9 Μαΐ 2017

Έλευση της αυθεντικής Ι. Εικόνας Παναγίας Σουμελά στον Πειραιά

Προ των θυρών η θλιβερή επέτειος Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που η Ελληνική Βουλή καθιέρωσε να τιμάται κάθε χρόνο τη 19η Μαΐου, την ημέρα που το 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας.


19 Μαΐου 1919 – μια τραγική ημερομηνία στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, που βαδίζουμε προς συμπλήρωση της 100ής επετείου της, χωρίς να έχει επέλθει η αναγνώριση του αποτρόπαιου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας -όπως είναι η Γενοκτονία- από τον θύτη, την Τουρκία.

Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ο πρώτος ιδρυθείς ποντιακός σύλλογος στην Ελλάδα με αδιάληπτη λειτουργία (εκτός της περιόδου της Χούντας) μέχρι τις μέρες μας, με βλέμμα στραμμένο στα 100χρονα της θλιβερής επετείου αλλά και της λειτουργίας του συλλόγου, έχει εκδώσει το ιστορικό πολυτελές λεύκωμα 500 σελίδων «Από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία στον Πειραιά, εδώ …στη Δραπετσώνα», για να τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και τους επιζήσαντες. Δεν θα μπορούσε όμως να λείπει και από τον καθημερινό αγώνα που δίνεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις Μνήμης κάθε χρόνο τον Μάιο. Έτσι και φέτος, εκτός από την παρουσία της στην κεντρική εκδήλωση στις 19 του μήνα στο Σύνταγμα, έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων για να τιμήσει τη 19η Μαΐου. Συγκεκριμένα:

- Στις 14 Μαΐου 2017 και ώρα 10:30, στον Ι. Ναό Αγ. Παντελεήμονος Δραπετσώνας, σε συνεργασία με την εκκλησιαστική επιτροπή του ναού, θα τελεστεί Επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει ομιλία για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ. Η Πρόεδρος της Ένωσης Αναστασία Ποιμενίδη θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ μέλη του σωματείου με παραδοσιακές φορεσιές θα παραστέκονται τιμητικά στην ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, ακριβές αντίγραφο από την πρωτότυπη, που από τον περασμένο Οκτώβριο βρίσκεται μόνιμα στο ναό.

- Στις 15 Μαΐου 2017 και ώρα 11:00, ύστερα από επίσημη πρόσκληση της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ιερού Μητροπολιτική Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς θα συνδιοργανώσει την υποδοχή της αυθεντικής -αγιογραφημένης από τον ίδιο τον Ευαγγελιστή Λουκά!- Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά από το Βέρμιο Ημαθίας και του τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, που θα τεθούν για προσκύνηση στον μητροπολιτικό ναό έως τις 21 Μαΐου, με αφορμή τα «Κωνσταντίνεια 2017» της Ι. Μητρόπολης Πειραιώς. Καλούμε τα αδελφά σωματεία να στηρίξουν την προσπάθεια της Ένωσης και να παραβρεθούν με λάβαρα και μέλη τους ενδεδυμένα την τιμημένη ποντιακή φορεσιά, ώστε η υποδοχή ίσως του μεγαλύτερου θρησκευτικού κειμηλίου του ποντιακού ελληνισμού να είναι αντάξια της σπουδαιότητάς του. Όλοι δε οι ευλαβείς ορθόδοξοι χριστιανοί καλούνται να προσέλθουν και να λάβουν τη Χάρη Της. -

Στις 21 Μαΐου 2017 και ώρα 11:30 η Ένωση Ποντίων Πειραιώς θα συνδιοργανώσει με την εκκλησιαστική επιτροπή του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά από το ναό μέχρι την Πλατεία Αλεξάνδρας Πειραιώς, για την τέλεση της Επιμνημόσυνης Δέησης για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, μπροστά στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που θα αποκαλυφθεί εν συνεχεία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Μνήμης της Περιφέρειας Αττικής. Η Πρόσφυγας Παναγιά των Ποντίων, η Σουμελιώ- τισσα, έρχεται στον Πειραιά για να ευλογήσει όλους τους ευλαβώς προσερχόμενους προς Αυτήν πιστούς όπως και να υπενθυμίσει τη θυσία των 353.000 εθνομαρτύρων του Πόντου, που υπήρξαν θύματα Γενοκτονίας όχι για κάτι που έκαναν, αλλά για αυτό που ήταν (ορισμός θύματος γενοκτονίας): Χριστιανοί και Έλληνες.

Η Παναγιά έρχεται στον Πειραιά στις 15 Μαΐου με πλοίο, όπως ακριβώς ήρθαν πρόσφυγες οι πρόγονοί μας περίπου εκατό χρόνια πριν, στοιβαγμένοι στα πλοία, ταλαιπωρημένοι, ματωμένοι στην ψυχή και στο σώμα και με φρίκη της σφαγής ακόμα ζωντανή στα μάτια τους. Ας είμαστε εκεί για να τιμήσουμε τη μνήμη τους… Για το Δ.Σ. Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας Αναστασία Ποιμενίδη Χριστίνα Χαφουσίδου ΥΓ: Παρακαλούνται οι σύλλογοι να δηλώσουν συμμετοχή για την παρουσία τους με λάβαρα και αντιπροσωπείες με ποντιακές φορεσιές, στην Πρόεδρο (6908635052) ή στον Υπ. Καλλιτεχνικών Τμημάτων Πέτρο Χριστοφορίδη (6992990310). Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων!

Σύγκρινε 21 ασφαλιστικές σε 1’ και κέρδισε έως 40%



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ