4 Απρ 2017

Από το Καζακστάν ο βομβιστής αυτοκτονίας στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από το βαγόνι στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, όπου την Δευτέρα εξερράγη η βόμβα, με αποτέλεσμα τον θάνατο έντεκα ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 50. Ως δράστη της επίθεσης, η ρωσική αστυνομία αναζητά έναν νεαρό άνδρα με καταγωγή από το Καζακστάν. Ο άνδρας που είχε αρχικά ανακοινωθεί ως καταζητούμενος, παραδόθηκε και δήλωσε πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση της έκρηξης στο μετρό.


Μολονότι οι πληροφορίες που δίνουν οι ρωσικές αρχές στα ΜΜΕ είναι ελάχιστες, εκτιμάται ότι αυτουργοί της χθεσινής πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης είναι είτε Τζιχαντιστές, είτε Τσετσένοι αυτονομιστές. Αν και επισήμως υπάρχει δισταγμός ακόμη και ως προς τον χαρακτηρισμό της επίθεσης ευθέως ως τρομοκρατικής, είναι προφανές ότι με τους πανηγυρισμούς των Τζιχαντιστών για το νέο μακελειό, οι έρευνες της ρωσικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δεν μπορεί παρά να στρέφονται προς τους δύο προαναφερθέντες παράγοντες. Εξάλλου υπάρχει ιστορικό αιματηρών ενεργειών εις βάρος της Ρωσίας, τόσο από τους Τζιχαντιστές του ΙSIS όσο και από τους Τσετσένους.

Θεωρώντας αρχικά ότι υπήρξαν τουλάχιστον δύο βομβιστές αυτοκτονίας, ο ένας εκ των οποίων (υποτίθεται πως) διέφυγε και καταζητείται, οι ρωσικές αρχές ερευνούν τα ανθρώπινα υπολείμματα ενός άντρα κεντροασιατικής καταγωγής, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκρηξης. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ο φερόμενος ως εις εκ των δραστών της επίθεσης είχε σχέσεις με εξτρεμιστικούς θύλακες των φανατικών ισλαμιστών που δρουν στη Ρωσία.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο άντρας αυτός, που έδρασε ως βομβιστής αυτοκτονίας, ήταν 22 ετών, με καταγωγή από το Καζακστάν. Στις φωτογραφίες του που κυκλοφόρησαν από τις κάμερες ασφαλείας, φαίνεται να φορά κόκκινο μπουφάν, γυαλιά και ένα σκούρο πράσινο καπέλο. Στην πλάτη του φαίνεται πως κουβαλά ένα σακίδιο. Ένα άλλο στιγμιότυπο τον δείχνει να περπατά στο δρόμο με τις γροθιές του σφιγμένες.

Έτσι, οι έρευνες πλέον στρέφονται στο ενδεχόμενο ο βομβιστής αυτοκτονίας να έδρασε μόνος και να ήταν εκείνος που πριν εκραγεί και παρασύρει στο θάνατο ακόμα δέκα άτομα, να τοποθετήσει και την δεύτερη βόμβα στον γειτονικό σταθμό του μετρό.



Η βόμβα που εξερράγη την Τρίτη το μεσημέρι στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης προκάλεσε το θάνατο σε 11 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 45 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Εν τω μεταξύ, μια δεύτερη βόμβα εξουδετερώθηκε στον σταθμό Ploshchad Vosstania του υπόγειου σιδηρόδρομου, με γόμωση περίπου ενός κιλού ΤΝΤ. Πρόκειται για άλλον έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, εξίσου ισχυρό, εάν όχι ισχυρότερο από εκείνον που εξερράγη.

Το στοιχείο που φαντάζει σαν προφανές, έστω και εάν επισήμως οι Ρώσοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να το κατονομάσουν δημόσια, είναι ότι η βομβιστική επίθεση συνδέεται, ούτως ή άλλως, με κάποια εκδοχή του ακραίου, ένοπλου ισλαμισμού. Οι Τζιχαντιστές θα μπορούσαν να έχουν οργανώσει το μακελειό στο μετρό στο πλαίσιο των αντιποίνων για την παρέμβαση της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας αλλά και για το γεγονός ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι οι πιο ισχυρές και πολυπληθείς από όσες μάχονται το ISIS.

Από την άλλη, οι Τσετσένοι αυτονομιστές, υπό τις εντολές του, επίσης φανατικού ισλαμιστή, «εμίρη» Ντόκου Ουμαρόφ, θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν αιματοκυλίσει ανύποπτους Ρώσους πολίτες, όπως το έχουν κάνει επανειλημμένως στο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίθεση των Τσετσένων ανταρτών είχε γίνει στο αεροδρόμιο Ντομέντοβο της Μόσχας και είχε προκαλέσει το θάνατο σε 37 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ