2 Φεβ 2017

Πρεμιέρα αύριο ο «Καλιγούλας» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ενα από τα καλύτερα έργα του νομπελίστα Αλμπέρ Καμύ «Ο Καλιγούλας» ανεβαίνει από αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο όπου ως ρωμαίος αυτοκράτορας θα αιματοκυλήσει την Ρώμη προσπαθώντας να δώσει λύση στα υπαρξιακά του ζητήματα. Η επίσημη πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για έναν αμφιλεγόμενο ήρωα που έμεινε στην ιστορία για την αγριότητα του.
Το έργο σκηνοθετεί με αφαιρετική προσέγγιση και αφηγηματική γραμμή η Αλίκη Δανέζη- Κνούτσεν, σύζυγος του Στάνκογλου. Οι δυο τους συνεργάζονται για τέταρτη φορά στο θέατρο.
Αξίζει να σημειωθεί, πως στον «Καλιγούλα,» (έργο που χαρακτηρίζεται από τον Καμύ ως «μια τραγωδία της νόησης») θα υπάρχει ζωντανή πρωτότυπη μουσική καθώς θα βρίσκεται επι σκηνής ο blaine Reininger των Tuxedomoon με την κιθάρα του!

Ο «Καλιγούλας» από τον «Κύκλο του Παραλόγου»

Ο Καμύ χαρακτήριζε τον «Καλιγούλα» που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1944, ως μια τραγωδία της νόησης. Πρόκειται για το τρίτο του εργο που ανήκει στον «Κύκλο του Παραλόγου» καθώς είχαν προηγηθεί «Ο Ξένος» και » Ο Μύθος του Σίσυφου».(1942).

Η βία, οι πλεκτάνες και οι συγκρούσεις ξεκινούν στην ζωή του Καλιγούλα όταν χάνει την αγαπημένη του Δρουσίλλα που ήταν αδελφή του παράλληλα όμως και ερωμένη του. Τότε χάνοντας κάθε ευαισθησία και λογική γίνεται ένας άλλος άνθρωπος ερημώνοντας τον κόσμο γύρω του χαμένος μέσα στην παράνοια και στον παραλογισμό. Οδηγεί, έτσι, την Ρώμη σε αιματοκύλισμα δημιουργώντας ένα σκηνικό που θα χαρίσει και στον ίδιο τον θάνατο.

Συντελεστές

Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Χάρης Εμμανουηλ, Κώστας Νικουλι, Κώστας Λάσκος, Δημήτρης Κίτσος, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Δημήτρης Λιόλιος, Γιώργος Νάκος, Στράτος Σωπύλης, Μιχάλης Afolayan.
Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη Knutsen
Μετάφραση:Φρανσουάζ Αρβανiτη
Σκηνικά:Πάρις Μέξης
Κοστούμια:Μαρίνα Χατζηλουκά
Μουσική:Blaine Reininger των Tuxedomoon
Διάρκεια παράστασης 120′




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ