21 Απρ 2017

Για νέο ρεκόρ τουριστών πηγαίνει η Αθήνα

Το 2016 η Αθήνα υποδέχθηκε 4.600.000 τουρίστες, ήτοι 8% παραπάνω από το 2015, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Η Αθήνα, πλέον, έχει πάρει ξανά ανοδική πορεία ως προορισμός, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν έκτροπα και επεισόδια που αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης, πέραν των καταστροφών που πραγματοποιούνται.
Με νέα ξενοδοχεία να ανοίγουν σταδιακά και ορισμένα παλαιά να επαναλειτουργούν, η Αθήνα έχει μεγάλες προοπτικές όχι μόνο στην προσέλκυση ιδιωτών τουριστών, αλλά και επαγγελματιών μέσω των συνεδρίων. Βέβαια, η μεγάλη αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης που παρατηρείται στο αεροδρόμιο της Αθήνας, δεν συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση της πληρότητας στα ξενοδοχεία κι αυτό επειδή έχουμε το ανεξέλεγκτο φαινόμενο της ενοικίασης διαμερισμάτων, το οποίο ακόμα δεν έχει περιέλθει σε καθεστώς νομιμότητας, έτσι ώστε και αυτοί που νοικιάζουν να πληρούν όλες τις προδιαγραφές (ασφαλείας κυρίως) και να πληρώνουν φόρους, αλλά και οι ξενοδόχοι να μην έχουν αθέμιτο ανταγωνισμό.
Τα επισημαίνω όλα αυτά με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση Δήμου Αθηναίων και Aegean, αναφορικά με τις κοινές δράσεις που προγραμματίζουν για την αύξηση της επισκεψιμότητας.
Τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, όσο και ο αντιπρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης, τόνισαν ότι το 2017 τα μηνύματα είναι ακόμα πιο αισιόδοξα για την πόλη, διότι στο αεροδρόμιο της Αθήνας καταγράφεται αύξηση 14%, το πρώτο τρίμηνο, ενώ για την Aegean η αύξηση το ίδιο διάστημα αγγίζει το 19%.
«Ο τουρισμός είναι βασικός μοχλός της οικονομίας μας, της Αθήνας, της χώρας. Για να λειτουργήσει όμως χρειάζονται συνέργειες και συνεργασίες,» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων επισημαίνοντας ότι «από το 2012 οι τουρίστες στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια». «Η Αθήνα έχει όλες τις προϋποθέσεις και μπορεί να αναδειχθεί σε μοναδικό αυτόνομο προορισμό για όλο τον χρόνο. Είναι μία ασφαλής ευρωπαϊκή πρωτεύουσα σε καιρούς αστάθειας και αβεβαιότητας, πόλη δημοκρατίας, ανοιχτή στην πρωτοπορία και τον διάλογο, φιλόξενη και ειρηνική,» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που παρουσιάζουμε σήμερα το σύνολο των δράσεων προβολής και ανάδειξης της Αθήνας, που υλοποιούμε μαζί με το Δήμο Αθηναίων και μας τιμά ότι αναγνωρίζεται από το Δήμο μία κοινή πορεία και μια κοινή προσπάθεια. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να προωθούμε και οι δύο μεριές περισσότερο την πρακτική συνεργασίας θεσμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή των πόλεων με ιδιωτικούς φορείς. Και αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι χρειάζεται όλη η Ελλάδα. Οι δυνατότητες της πρωτεύουσας είναι ανεξάντλητες, το τουριστικό προϊόν αναβαθμίζεται συνεχώς και η σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης μέσω Αθήνας καταδεικνύει τη σημασία της θέσης της στον διεθνή τουριστικό χάρτη,» ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Aegean.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε μνεία στην πρωτοβουλία ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, την Τουριστική Σύμπραξη για την Αθήνα (Athens Tourism Partnership), που αναπτύσσει τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, της Aegean και του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας, μέσω της δωρεάς του Hellenic Initiative (Ελληνική Πρωτοβουλία) και με την υποστήριξη της Σύμπραξης για την Αθήνα / Athens Partnership.
Επίσης, υπήρξε αναφορά και στην έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Documenta 14, που ήδη έχει από το πρώτο δεκαήμερο της λειτουργίας της προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Μάλιστα, η Aegean συνδέει με απευθείας πτήσεις την Αθήνα με το Κάσελ της Γερμανίας, όπου η έκθεση πραγματοποιείται παράλληλα. Μέσα από τις νέες πτήσεις, η Aegean αναμένεται να μεταφέρει σε σύνολο περισσότερους από 8.500 επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης στην πρωτεύουσα.
Εξάλλου, επισημάνθηκε η σπουδαιότητα που διαδραματίζουν ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας καθώς και ο Ημιμαραθώνιος, ενώ ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι και η ανάδειξη της Αθήνας σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 από την UNESCO.
Πέραν αυτών, σημαντική είναι η συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στην καμπάνια προβολής: This is Athens, με το ίδρυμα να είναι και δωρητής του προγράμματος ανάπλασης του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας.
Όσον αφορά στα συνέδρια, που προανέφερα, η Αθήνα το 2014 ανέβηκε κατά 20 θέσεις, στη διεθνή κατάταξη και το 2015 κέρδισε άλλες τρεις θέσεις. Μάλιστα, στην πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε το 57% των συνεδρίων που έγιναν το 2015 σε όλη τη χώρα, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε σύνεδρος ενίσχυσε την τοπική οικονομία κατά μέσο όρο με περισσότερα από 2.000 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ICCA, το 2015, η τοπική οικονομία ενισχύθηκε, από διεθνή και επιστημονικού χαρακτήρα συνέδρια, με το ποσό των 51 εκατ. ευρώ.
Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης, τόνισε ότι την τετραετία 2013 – 2016, δημιουργήθηκαν 1.000 νέες θέσεις εργασίας στην εταιρεία, αγοράσθηκαν 16 νέα αεροσκάφη, ενισχύθηκε το δίκτυο με 44 νέους προορισμούς και 23 νέες χώρες συντελώντας στη συνολική αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 50%. Την ίδια τετραετία, σημειώθηκε σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης μέσω Αθήνας, 128% αύξηση συνολικής κίνησης από και προς Αθήνα, 97% αύξηση της κίνησης διασύνδεσης εσωτερικού και εξωτερικού και 66% αύξηση κίνησης - διασύνδεσης προορισμών εσωτερικού. Από το 2016 μέχρι σήμερα, η Aegean έχει συνδέσει την Αθήνα με 9 νέες χώρες και 21 νέους προορισμούς εξυπηρετώντας πλέον από την Αθήνα 71 προορισμούς σε 41 χώρες.
http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ