1 Μαρ 2017

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Ο Δήμος Κερατσίνιου- Δραπετσώνας σε συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργανώνει ένα κύκλο 10 επιμορφωτικών σεμιναρίων τοπικής ιστορίας. Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν από τις 17 Μαρτίου έως τις 2 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο “Media Lab” της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Αμφιάλη (2ος όροφος του Πολιτιστικού Κέντρου "Μελίνα Μερκούρη", Εμμ. Μπενάκη 70).

Ο συγκεκριμένος κύκλος σεμιναρίων έχει στόχο να αναδείξει τρόπους σύνδεσης της σύγχρονης ιστοριογραφικής προσέγγισης με τις διαδρομές της τοπικής ιστορίας, και παράλληλα να προσφέρει τεκμηριωτικό υλικό χρήσιμο στους συμμετέχοντες. Αρχειακά τεκμήρια, εφημερίδες, φωτογραφικά αρχεία και λογοτεχνικά κείμενα σε συνδυασμό με ψηφιακά εργαλεία όπως θεματικά και ιδρυματικά αποθετήρια, βιβλιογραφικοί κατάλογοι και ποικίλες ψηφιακές ιστοριογραφικές εφαρμογές μπορούν να αποτελέσουν πηγές της τοπικής ιστορίας. Μέσα από τα σεμινάρια θα παρουσιαστεί ο τρόπος και η μέθοδος που όλα τα παραπάνω, «παλιά» και νέα ιστοριογραφικά εργαλεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μελέτη της τοπικής ιστορίας.

Συγκεκριμένα μέσα από έναν κύκλο 10 σεμιναρίων θα παρουσιαστούν οι αρχειακές και ψηφιακές πηγές της τοπικής ιστορίας και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επιμορφωθούν ως προς την ορθή και ουσιαστική χρήση τους.

Η παρούσα δράση αποσκοπεί: στην εξέταση και κατανόηση της θεωρίας και μεθοδολογίας της τοπικής ιστορίας ως ένα διεπιστημονικό πεδίο και στην ανάπτυξη ενός παραδείγματος, που θα λειτουργεί ως οδηγός για την υλοποίηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων τοπικής ιστορίας από τους δυνάμει ερευνητές, τοπικές συλλογικότητες ή εκπαιδευτικούς. Η δυναμική αυτή μελέτη και παρουσίαση της τοπικής ιστορίας είναι δυνατό να δώσει νέα ώθηση στην παραγωγή μελετών και εκπαιδευτικών δράσεων και κυρίως να αλλάξει το τρόπο μελέτης της τοπικής ιστορίας.

Την επιστημονική επιμέλεια των σεμιναρίων έχει ο Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η ερευνητική ομάδα υλοποίησης του έργου αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες με μεγάλη ερευνητική εμπειρία και συγγραφικό έργο σχετικά με τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το προτεινόμενο έργο αλλά και νέους ερευνητές στο πεδίο της μελέτης της τοπικής ιστορίας και διάσωσης πολιτιστικών αγαθών.
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...