21 Μαρ 2017

Αυτή είναι η μοναδική χώρα που δεν χρωστά τίποτα σε κανέναν

Για πρώτη φορά εδώ και 183 χρόνια, η Δανία δεν χρωστά σε καμία άλλη χώρα και γίνεται και επισήμως η μοναδική «ανεξάρτητη» χώρα στα οικονομικά της.

Οι Δανοί αποπλήρωσαν χθες το δάνειο που είχαν πάρει από την Αμερική καθώς έδωσαν και την τελευταία δόση, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων και η χώρα αισθάνεται πλέον τεράστια ανακούφιση, όπως δήλωσε πανευτυχής στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της Δανίας, Κρίστιαν Γιένσεν.

"Για πρώτη φορά σε τουλάχιστον 183 χρόνια - η κυβέρνηση δεν έχει δάνεια σε ξένο νόμισμα " ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της Δανίας, σύμφωνα με το Businessinsider.com.

Βέβαια, η χώρα θα περάσει δύσκολα χρόνια, όπως προειδοποίησε ο Γιένσεν. «Η διευθέτηση του χρέους δεν πρέπει να θεωρείται λόγος για να χαλαρώσουμε. Από το 2030 θα έχουμε μία εικόνα, η οποία δείχνει ότι για 20 χρόνια θα αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο δημόσιο έλλειμμα, διότι η έξαρση των γεννήσεων σημαίνει ότι το ανθρώπινο δυναμικό θα αποχωρήσει από την αγορά εργασίας και θα αντικατασταθεί από νεότερες γενιές. Αν δεν ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτή, κινδυνεύουμε με καταστροφικά κενά στην εμπιστοσύνη, την οποία έχει κατακτήσει η οικονομία της Δανίας στις διεθνείς της σχέσεις».

Επίσης, το Reuters διευκρινίζει ότι η αποπληρωμή του τελευταίου δανείου σε ξένο νόμισμα δεν σημαίνει πως η κεντρική κυβέρνηση της Δανίας δεν έχει χρέη. Η χώρα εκδίδει ομόλογα σε κορώνες για να καλύψει το έλλειμμά της και ρευστοποιήσεις των εγχώριων ομολόγων της

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ