14 Απρ 2017

Homeland: Το φινάλε του 6ου κύκλου_Το ύστατο χαίρε (Ακολουθούν αποκαλύψεις ή κοινώς spoilers)


Γράφει η Στέλλα Ταφλαμπά


To τελευταίο επεισόδιο του 6ου κύκλου της σειράς «Homeland» είναι γεγονός και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πάρει φωτιά με τις τελευταίες εξελίξεις.
Και αυτό γιατί ο αγαπημένος μας Peter Quinn πέρασε στην αιωνιότητα… Δυστυχώς, δεν το γλιτώσαμε αυτό. Και τουλάχιστον εμένα δεν με ενόχλησε τόσο το ότι πέθανε – ίσως το δυσάρεστο τέλος για αυτό το χαρακτήρα ταίριαζε περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία του – αλλά το ότι σκοτώθηκε τόσο νωρίς και χωρίς να έχει φτάσει στο ζενίθ του.

Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή… To επεισόδιο λοιπόν το τελευταίο του 6ου κύκλου ήταν σαν δύο επεισόδια. Στο πρώτο μέρος ουσιαστικά η Carrie και ο Quinn σώζουν την εκλεγείσα Πρόεδρο από οργανωμένο εκ των έσω σχέδιο δολοφονίας με την πολύτιμη βοήθεια του Dar. Έτσι πεθαίνει και ο Quinn με αυτοθυσία, σώζοντας την αγαπημένη του Carrie και την Πρόεδρο, η οποία Carrie φαίνεται να αντιδρά είτε ψύχραιμα είτε ευρισκόμενη σε σοκ, χωρίς δηλαδή τον θρήνο που θα άξιζε στον Quinn.

Μετά τοποθετούμαστε μάλλον λίγο απότομα 6 εβδομάδες αργότερα, όπου βρίσκουμε την Carrie πολύ κοντά στην Πρόεδρο, τον Dar στη φυλακή και το Saul υπό κράτηση ως συμμέτοχοι οι δύο τελευταίοι στο σχέδιο δολοφονίας της Keane. Στο τέλος του επεισοδίου βλέπουμε μία άλλη πλευρά της Πρόεδρου, πιο σκοτεινή και επικίνδυνη, που κλονίζει την αξιοπιστία της απέναντι στην Carrie και στους θεατές.

Στα πιο ενδιαφέροντα σημεία του επεισοδίου είναι η επίσκεψη του Saul στον Dar στη φυλακή, όπου ο Dar του ζητά να συναντήσει για χάρη του ένα καθηγητή πανεπιστημίου και μας αφήνει με το αίνιγμα ποιος να είναι αυτός και τι ρόλο παίζει, αλλά και τα περίεργα τριξίματα και οι σκιές στο σπίτι της Carrie, που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν την παρακολουθούν μέσα στο ίδιο της το σπίτι ή αν ο Quinn το έχει απλά «στοιχειώσει». Αγαπημένη σκηνή με φόρτιση είναι αυτή που η Carrie κατεβαίνει στο υπόγειο του σπιτιού της όπου έμενε ο Quinn – απ’ό,τι φαίνεται πρώτη φορά αφότου πέθανε – και αφού αρχίζει να μαζεύει τα πράγματά του σε μία μαύρη σακούλα σκουπιδιών (τι γλυκό) ανακαλύπτει το βιβλίο του «Μεγάλες Προσδοκίες», στο οποίο ο Quinn φυλούσε τις φωτογραφίες του γιου του, πιθανόν και κάποιες δικές του από την παιδική ηλικία και μία φωτογραφία της ίδιας και επιτέλους λυγίζει και ξεσπάει και είναι και η μόνη σκηνή στο επεισόδιο που η Carrie θρηνεί για τον εκείνον.

Όμως επειδή ο θάνατος του Peter Quinn είναι από τις πιο καθοριστικές εξελίξεις της σειράς όλα αυτά τα χρόνια, θα αφιερώσω λίγο χρόνο παραπάνω σε αυτόν. Ο Quinn εμφανίστηκε στο 2ο κύκλο του «Homeland» σε δευτεραγωνιστικό ρόλο, όμως στην πορεία κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους και πιο σημαντικούς χαρακτήρες της σειράς. Ικανός, ατρόμητος, φονικός, πιστός στα ιδεώδη του, ακέραιος, αξιόπιστος, ακαταμάχητος, απόλυτα πιστός στην Carrie, τον ανεκπλήρωτο έρωτά του – ένας πολύ καλά δομημένος χαρακτήρας, από τους κορυφαίους τηλεοπτικούς χαρακτήρες κατά τη γνώμη μου.

Και όμως οι δημιουργοί της σειράς ξεκίνησαν από τα μέσα του 5ου κύκλου να τον «σκοτώνουν», αφού χαροπάλευε στο μεγαλύτερο μέρος του κύκλου αυτού – πυροβολήθηκε, μαχαιρώθηκε, προσπάθησε να αυτοκτονήσει και τέλος εκτέθηκε σε θανατηφόρο χημικό αέριο. Για την ακρίβεια, οι δημιουργοί είχαν αποφασίσει να τον σκοτώσουν, αλλά τελικά ίσως και λόγω των έντονων αντιδράσεων των θεατών τον «ανέστησαν». Αλλά η επιστροφή του ήταν επώδυνη, γιατί στον 6ο κύκλο δεν θύμιζε σε τίποτα τον Quinn που ξέραμε, επέστρεψε με σημαντική σωματική και εγκεφαλική βλάβη παλεύοντας με τους δαίμονες του. Και μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία στο τελευταίο επεισόδιο του κύκλου σκοτώθηκε.

Από τις συνεντεύξεις που έχει δώσει ο ηθοποιός Rupert Friend που υποδυόταν τον Quinn καταρχήν φαίνεται ότι δεν ήταν απόφαση του ηθοποιού να εγκαταλείψει τη σειρά, καθώς και δήλωσε ότι για εκείνον ο θάνατος του Quinn στο σημείο που είχε φτάσει και με όλα αυτά που είχε υποστεί ήταν κατά κάποιο τρόπο μία ανακούφιση και με βρίσκει σύμφωνη σε αυτό. Και εδώ φτάνουμε στο καίριο ερώτημα: Γιατί να αποφασίσεις να «καταστρέψεις» έτσι τον πρωταγωνιστικό αντρικό χαρακτήρα της σειράς και τόσο νωρίς; Διότι η σειρά έχει ανακοινώσει 2 κύκλους ακόμα, δηλαδή 7ο και 8ο και για εμένα είναι πολλοί δύο κύκλοι χωρίς τον Quinn αλλά και πολύ λίγοι για να υπάρξει άλλος χαρακτήρας που θα τον αντικαταστήσει και θα γίνει αποδεκτός στο κοινό.

Σίγουρα θέλαμε –τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία των θεατών – περισσότερα για τον Quinn. Και να γίνει και κάτι επιτέλους με την Carrie, εντάξει όχι απαραίτητα να παντρευτούν και να μείνουν στο μικρό σπίτι στο λιβάδι, αλλά σίγουρα κάτι παραπάνω από εκείνο το φιλί στο φινάλε του 4ου κύκλου και την χαμένη προσπάθεια να είναι μαζί. Ο Quinn όλα αυτά τα χρόνια χτίστηκε και δομήθηκε αριστοτεχνικά και μετά τον εξαιρετικό 4ο κύκλο περιμέναμε κάτι παραπάνω για αυτό τον χαρακτήρα, αλλά κάπου εκεί στα μέσα του 5ου κύκλου άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για εκείνον που μετά από τόση ταλαιπωρία επί ενάμιση κύκλο κατέληξε στο θάνατό του αφήνοντας μας την αίσθηση του «ανεκπλήρωτου», σαν να τον χαράμισαν λίγο οι δημιουργοί της σειράς, σαν να έπαιξαν το καλό τους άλογο σε μία μέτρια κούρσα. Γιατί αυτός ο χαρακτήρας ακόμα και στη τελευταία εκδοχή του αλλά ακόμα περισσότερο στην εκδοχή που τον γνωρίσαμε μπορούσε να προσφέρει πολλές ακόμα συγκινήσεις και να συνεισφέρει καθοριστικά στην πλοκή της σειράς.

Όπως και να έχει, ο θάνατος του αυτή τη φορά μάλλον δεν έχει πισωγύρισμα, οπότε αποχαιρετούμε έναν από τους καλύτερους και πιο δυνατούς τηλεοπτικούς χαρακτήρες, τον Peter Quinn και τον ηθοποιό που τον υποδύθηκε, τον εξέλιξε και κατάφερε να αποδώσει μια εξαίρετη ερμηνεία από την αρχή μέχρι το τέλος, το Βρετανό Rupert Friend.

Και οι θεατές περιμένουμε πλέον τον 7ο κύκλο με αρκετή περιέργεια αλλά ίσως λιγότερο ενδιαφέρον (τα σχόλια των θεατών είναι καταιγιστικά απέναντι στους δημιουργούς της σειράς εκφράζοντας μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση για το θάνατο του πρωταγωνιστή) τι θα γίνει πλέον στο «Homeland», πώς θα καλυφθεί το κενό που αφήνει ο Peter Quinn και τι περιμένει την εύθραυστη και ταυτόχρονα τόσο δυναμική Carrie, που πλέον έχει χάσει το μόνιμο προστάτης της τον Quinn, αλλά και όλους τους συμμάχους που είχε μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ