12 Ιουν 2017

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΟΛΠ, Cosco και λιμανιού Σαγκάης

Ο κινεζικός όμιλος θα συνεχίσει τις επενδύσεις του ώστε ο Πειραιάς να καταστεί το πιο ανταγωνιστικό λιμάνι στη Μεσόγειο.



Στον Πειραιά θα βρίσκονται το μεσημέρι της Δευτέρας δύο κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματούχοι. Αποστολή τους η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), της Cosco και του λιμένα της Σαγκάης, για την αύξηση των εισερχόμενων φορτίων από την Κίνα στην Ευρώπη. Τη συμφωνία θα υπογράψουν από κινεζικής πλευράς ο πρόεδρος της China Cosco Shipping Corporation Limited Σου Λιρόνγκ και ο πρόεδρος της Shanghai International Port Group (SIPG) Τσεν Σουγιουάν.

Ο Τσεν Σουγιουάν, εκτός από επικεφαλής του μεγαλύτερου λιμενικού οργανισμού της Κίνας και της «μητρικής» μιας από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας, της Shanghai SIPG F.C., είναι και γραμματέας της κομματικής επιτροπής της Σαγκάης. Δηλαδή είναι ο ηγέτης της οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη συγκεκριμένη επαρχία.

Η έλευση των δύο ανδρών στην Ελλάδα και η υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας σηματοδοτούν τον κομβικό ρόλο του λιμανιού του Πειραιά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Belt and Road» του Πεκίνου, όπως αναφέρει το ένα από τα δύο επίσημα κείμενα που θα συνομολογηθούν αύριο.

Η ελληνική πλευρά

Το μνημόνιο μεταξύ ΟΛΠ και SIPG θα υπογράψει για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς ο Αθανάσιος Λιάγκος, ανώτερος σύμβουλος διοίκησης στην εισηγμένη και ευρύτερα γνωστός ως εκπρόσωπος του Δημοσίου στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας (Πειραιάς).

Η συμφωνία προβλέπει συνεργασία σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων και λιμενικών έργων και σε προγράμματα εκπαίδευσης, τεχνικής βοήθειας και ανταλλαγής πληροφοριών. Κυρίως, όμως, θεσμοθετεί τον από κοινού σχεδιασμό εκστρατειών προώθησης «για την ενίσχυση της χρήσης των δύο λιμένων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αξιοποίηση του χειρισμού φορτίου, του εμπορίου και των επιχειρηματικών ευκαιριών και για τους δύο λιμένες».

Τα συμβαλλόμενα μέρη θα επιδιώξουν «να επιτύχουν περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες και θα μπορούν να συζητούν από κοινού με τις ναυτιλιακές εταιρείες τη δυνατότητα αύξησης των δρομολογίων τακτικών γραμμών μεταξύ του λιμένα της Σαγκάης και του λιμένα του Πειραιά, βελτιώνοντας περαιτέρω τις παρεχόμενες ναυτιλιακές υπηρεσίες».

Μεγαλώνει έτσι σημαντικά το ειδικό βάρος του ΟΛΠ στις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στην ταχύτερη επίτευξη του στόχου να καταστεί ο ΟΛΠ το μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η δυναμικότητα του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, με την επικείμενη ολοκλήρωση των έργων στο δυτικό τμήμα του προβλήτα ΙΙΙ αργότερα φέτος, αναμένεται να αυξηθεί στα 7,2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια (TEU: μονάδα είκοσι ποδών). Το 2016 ο ΟΛΠ διακίνησε περίπου 3,75 εκατ. TEU και φέτος αναμένεται να υπερβεί τα 4 εκατομμύρια. Ο Πειραιάς είναι ήδη το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό λιμάνι σε όρους διακίνησης επιβατών.

Παράλληλα, οι δύο κινεζικές ναυτιλιακές, Cosco και SIPG, θα υπογράψουν και δεύτερο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ τους. Η SIPG λειτουργεί το λιμάνι της Σαγκάης με πλήθος υποπαραχωρήσεων σε μεγάλες κινεζικές αλλά και αλλοδαπές εταιρείες. Ως το κύριο λιμάνι της Κίνας που απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά, η Shanghai IPG εξυπηρετεί 281 τακτικές γραμμές εμπορευματοκιβωτίων που καταλήγουν στα μεγαλύτερα λιμάνια παγκοσμίως και διευκολύνει πάνω από 2.700 προσεγγίσεις πλοίων μηνιαίως, γεγονός που το καθιστά το λιμάνι με την υψηλότερη πυκνότητα διαδρομών εμπορευματοκιβωτίων στην Κίνα.

Οι 20 μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου έχουν αναπτύξει δρομολόγια από και προς το λιμάνι της Σαγκάης, και περισσότερες από 80 αλλοδαπές ναυτιλιακές έχουν εδραιώσει εταιρική παρουσία εκεί. Εκτός από εμπορευματοκιβώτια, η SIPG λειτουργεί και μεγάλες εγκαταστάσεις ξηρού φορτίου αλλά και κρουαζιέρας. Ο πρόεδρος της China Cosco Shipping Corporation Σου Λιρόνγκ έχει ξεκαθαρίσει ότι ο κινεζικός όμιλος «θα συνεχίσει τις επενδύσεις του ώστε ο Πειραιάς να καταστεί το πιο ανταγωνιστικό λιμάνι στη Μεσόγειο».

Ο Πειραιάς, 3ος στη Μεσόγειο στα κοντέινερ

Στην όγδοη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών λιμανιών της Ευρώπης βρίσκεται ο Πειραιάς, καταγράφοντας ανάπτυξη 167% την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της PortEconomics, ο Πειραιάς, εξυπηρετώντας κυρίως τη μεταφόρτωση, είναι ένας από τους σημαντικότερους λιμένες εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη. Τόσο η αύξηση της αποδοτικότητας του Σ. Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ) ΙΙ και ΙΙΙ, που διαχειρίζεται η θυγατρική της Cosco στην Ελλάδα ΣΕΠ Α.Ε., όσο και οι συμφωνίες με χρήστες του λιμένα είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των φορτίων που διακινούνται. Στη Μεσόγειο, ο Πειραιάς είναι το τρίτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό λιμάνι στα κοντέινερ, με μόνο δύο ισπανικά λιμάνια μπροστά του, αυτά της Αλγεθίρας και της Βαλένθιας. Σε όρους όγκου, η απόσταση που τον χωρίζει από αυτά είναι ένα εκατομμύριο TEU. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύγκριση με το 2007. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι Βαρκελώνη, Σίνες, Πειραιάς, Αλγεθίρας και Αμβέρσα καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης αυτό το διάστημα. Τα λιμάνια της Νότιας Ευρώπης εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα τελευταία δέκα χρόνια και Πειραιάς και Σίνες (Πορτογαλία) κατατάσσονται στους μεγαλύτερους λιμένες, ενώ σημαντική είναι η αύξηση σε Μάλτα, Βαλένθια και Αλγεθίρας.

kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ