5 Μαρ 2017

Ερευνητικό πρόγραμμα στους Δήμους του Πειραιά με τίτλο: «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά - Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης».

Tο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά ξεκινούν ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα στους Δήμους του Πειραιά με τίτλο: «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά - Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης».


Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία του πολεοδομικού και ιστορικού άτλαντα του προσφυγικού Πειραιά. Πρόκειται για ένα καθαρά διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΙΕ και του ΕΜΠ με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής που έχει σα στόχο να μελετήσει το σύνολο των προσφυγικών συνοικισμών που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά μετά το 1922. Μέσα από το πρόγραμμα θα διασωθεί και θα αναδειχθεί η προσφυγική ιστορία και η πολεοδομία των γειτονιών του Πειραιά, που μέχρι σήμερα δεν έχουν μελετηθεί.Στόχος του προγράμματος είναι να εμπλακούν οι ίδιοι οι κάτοικοι των γειτονιών του Πειραιά να ασχοληθούν με την ιστορία της γειτονιάς τους. Η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης του τόπου και των ανθρώπων αποτελεί βασική επιδίωξη του προγράμματος καθώς αυτή αποτελεί συστατικό στοιχείο της συγκρότησης των τοπικών κοινωνιών, της ταυτότητας των κατοίκων, της σχέσης τους με τον τόπο που ζουν. Στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο προφορικής ιστορίας ανοιχτό σε κάθε δημότη που επιθυμεί να εμπλακεί ενεργά στην ιστορία της γειτονιάς του. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια προφορικής ιστορίας θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμφιάλης το διάστημα από 22 Μαρτίου έως 5 Απριλίου.Η ενεργοποίηση του δημιουργικού δυναμικού της πόλης μέσα από το πρόγραμμα προφορικής ιστορίας έχει σα στόχο να κινητοποιήσει τους πολίτες να ενδιαφερθούν για το χώρο που ζουν και το παρελθόν τους. Στόχος είναι όλη η πόλη να γίνει ένα εργαστήριο τοπικής ιστορίας όπου οι συμμετέχοντες θα απευθύνονται στις οικογένειές τους, αναζητώντας τα νήματα με το παρελθόν με στόχο την ανασύσταση της ιστορίας των οικογενειών τους και των γειτονιών όπου ζουν. Η ιστορία της κάθε γειτονιάς θα συναρμολογηθεί σαν ένα παζλ από εικόνες και ιστορίες που θα προσφέρει ο καθένας και η καθεμία σε αυτό.


Πρόγραμμα σεμιναρίων :


Τετάρτη 22 Μαρτίου, 18.00

Δήμητρα Λαμπροπούλου (Λέκτορας ΕΚΠΑ): Εισαγωγή στην Προφορική Ιστορία

Τετάρτη 29 Μαρτίου, 18.00

Ελένη Κυραμαργιού (Ιστορικός ΙΙΕ/ΕΙΕ): Από θύματα πρωταγωνιστές: πρόσφυγες στις γειτονιές της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου


Τετάρτη 5 Απριλίου, 18.00

Νίκος Μπελαβίλας (Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ): Γεωγραφία της προσφυγικής εγκατάστασης.


Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής:

Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμφιάλης

Εμμ. Μπενάκη 70, Κερατσίνι

Τηλ: 210 4003116
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...