21 Ιουλ 2017

Υπόχρεα και τα μέλη των Επιτροπών των Δήμων σε Δήλωση Πόθεν Έσχες

Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες σε μέλη των Επιτροπών των Δήμων π.χ. μέλη Σχολικών Επιτροπών, Επιτροπών Πολιτισμού και Άθλησης κ.λπ., μετά τα «ραβασάκια» που έλαβαν ότι είναι εκπρόθεσμοι ως υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» με χρηματικό πρόστιμο και έχουν μια επιπλέον προθεσμία μέχρι και 30.7.2017 το αργότερο να υποβάλουν τη σχετική δήλωση που αφορά το έτος 2015. Σε περίπτωση δε που παρέλθει η σχετική προθεσμία (30.7.2017), θα έχουν να αντιμετωπίσουν και ποινικές κυρώσεις, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Πρόκειται για τακτικά και αναπληρωματικά μέλη σε Επιτροπές των Δήμων, που προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους και που προφανώς δεν είχαν στα υπόψη τους ότι από αυτή τους τη συμμετοχή θα ήταν υπόχρεοι σε πόθεν έσχες.

Ήδη είναι εκπρόθεσμοι, διότι η προθεσμία για υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» που αφορά το έτος 2015 έληξε μετά από αρκετές παρατάσεις στις 30.6.2017 και τώρα εν μέσω καλοκαιριού πρέπει να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα.

Η υποχρέωση δε αυτή αφορά ακόμα και τους ανήλικους ως εκπροσώπους μαθητικών κοινοτήτων στις Σχολικές Επιτροπές παρά της ανηλικότητάς τους και παρά το ότι μπορεί να μην διαθέτουν καν ΑΦΜ.

Το θέμα που έχει δημιουργηθεί είναι πανελλαδικό, διότι ελάχιστοι είναι αυτοί που είχαν προνοήσει διερευνώντας τη σχετική υποχρέωσή τους ως μέλη των Επιτροπών των Δήμων, ενώ ήδη στην παρούσα φάση βρίσκονται ως εκπρόθεσμοι υπόχρεοι ανήλικοι μαθητές, εκπαιδευτικοί, απλοί δημοτικοί υπάλληλοι κ.α. που δεν είναι αιρετοί ή υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και είχαν οριστεί στις Επιτροπές αυτές ακόμα και ως εκπρόσωποι κάποιου φορέα (π.χ. εκπρόσωποι μαθητικής κοινότητας, εκπρόσωποι γονέων και κηδεμόνων κ.α.).

Ίσως δε αυτή η κατάσταση να οφείλεται στη διαδεδομένη μέχρι σήμερα αντίληψη ότι μόνο οι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι των Δημοτικών Επιτροπών είναι υπόχρεοι σε δήλωση υποβολής πόθεν έσχες, διότι ο σχετικός νόμος αναφέρει ως υπόχρεους μόνο τους Προέδρους και τους Αντιπροέδρους των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι π.χ. οι Σχολικές Επιτροπές. Ενώ σε άλλο σημείο του σχετικού νόμου αναφέρονται ως υπόχρεοι όλα τα μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά, των επιτροπών των δήμων και επομένως υπήρχε σύγχυση για το αν τελικά υφίσταται η υποχρέωση όλων των μελών ειδικά για τις περιπτώσεις των δημοτικών επιτροπών που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του Δήμου.

Μέχρι σήμερα και λόγω των έντονων παραπόνων των εμπλεκομένων Δήμαρχοι από Δήμους όλης της χώρας ήδη έχουν κάνει κινήσεις προς την κυβέρνηση, για να δοθεί μία ακόμα παράταση και να εξαλειφθεί το χρηματικό πρόστιμο ειδικά για αυτή την κατηγορία υπόχρεων, όμως ακόμα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Σε περίπτωση που θέλετε να ελέγξετε εάν είστε υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες», θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Υπηρεσία του Πόθεν Έσχες και μπορείτε να το μάθετε ακόμα και ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή www.pothen.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ