28 Ιουλ 2017

Με τομέα logistics ενισχύεται το ναυτιλιακό cluster του Πειραιά

Την ενίσχυση του ναυτιλιακού cluster του Πειραιά με την προσχώρηση σε αυτό του πρώτου supply chain and logistics cluster
προχωρούν οι επιχειρηματικοί φορείς του Πειραιά. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) και της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (ΕΕL), που θα λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της MaritimeHellas. Της πρώτης δηλαδή συστάδας επιχειρήσεων του ευρύτερου κλάδου της ναυτιλίας που ήδη λειτουργεί στον Πειραιά με την υποστήριξη και συμμετοχή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του ΕΒΕΠ.
Η απόφαση για τη δημιουργία του supply chain and logistics cluster ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο ΕΒΕΠ επιχειρηματικοί και θεσμικοί φορείς του Πειραιά, της ναυτιλίας και του τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπου και πραγματοποιήθηκε μια πρώτη ανταλλαγή ιδεών για τον τρόπο λειτουργίας του cluster, αλλά και τους σκοπούς του.
Οι στόχοι του supply chain and logistics cluster επικεντρώνονται στην ενίσχυση των maritime logistics, στην υποστήριξη επιχειρήσεων και φορέων για την παραγωγή έρευνας και καινοτομίας και κυρίως στην προώθηση και ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας του Πειραιά μέσω ενός νέου μοντέλου συνεργασίας, του clustering. Στο πλαίσιο αυτό, το supply chain and logistics cluster θα είναι ανοιχτό σε όλες τις επιχειρήσεις του ευρύτερου τομέα της εφοδιαστικής, με απώτερο στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Η επιλογή δε του Πειραιά συγκεντρώνει δύο πυλώνες εθνικής εξωστρέφειας: τη ναυτιλία και την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την κυριότερη περιφερειακή πύλη (ΝΑ Ευρώπης) εισόδου και εξόδου των εμπορευματικών ροών.
Τονίστηκε επίσης ότι η ένταξη του logistics cluster στο maritime cluster θα ενοποιήσει τις δυνάμεις τομέων και κλάδων οι οποίοι σήμερα -σχεδόν- ασυντόνιστα βρίσκονται συνήθως παρατηρητές των εξελίξεων.
Πρωτοβουλίες προβολής
Η σωστή, τεκμηριωμένη και ευρεία επικοινωνία της πρωτοβουλίας σε όλο τον ναυτιλιακό κόσμο είναι το κλειδί της επιτυχίας και ο μόνος τρόπος για να επιταχυνθεί η επίτευξη του στόχου ανάπτυξης του ναυτιλιακού cluster, όπως σημειώθηκε. Διαπιστώθηκε ότι η αρχική πλατφόρμα εγγραφής που δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται το ΝΕΕ χρήζει αναβάθμισης και αναμένεται οι βελτιώσεις που έχουν ήδη επισημανθεί να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Οι άμεσες πρωτοβουλίες για την προώθηση του ναυτιλιακού cluster είναι:
1. Συμμετοχή στην 82η ΔΕΘ, με παρουσίαση του ναυτιλιακού cluster από το ΝΕΕ, σε περίπτερο 75 τ.μ. και δυναμική παρουσία επιχειρήσεων του ΕΒΕΠ.
2. Ενημέρωση για εγγραφή επιχειρήσεων-μελών ΕΒΕΠ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με κίνητρο τη δωρεάν συνδρομή για τον πρώτο χρόνο.
3. Παρουσίαση από το ΝΕΕ της δομής και λειτουργίας του «Maritime Hellas», τον Σεπτέμβριο, σε σχετική εκδήλωση που θα διοργανώσει το ΕΒΕΠ.
Διαπιστώσεις
Από τα βασικά θέματα που διατυπώθηκαν από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση που είχαν στο ΕΒΕΠ επιχειρηματικοί και θεσμικοί φορείς του Πειραιά ήταν να μην επιτρέψουμε κανένα κενό επιχειρηματικής δραστηριότητας που ήδη υπάρχει και έχει αναπτυχθεί δυναμικά στο ελληνικό ναυτιλιακό χώρο. Επισημάνθηκε ότι «πρέπει να εκμεταλλευτούμε την παγκόσμια δύναμη των Ελλήνων εφοπλιστών και την εξωστρέφεια της ελληνικής ναυτιλίας. Με συνέργεια και συνεργασία ο Πειραιάς μπορεί να καταστεί ένα δυνατό hub παγκοσμίως και οφείλουμε να προβλέψουμε αυτό που θα δημιουργηθεί στο μέλλον».
«Έχοντας στην κορυφή της πυραμίδας τους εφοπλιστές, με 4.500 πλοία, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εθνικό “maritime branding” για τα “παραναυτιλιακά” επαγγέλματα» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, ενώ τέλος υπογραμμίστηκε: «Δεν χρειάζεται από ένα cluster σε κάθε ελληνικό λιμάνι, αλλά ένα ισχυρό cluster που να συσπειρώνει όλα τα λιμάνια της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ