25 Μαρ 2017

Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα τίμησαν την επανάσταση του 1821

Σε όσους έπεσαν στη μάχη για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας και σε εκείνους που μας δίδαξαν να ζούμε αδούλωτοι, απέδωσαν φόρο τιμής χθες και σήμερα οι
δημότες Κερατσινίου και Δραπετσώνας, η Δημοτική Αρχής της πόλης με επικεφαλής τον δήμαρχο Χρήστο Βρεττάκο, η εκκλησία, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι σύλλογοι, οι ομάδες και οι φορείς της περιοχής.
Σήμερα 25η Μαρτίου, από νωρίς το πρωί, χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών της πόλης ήχησαν για την επέτειο της ελληνικής επανάστασης του 1821. Στη συνέχεια, παρουσία όλων των επισήμων της περιοχής, έγινε Τέλεση της Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου.
Έπειτα, μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων του Δήμου, μέλη οργανώσεων, συλλόγων και φορέων πλημμύρισαν την πλατεία Κύπρου (έναντι του Δημαρχιακού Μεγάρου), όπου ο δήμαρχος Χρ. Βρεττάκος εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας.

Χρ. Βρεττάκος: Φωτεινό παράδειγμα στην ιστορία των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων

Ο δήμαρχος της πόλης, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της επανάστασης του 1821, υπογράμμισε πως «η επανάσταση του 1821 αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας» και πρόσθεσε πως «περίπου δύο αιώνες μετά, συνεχίζει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στην παγκόσμια ιστορία των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων. Η λάμψη του ξεσηκωμού των ανυπότακτων απέναντι στους ισχυρούς της γης, παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων». Ο Χρ. Βρεττάκος αφού επισήμανε πως «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρίσκονται, ξανά, κάτω από άγρια εκμετάλλευση, η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποκτά ξεχωριστή σημασία», τόνισε ότι «αν θέλουμε αληθινά να τιμήσουμε την επανάσταση του 1821 και την ιστορία μας, οι τυπικές γιορτές και οι καθιερωμένοι λόγοι, δεν αρκούν. Η πάλη ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση είναι ο πραγματικός τρόπος μιας περήφανης κι αξιοπρεπούς στάσης του ελληνικού λαού πρώτα και κύρια απέναντι στον ίδιο και τις επόμενες γενιές, αλλά και στο αγωνιστικό του παρελθόν». Κλείνοντας, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στον ρόλο που έπαιξαν οι δάσκαλοι και οι δασκάλες στη γέννηση και τη δημιουργία της κοινής μας  συνείδησης και συλλογικότητας και πρόσθεσε πως «η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί και πάλι να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη και το μοχλό που θα συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να βγει η ελληνική κοινωνία από τη βαθιά κρίση».

Με στεφάνια και παρέλαση αποδόθηκε φόρος τιμής

Στο Ηρώο της πλατείας Κύπρου, πρώτος, στην τελετή, κατέθεσε στεφάνι ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος. Ακολούθησαν ο γενικός γραμματέας της ΛΑΕ Π. Λαφαζάνης, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων η Ε. Καρακώστα, η βουλευτής Β’ Πειραιά Θ. Μεγαλοοικονόμου, και εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής η Μ. Λαμπρίδου. Στη συνέχεια, στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΛΑΟΣ και εκπρόσωποι των δημοτικών κινήσεων «Άλλος Δρόμος», «Αναγέννηση» και «ΑΝΑΣΑ». Επίσης, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, εκ μέρους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου- Δραπετσώνας, ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής, η Ένωση Κρητών «Το Αρκάδι», Η Ένωση Ποντίων, ο Σύλλογος Ακρωτηριανών Θήρας, η Ένωση Μικρασιατών και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Ευγένειας «Η Πρόοδος», ο πολιτιστικός σύλλογος γυναικών «Οι Καρυάτιδες, το Δίκτυο Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης, ο Γυμναστικός Σύλλογος Κερατσινίου, «Οι Πρωτοπόροι» και το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων. Κατόπιν ενός λεπτού σιγής προς τιμή των νεκρών ηρώων ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος.
Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε και η παρέλαση στη Λεωφόρο Δημοκρατίας με τη συμμετοχή σχολείων, συλλόγων κ.λπ. Παράλληλα, πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει τα πεζοδρόμια της πόλης για να δει την παρέλαση.
Την Παρασκευή 24 Μαρτίου τέλος,  ο Εορτασμός της Εθνικής Επετείου πραγματοποιήθηκε σε όλα τα Σχολεία, (Δημόσια- Ιδιωτικά) Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ