26 Μαΐ 2017

Ο ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης παρευρέθηκε και χαιρέτισε την ημερίδα με θέμα: «Η Γαλάζια Ανάπτυξη του Πειραιά», στο Ε.Β.Ε.Π., την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα, στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας 2017».
Ομιλητές ήταν καθηγητές από τα δύο Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που συμμετείχαν στη διοργάνωση της ημερίδας, σκοπός της οποίας ήταν να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο του λιμανιού του Πειραιά, καθώς και της ευρύτερης περιοχής στον τομέα της Ναυτιλίας και του Τουρισμού.
Αναπτύχθηκαν θέματα όπως: Βιώσιμη Ναυτιλία, Ενέργεια και Περιβάλλον στη Ναυτιλία, Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία, Θαλάσσιος Τουρισμός και Μεταφορές, Logistics, Ασφάλεια στη Ναυτιλία.
Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:
«Καλώς ήλθατε στην εκδήλωση που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά στo πλαίσιo των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2017» του Πειραιά. Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω την άποψη ότι η σημερινή εκδήλωση είναι ίσως η σημαντικότερη των «Ημερών Θάλασσας». Κι αυτό γιατί δείχνει δύο σημαντικά πράγματα που οι «Ημέρες Θάλασσας» θα πρέπει να εκφράζουν. Το πρώτο είναι η έννοια της θάλασσας ως ένας χώρος οικονομικής ανάπτυξης, η έννοια δηλαδή που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα τελευταία πέντε χρόνια, όπου για πρώτη φορά η συνολική θαλάσσια δραστηριότητα αντιμετωπίζεται συνολικά κι όχι αποσπασματικά. Παύουμε πλέον να έχουμε το Υπουργείο Τουρισμού για τον τουρισμό, το Υπουργείο Ναυτιλίας για τη ναυτιλία, το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης για την αλιεία κ.ο.κ. Για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται λοιπόν η θάλασσα σαν ένας ενιαίος χώρος οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα το οποίο είναι κρίσιμο για την πόλη του Πειραιά, για την οικονομία της, καθώς σιγά – σιγά αρχίζει να βγαίνει από την κρίση, η οποία την κτύπησε περισσότερο από άλλα μέρη της Ελλάδος.
Ο δρόμος για να βγει από την κρίση η οικονομία του Πειραιά δεν μπορεί παρά να είναι από τη θάλασσα. Γι’ αυτό κι εμείς ως Δημοτική Αρχή από την ανάληψη των πρώτων «Ημερών Θάλασσας 2015» προσπαθούμε κι ακολουθούμε τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντίληψη της θάλασσας σαν ένα ενιαίο χώρο οικονομικής ανάπτυξης. Στον Πειραιά πραγματικά συναντούμε όλους τους πυλώνες της γαλάζιας ανάπτυξης και μάλιστα εύκολα γεωγραφικά παρατεταγμένους από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, αν αρχίσουμε αντίστροφα, συνεχίζοντας τη ναυπηγική ζώνη, στη διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων, Ro-Ro, ιχθυόσκαλα, επισκευές, διαχείριση καυσίμων, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, θαλάσσιο τουρισμό, ναυταθλητισμό, yachting. Έχουμε δηλαδή το σύνολο των δραστηριοτήτων της γαλάζιας οικονομίας και γι’ αυτό επίσης είναι και σημαντική και η σημερινή εκδήλωση στον φιλόξενο χώρο του Ε.Β.Ε.Π., όπου θα παρουσιαστεί η πρόσφατη και σημαντική χαρτογράφηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων γύρω από την γαλάζια ανάπτυξη.

Είναι δεύτερον, πολύ σημαντική αυτή η ημερίδα, διότι φέρνει κοντά τα δύο πολύ μεγάλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πόλης μας, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Τεχνολογικού Τομέα Πειραιά και βέβαια και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με ένα πρόγραμμα, το οποίο αντικατοπτρίζει την πολύ μεγάλη γκάμα των επιστημονικών ενδιαφερόντων γύρω από την θαλάσσια οικονομική ανάπτυξη. Είναι σημαντικό επίσης γιατί γίνεται στο Ε.Β.Ε.Π., οπότε θα πρέπει να σηματοδοτεί, αυτό που ονομάζεται στην δική μας εσωτερική γλώσσα «ο τριπλός έλικας». Σηματοδοτεί λοιπόν τη συλλειτουργία και τη συνεργασία του Δημόσιου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πανεπιστημιακής – Ακαδημαϊκής Κοινότητας και της Εμπορικής και Επιχειρηματικής Κοινότητας στην προσπάθεια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης μέσα από την καινοτομία.

Πολλές φορές συζητάμε κι αναρωτιόμαστε και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το περίφημο «ναυτιλιακό πλέγμα» ή το «cluster». Αν και όπως καλά γνωρίζετε στις έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πειραιάς θεωρείται το μεγαλύτερο «ναυτιλιακό πλέγμα» στην Ευρώπη είναι και το μόνο που δεν έχει ακόμα μια θεσμική υπόσταση. Αν όμως δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να βρούμε τη θεσμική υπόσταση, αυτό που είναι σίγουρα βέβαιο είναι ότι ένα «ναυτιλιακό πλέγμα» θα πρέπει να στηρίζεται στη συγκέντρωση και στη διάχυση της σπουδαίας γνώσης που υπάρχει από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και στη σύνδεσή της με την οικονομική δραστηριότητα της πόλης. Και γι αυτό νομίζω ότι η σημερινή εκδήλωση είναι θα έλεγα, και η ουσία των Ημερών Θάλασσας.

Βεβαίως, πλαισιώνονται και συνεργάζονται και δεκάδες άλλοι φορείς της πόλης οι οποίοι και αυτοί έχουν ως μεγάλο κέρδος - και η πόλη έχει ως μεγάλο κέρδος - ακριβώς αυτήν τη συνεργασία, την όσμωση, τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Αυτό νομίζω ότι θα δούμε και σήμερα, θα δούμε λοιπόν να καλύπτονται πάρα πολλά σημεία, κεφάλαια, όψεις της ναυτιλίας και της γαλάζιας οικονομίας, σε ένα χώρο ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία και θα αναπτυχθεί περισσότερο στη πόλη μας. Θα παρακολουθήσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ομιλίες και νομίζω ότι είναι σημαντικό ότι από αυτή τη συζήτηση, από αυτήν την ημερίδα θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε και τις παρουσιάσεις και να αναδείξουμε μια συνολικότερη εικόνα της γνώσης που έχουμε.

Νομίζω επίσης ότι είναι σημαντικό να πούμε κλείνοντας, ότι ως Δήμος Πειραιά προχωρούμε, στο βαθμό όπου μπορούμε και είναι στην αρμοδιότητά μας, στην ικανότητά μας, τον τελευταίο καιρό και έχουμε εδραιώσει ένα χώρο στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας το «blue growth» που παρουσιάστηκε στην «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας», μέρος της οποίας είναι και η σημερινή εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας και με πολύ καλά σχόλια.

Προχωρούμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής στη δημιουργία ενός κέντρου καινοτομίας στη γαλάζια ανάπτυξη, στο χώρο του Αγίου Διονυσίου, περισσότερο ενός κέντρου δηλαδή το οποίο θα λειτουργεί ως ένα κέντρο διάχυσης της νέας τεχνολογίας, αυτό που ονομάζουμε 4η Βιομηχανική Επανάσταση, σε όλο το φάσμα της Πειραϊκής κοινωνίας, από τα σχολεία μέχρι, αν θέλετε, και τις ερευνητικές κοινότητες.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι σιγά –σιγά στον Πειραιά θα έρχονται και θα εδράζονται όλο και περισσότερες ερευνητικές μονάδες. Ίσως και να υπάρχει και η προσπάθεια που κάνει το Ινστιτούτο Μεταφορών να ιδρύσει μια μονάδα εδώ και γενικότερα νομίζω σιγά – σιγά θα αρχίσουμε να μπορούμε να «δρέπουμε» τους καρπούς από την πραγματικά σπουδαία δουλειά που γίνεται στην πόλη μας».
Να χαιρετίσω με την ευκαιρία - αυτό θα κάνω βέβαια και σε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο για τη νησιωτικότητα που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Πειραιά - και να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη προσοχή σας».


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ