27 Μαΐ 2017

o Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη συμμετέχουν στο 10o Διαδημοτικό Φεστιβάλ Θεάτρου

Το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής, ανοίγει και πάλι τις πύλες του για 10η χρονιά. Ο Δήμος Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ από τις 17 έως τις 30 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στη δημοτική ενότητα Αγ.Ι. Ρέντη (α’περίοδος) και τον Σεπτέμβριο (β’περίοδος) στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης αναφερόμενος στο φεστιβάλ επισημαίνει:

«Με χαρά θα υποδεχθούμε και αυτή τη χρονιά το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής που φέτος θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Η Ευρωπαϊκή πιστοποίηση η EFFE Label 2017-2018 που έλαβε από την Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ (EFA) αποδεικνύει ότι το Διαδημοτικό Φεστιβάλ σε πείσμα των καιρών, χρησιμοποιώντας την τέχνη του θεάτρου, παρεμβαίνει δημιουργικά στις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύοντας την ερασιτεχνική δημιουργία και δίνοντας την ευκαιρία σε ολοένα και περισσότερους πολίτες της Αττικής, να παρακολουθήσουν δωρεάν θέατρο στην πόλη τους».

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν οι Δήμοι Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη,Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Μοσχάτου –Ταύρου, Αγίας Παρασκευής, Αγ. Δημητρίου, Περιστερίου, Αλίμου.


Κείμενο της Συντονιστικής επιτροπής Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Ένας από τους μεγάλους δασκάλους του θεάτρου, ο Κονσταντίν Στανισλάφσκι, έλεγε ότι για να επιτευχθεί η απεικόνιση της πραγματικότητας, της «αλήθειας» επί σκηνής, αρκεί ο ηθοποιός να απαντήσει σε μια απλή υπόθεση μέσω της δημιουργικής του φαντασίας: Αν ήμουν ο χαρακτήρας που υποδύομαι πώς θα ένιωθα; Τι θα έκανα;

Κάθε δημιουργική δραστηριότητα έχει πάντα αφετηρία μια υπόθεση, ένα «μαγικό αν», μια ιδέα. Κάπως έτσι γεννήθηκε πριν από δέκα χρόνια η ιδέα για το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Κάποιοι έκαναν μια απλή υπόθεση. Τι θα γινόταν αν δημιουργούσαμε ένα διαδημοτικό δίκτυο εθελοντών με σκοπό την πολιτιστική ανταλλαγή μέσω της θεατρικής διαδικασίας; Τι θα γινόταν αν η δουλειά του κάθε δημοτικού θεατρικού εργαστηρίου δεν περιοριζόταν στα στενά όρια του Δήμου του, αλλά επικοινωνούσε, μοιραζόταν τις εμπειρίες, τις ιδέες, την δημιουργική του έκφραση με άλλα δημοτικά θεατρικά εργαστήρια, ανοίγοντας αντίστοιχα τις πόρτες του στις δικές τους;
Είναι εφικτό στις μέρες μας με την κρίση που μαστίζει όλους τους τομείς της ζωής μας να ανθίσει μία τέτοια ιδέα; Υπάρχουν άνθρωποι, είτε μέσα από τις διοικητικές δομές των Δήμων, είτε εργαζόμενοι σε αυτούς, είτε κυρίως, εθελοντές-μέλη των εργαστηρίων που καλούμενοι να προσφέρουν αφιλοκερδώς από το υστέρημα του κόπου και του χρόνου τους, θα ανταποκρίνονταν πρόθυμα στην στήριξη μιας τέτοιας ιδέας;

Από την φαντασία στην πραγματικότητα, από την απλή υπόθεση στην εφαρμογή, από την ιδέα στην υλοποίησή της, ο δρόμος δεν είναι ούτε απλός, ούτε εύκολος. Ωστόσο, εννιά χρόνια παρουσίας με πάνω από 80 παραστάσεις πάντα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με όλο και περισσότερα δημοτικά θεατρικά σχήματα να συμμετέχουν και με τις χιλιάδες των θεατών που παρακολουθούν και στηρίζουν τις παραστάσεις κάθε χρόνο όπου κι αν παρουσιάζονται αποδεικνύουν, ότι ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, υπάρχουν άνθρωποι, όχι λίγοι, πολλοί –ευτυχώς - που εξακολουθούν να έχουν ανάγκη την επικοινωνία, να μοιράζονται και να κάνουν πράξη όμορφες ιδέες.

Με την ευχή να εξακολουθήσει να είναι χρήσιμο, δημιουργικό και ενδιαφέρον για πολλά περισσότερα χρόνια από τα δέκα που συμπληρώνει αισίως φέτος, σας καλωσορίζουμε για μία ακόμη χρονιά στο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου.


Συντονιστική επιτροπή Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ