5 Φεβ 2017

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΛΕΣΕ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ C-130

Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε σήμερα ο Δήμος Πειραιά, για τα 63 θύματα – σμηνίτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς - του μεταγωγικού αεροσκάφους, τύπου C-130, της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνετρίβη στο όρος Όθρυς πριν από 26 χρόνια.




Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, Συλλόγων, καθώς και συγγενών των θυμάτων, μπροστά στο μνημείο των πεσόντων, στην ομώνυμη πλατεία της πόλης.




Τιμές απέδωσαν άγημα και η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά.




Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, Αντιπτέραρχος ε.α. κ. Γιώργος Δαβάκης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη, στην ομιλία του, τόνισε:




«Άγιε Πατέρα εκπρόσωπε του Σεβασμιωτάτου,

Κύριε Υπουργέ εκπρόσωπε του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης

Κύριε Υπουργέ εκπρόσωπε του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

Κύριε Πτέραρχε εκπρόσωπε των Ενόπλων Δυνάμεων

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας




Κυρίες και Κύριοι

26 χρόνια πέρασαν και όμως είναι σαν να ήταν χθες.

Επί 26 χρόνια συναντιόμαστε αυτή την ημέρα και αυτή την ώρα στο ιερό αυτό χώρο για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους 63 ένστολους αγνούς υπερασπιστές των αξιών και των ιδανικών του Έθνους, που έδωσαν τη ζωή τους στη πλαγιά του όρους Όθρυς υπηρετώντας με συνέπεια και αφοσίωση την Πατρίδα.

Τη μοιραία εκείνη ημέρα, το αεροσκάφος C-130 υπ’ αριθμό 748, πέντε λεπτά πριν τη μία το μεσημέρι, συνετρίβη στο όρος Όθρυς. Σε ένα δύσβατο και απόκρημνο σημείο που τα εναέρια και επίγεια μέσα διάσωσης, χρειάστηκαν 4 ολόκληρες μέρες για να εντοπίσουν τα συντρίμμια του.

Η θυσία αυτή στις μέρες που ζούμε, που όλα αμφισβητούνται και όλα βρίσκονται υπό αίρεση είναι ιδιαίτερα σημαντική και σηματοδοτεί πως σ’ αυτόν εδώ τον τόπο υπάρχουν αξίες που δεν σβήνουν και άνθρωποι που είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους γι’ αυτές.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα που έτυχε και φέτος για μία ακόμα φορά να εκπροσωπήσω τον Δήμαρχο και τον Δήμο του Πειραιά σ’ αυτή την τελετή, γιατί εκτός από το ότι ως Πειραιώτης συνδέομαι με πολλές από τις οικογένειες των ηρωικός πεσόντων, προέρχομαι από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας και αρκετοί συγγενείς μου Αξιωματικοί έδωσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του υψίστου προς την Πατρίδα καθήκοντος.

Σίγουρα οι μέρες που περνάμε είναι πολύ δύσκολες. Η χώρα μας προσπαθεί να επιβιώσει μέσα από ασφυκτικές Οικονομικές και Πολιτικές πιέσεις που προκαλούνται από την Οικονομική κρίση και το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα.

Για να περάσουμε από αυτές τις συμπληγάδες απαιτείται ενότητα και ομοψυχία. Αυτές όμως δεν είναι έννοιες που υλοποιούνται με βάση το μαθηματικό λογισμικό. Κατακτώνται μέσα από Κοινωνικές και Ιστορικές διεργασίες, που φιλτράρονται και αναζωπυρώνονται από στιγμές ηρωισμού και θυσιών, όπως αυτές που τιμάμε σήμερα. Γι’ αυτό η ημέρα αυτή είναι ξεχωριστή και έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία για την Ελλάδα.

Οι 63 ήρωες, μας δείχνουν το δρόμο της Ενότητας και του καθήκοντος. Και μας αφήνουν ιερή παρακαταθήκη: Να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση η θυσία τους να πάει χαμένη και να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο για τη προκοπή την πρόοδο και την ανάπτυξη της Πατρίδας μας. Μόνο έτσι θα έχει αξία η σημερινή τελετή και θα μένουν αναπαυμένες οι ψυχές των ηρωικών παιδιών μας.

Γι’ αυτό και σήμερα για μια ακόμη φορά η θυσία τους αν και μας γεμίζει αβάσταχτη θλίψη, ταυτόχρονα μας κάνει υπερήφανους που ακόμα η Ελληνική Κοινωνία και η Ελληνική Οικογένεια μπορούν και γεννούν τέτοιους ανθρώπους. Κατά συνέπεια σήμερα είναι ημέρα μνήμης και τιμής για 63 ένστολους, αγνούς υπερασπιστές των αξιών και των ιδανικών του Γένους.

Σ’ εμάς που είμαστε εδώ και σήμερα όπως κάθε χρόνο και κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στο σεπτό μνημείο των 63 παλληκαριών, δεν μένει παρά να δεσμευτούμε και να υποσχεθούμε πως θα ακολουθήσουμε όποτε χρειασθεί τον δρόμο της θυσίας που εκείνοι μας έδειξαν και πρόγονοί μας, μας άνοιξαν, για να διατηρούμε πάντα ζωντανές τις αξίες και τα ιδανικά του Έθνους. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ.»




Στεφάνια κατέθεσαν :

Εκ μέρους του Δημάρχου και του Δήμου Πειραιά, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αντιπτέραρχος ε.α. κ. Γεώργιος Δαβάκης.

Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων, κ. Θεόδωρος Δρίτσας.

Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Β΄ Κλαδάρχης ΓΕΑ, Υποπτέραρχος (Ι) κ. Ευάγγελος Μαντζιάρας.

Εκ μέρους της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, ο Αντισμήναρχος ε.α. κ. Σπυρίδων Καλλούς.

Εκ μέρους του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ ο Σμήναρχος ε.α. κ. Γεώργιος Μαριόλης.

Εκ μέρους του Συλλόγου Αλληλεγγύης Οικογενειών των 63 Θυμάτων του Αεροσκάφους C-130, η κα Νικολέτα Ροδοπούλου.

Εκ μέρους του Πανελλήνιου Συλλόγου Πεσόντων Αεροπόρων, η Αντιπρόεδρος κα Σκαμαγκούλη Ποθητή.

Εκ μέρους της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς- Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Κωνσταντίνος Ανδρονικίδης.




Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης:

Η Βουλευτής κα Ελένη Σταματάκη, οι πρώην Βουλευτές κκ Παναγιώτης Μελάς και Αναστάσιος Νεράτζης. Ο πρώην Δήμαρχος κ. Στέλιος Λογοθέτης.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Κυριάκος Σιγαλάκος, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας, ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Ηλίας Κατσαφάδος, ο Κοινοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Αλιφραγκής.

Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και πολλοί συγγενείς των θυμάτων.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ