- σύμβουλο της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ.  Ολέγκ Μπρεντίχιν, καθώς και εκπρόσωπους της Πρεσβείας.

Ο κ.  Μπρεντίχιν ξενάγησε το δήμαρχο στα ταφικά  μνημεία, ενώ μετά την επιμνημόσυνη δέηση, οι παρευρισκόμενοι κατέθεσαν λουλούδια στους τάφους των Ρώσων Διπλωματών, στο πλαίσιο της Ημέρας του Διπλωματικού Υπαλλήλου, που εορτάζεται στη Ρωσία την 10η Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με στοιχεία του πολύ ενδιαφέροντος blog pireorama.blogspot.gr το Ρωσικό Νεκροταφείο Πειραιά περιλαμβάνει τάφους ρώσων διαφορετικών εποχών με κύριο στοιχείο ένωσης την θάλασσα. Είτε αποτέλεσαν πληρώματα πολεμικών πλοίων που ναυλοχούσαν στο λιμάνι του Πειραιά, είτε μιλάμε για νεκρούς ναυμαχιών του 19ου αιώνα και έπειτα είτε για εμπόρους και ναυτικούς που είχαν αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με το λιμάνι του Πειραιά. Για τα πρώτα μνήματα Ρώσων είχε φροντίσει την συντήρησή του και προστασία του η Βασίλισσα Όλγα σποραδικά στην αρχή (1904), συστηματικά στην συνέχεια με συνεχείς επεκτάσεις μέχρι που έφτασε το αριθμό των 1.000 περίπου στρατιωτών και πολιτών.

Το Ρώσικο Νεκροταφείο έχει τεθεί και υπό την προστασία των Ρώσων Ναυτικών Δοκίμων, ενώ τελευταία φορά αποκατάστασης και συντήρησης χώρου έγινε σχετικά πρόσφατα (2009).  Βρίσκεται σε ειδικό τμήμα της "Ανάστασης" και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ρώσικης Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Από τον Δήμο Πειραιά, παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης και ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πληροφορικής, Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης κ. Ανδρέας Βεντούρης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, δήλωσε: "Ήταν τιμή για εμένα, να παρευρεθώ σήμερα στην Ημέρα Διπλωματικού Σώματος της Ρωσίας, στο Ρωσικό Κοιμητήριο της Ανάστασης, σε μια σεμνή αλλά σημαντική τελετή για τους Ρώσους Διπλωμάτες, για την πόλη μας.  Για εμένα ήταν μια εμπειρία. Ξεναγήθηκα στα ταφικά μνημεία και  έμαθα αναλυτικότερα την ιστορία του Νεκροταφείου και των σημαντικών ταφικών μνημείων, τα οποία τιμούν οι Ρώσοι. Είναι τιμή για την πόλη του Πειραιά να φιλοξενεί το Ρώσικο Νεκροταφείο. Τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε καλή συνεργασία με την Πρεσβεία και έχουν τη δική μας συγκατάθεση,  έτσι ώστε να αναβαθμίζουν τον χώρο που φιλοξενεί αυτά τα ταφικά μνημεία. Θέλουμε να αναβαθμιστεί περαιτέρω ο χώρος και θα είμαστε αρωγοί, όσο μπορούμε, στην προσπάθεια της Ρωσικής Πρεσβείας. Είναι ένα ιστορικό νεκροταφείο για τη Ρωσία και θα ήταν χρήσιμο, όχι μόνο οι Ρώσοι αλλά και οι Έλληνες,  να το επισκεφθούν και να μάθουν την ιστορία των Διπλωματών και όλων όσοι είναι ενταφιασμένοι εδώ. Καταθέσαμε λουλούδια με τους εκπροσώπους του Διπλωματικού Σώματος της Ρωσίας, ώστε να τιμήσουμε τους Διπλωμάτες που απεβίωσαν στη χώρα μας. Ήταν ένα σημαντικό γεγονός για εμάς και κάθε χρόνο, την αντίστοιχη ημέρα  ο Δήμος θα εκπροσωπείται σε αυτή την εκδήλωση".
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...